fbpx

Mousse au chocolat

Spuma de ciocolata este o specialitate de desert frantuzeasca, insa, avand la baza o reteta destul de simpla, oricine poate face variatiuni pe tema ei. In functie de preferintele fiecaruia, poate fi facuta cu mai multa bezea (albusuri de ou, ceea ce ii da spumei mai multa dulceata) sau cu mai multa frisca (ceea ce o face mai racoroasa). Ciocolata folosita poate fi si ea de mai multe feluri: se poate folosi exclusiv ciocolata amaruie, de menaj (varianta oficiala). Se poate folosi insa si ciocolata dulce sau se poate amesteca ciocolata neagra cu ciocolata alba, in proportii egale sau diferite. Toppingul final poate fi si el facut cu fulgi de ciocolata (varianta cea mai comuna, pentru ca deja ne-au ramas fulgi de ciocolata atunci cand am preparat spuma), cu biscuiti sau fursecuri, sau cu felii de portocala. De asemenea, in functie de gusturile fiecaruia sau de varsta consumatorilor, putem adauga un pic (mai mult) lichior crema de whiskey.

Citeste si:  Tartinele, o mai buna alegere

In principiu, ingredientele sunt urmatoarele (pentru 4 – 6 cupe mari):

250 grame ciocolata
4 albusuri de ou
4 linguri de lapte
60 de grame de unt
50 grame de zahar pudra
1 pliculet zahar vanilat
O jumatate de cana de smantana (pentru frisca)

Optional:
crema de whiskey sau lichior de ciocolata (circa 40 ml)
coaja rasa de portocale
biscuiti dulci crocanti sau fursecuri maruntite
felii de portocala
alune maruntite, migdale maruntite, fistic

Mod de preparare:

Ciocolata se da pe razatoare (fulgi). La fel se da si untul, daca e tare; daca nu, se taie in bucatele mici. Se pun deoparte suficienti fulgi de ciocolata incat sa facem toppingul la 6 cupe, iar restul se pune intr-un vas ceramic suficient de mare pentru a ne permite sa amestecam cu mixerul (cca 2 litri).

Citeste si:  Modalitati practice si ieftine pentru decorarea peretilor

Se face bezeaua, batandu-se bine albusurile de ou cu zaharul pudra. Separat, smantana se bate cu zaharul vanilat pana cand devine o frisca spumoasa.

Laptele se incalzeste si se pune peste fulgii de ciocolata. Se amesteca si se pune vasul la bain-marie (pe o oala cu apa in fierbere) pana cand ciocolata s-a topit in intregime. Se da la o parte si se adauga untul, bucatica cu bucatica, mestecand mereu. Apoi, cand ciocolata nu mai este foarte fierbinte, se adauga bezeaua, cu rabdare, lingura cu lingura, mixand in continuu, asa incat sa se amestece foarte foarte bine. Cand am terminat cu bezeaua, cu aceeasi rabdare, se adauga si frisca. In fine, se adauga crema de whisky sau lichiorul, daca e cazul, sau coaja rasa de portocala, si se mixeaza pana cand totul e omogen.

Citeste si:  Curatare cuptor

Spuma se pune in cupe si se lasa la frigider minim 8 – 10 ore. Se scoate cu jumatate de ora inainte de a fi servita si se decoreaza, dupa caz, cu fulgii de ciocolata, biscuitii, frimituri de fursecuri, migdalele, fisticul etc. Merge foarte bine cu biscuiti dulci / fursecuri si cu un pahar de vin alb, sec, fructat (Feteasca Regala, Chardonnay).

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.