Mobilier si decor cu iz oriental

Un stil de mobilier, incluzand aici si obiectele decorative si pe cele utilitare, exclusiv oriental e aproape imposibil de adoptat de catre cineva nefamiliarizat cu modul de viata si cultura macar a unui popor din Orient. N-o sa ne apucam deodata sa ne bem ceaiul sezand turceste pe covor, n-o sa suprimam furculita din dulapul cu vesela in favoarea betisoarelor. Pastrand din mobilierul nostru ceea ce ne este neaparat necesar in viata de zi cu zi, ne putem permite sa dam locuintei un ton oriental prin culori, materiale si obiecte decorative. Iar o piesa-doua de mobilier apartinand stilului retro, cubist, minimalist sau oricaruia altul vor crea o imbinare de efect.

Hinduismul, impletire de credinte intre stravechile percepte religioase din Valea Indusului si cele ale triburilor care au locuit sau strabatut zona, are o simbolistica a culorilor respectata cu sfintenie si-n ziua de azi. Cum zeii domiciliaza-n cer, albastrul e culoarea lor. Si se regaseste obligatoriu in lacasurile de cult. Galbenul e culoarea pamantului.Doliul e simbolizat in mod opus celui in care o facem noi, prin culoarea alba. Pielea zeilor e portocalie – stia ce stia actualul zeu al Romaniei cand a ales-o – iar rosul e cu atat mai frumos cu cat e mai aprins si-n plus de asta mai e si aducator de noroc. Acestea sunt culorile cele mai raspandite in locuitele orientale, iar in afara lor sunt primite cu bucurie rozul, verdele, violetul, orice nuanta tare si vesela.

Avem nenumarate combinatii de asortare. Punctul de pornire intr-o decorare orientala poate fi alegerea unui perete dintr-o incapere pe care sa-l vopsim intr-o nuanta proaspata de rosu sau albastru. De aici ne ghidam in alegerea celorlalte culori ale camerei. Piesele decorative care au drept suport sau fundal peretele cu pricina trebuie sa contrasteze cu el. O canapea, un fotoliu, un recamier dupa stilul obisnuit al mobilierului mioritic nu se va mai brodi cu peisajul nostru care tocmai a devenit oriental. Neajunsul il indepartam simplu, cu o cuvertura sau o husa cu modele viu colorate.

Podeaua ar trebui sa fie din placi de ciment pictate, placi ceramice sau mozaic cu modele specifice acolo unde frumusetea modelului va iesi intreaga la iveala – in bucatarie sau alt loc in care nu punem covor. Iar covorul va fi de lana si lucrat manual, evident, cu motive si multe culori. Cu perdelele de organza nu ne vom zgarci la falduri. Pernele sunt de matase. Lumanarile, puse in suporturi metalice infatisand animale sau motive florale, sunt indispensabile unui decor oriental, si bineinteles ca aromele lor vor avea grija sa ne sugereze unde ne aflam. Statuetele de jad sunt piese abonate la un loc in decor. Mobilierul e din lemn, din bambus, din impletituri care folosesc plante exotice, cum ar fi zambila de apa.

Paravanele de lemn pictat au rolul de a delimita spatii intre care nu exista usi, cum ar fi bucataria si camera de zi sau holul. Pictura in lemn e mult prezenta intr-un interior oriental. Cuferele pictate nu pot lipsi dintr-un asemenea interior. Rafturile, cuierele, policioarele urmeaza si ele acelasi stil. Mobila noastra cea veche, maronie si laciuta, nu-si gaseste locul aici nici sa se dea sau sa ne dam peste cap.


No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.