Mititei si frigarui de legume cu sos picant

Revendicati de bucataria romaneasca, mititeii fac obiectul unui paradox. Se numara printre cele mai consumate mancaruri pe plaiurile noastre si totodata printre cele mai putin preparate in casa. Vorbeam de prepararea compozitiei, nu de luarea din caserola si punerea ei pe gratar. Nu strica, asadar, sa incercam daca-i mai convenabil sa facem noi pasta de mici sau s-o luam de la supermarket. Si, pentru ca tot am incins gratarul, nu-i vom uita nici pe cei care postesc.

Mititei

Ingrediente:
1 kg carne de vita
250 g seu de oaie
o capatana mare de usturoi
bicarbonat
zeama de oase
piper, ienibahar, chimion, sare.

Citeste si:  Salata de macrou, parjoale dietetice si tort de clatite

Mod de preparare:
Carnea se toaca prin masina amestecata cu seul. Aceasta compozitie se amesteca, la randul ei, cu usturoiul pisat, piperul, ienibaharul si chimionul macinate, o lingurita de bicarbonat, sare. Zeama de la oasele de vita se pune cat inghite pasta, fara sa musteasca de apa. Se framanta manual vreme de 15 minute, apoi vasul cu pasta obtinuta se pune pentru 6 ore la frigider.
Micii se formeaza cu mana umeda, spre a nu se lipi carnea de palma, si se pun pe gratarul incins unsi cu ulei. In timpul coacerii se mai ung cu zeama de oase.

Frigarui de legume cu sos picant

Citeste si:  Vise frumoase cu plante potrivite

Ingrediente:
0,5 kg dovlecei
0,5 kg ardei gras
0,5 kg ciuperci
ulei de masline
o lamaie
o rosie
ceapa verde, patrunjel verde
3 catei de usturoi
un ardei iute
oregano, cimbru, sare, piper.

Mod de preparare:

Dovleceii, ardeii si ciupercile se taie in bucati cat sa se preteze pentru frigarui si se infig in betisoarele special concepute, unse cu ulei. Frigaruile se stropesc si ele cu ulei de masline si se presara cu cimbru si oregano. Se coc la gratar – daca nu avem curte si gratar cu lemne in ea, merge si pe aragaz, la grill. Frigaruile se intorc pe toate partile; sunt gata inainte ca legumele sa devina moi.

Citeste si:  Trandafirul de Jericho, planta nemuritoare

Sosul picant de legume se prepara cu pulpa de la o rosie facuta bucatele, usturoi pisat, ardeiul iute taiat feliute (daca e prea iute, punem mai putin de un ardei), ceapa verde tocata marunt, ca si patrunjelul. Se mai pun si se amesteca sucul de la o lamaie si doua linguri de ulei de masline, sare si piper.

Platoul cu frigaruile se garniseste cu frunze de salata verde. Peste ele se toarna o parte din sosul picant, apoi vin frigaruile, care se sareaza, si punem deasupra lor restul de sos picant.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.