fbpx

Muscatele – minunatele plante ale copilariei noastre

Cu totii ne amintim de vacantele petrecute la bunica… Daca am avut si nororcul sa avem o bunica ce locuia la tara atunci este imposibil ca, pe langa aerul curat ce ne inconjura, pe langa noptile friguroase de iarna petrecute langa soba, pe langa animalele dragute si blanoase din sura sa nu va amintiti si de plantele de la fereastra, care pareau sa fie intotdeauna inflorite, indiferent de perioada in care se desfasura aventura noastra in provincie.

Acum insa muscatele par a nu mai fi la moda printre iubitorii de plante… Au aparut alte specii, mai frumoase, mai speciale… Dar oare farmecul muscatelor sa fie trecut? Nu cred… de fapt, pentru mine un balcon cu adevarat ingrijit si iubit de proprietar nu este decat acela unde sub razele caldute ale soarelui se rasfata si minunatele muscate. Si de ce nu ne-am decide sa folosim din nou, ca si bunicii nostri, aceste plante pentru a da un aspect special balconului sau gradinii noastre?

Citeste si:  Combinatii de culori si imprimeuri pentru casa ta (I)

Daca ne hotaram sa le crestem inainte de orice trebuie sa stim ce specie vrem sa ne infrumuseteze casele: Pelagronium grandiflorum este acea specie de muscate cu florile mari, deosebit de elegante, P. Zonale-muscata obisnuita, iar P. Peltatum prezinta lastari lungi de 50-100cm si infloreste tot anul. Odata decisi asupra speciei, trebuie sa realizam si conditiile de crestere si dezvoltare optima. Nu trebuie insa sa va speriati: unul dintre atuurile acestei plante este tocmai lipsa unor cerinte exagerate. De exemplu muscata nu are pretentii fata de solul in care este plantata. Acesta poate fi pamant obisnuit, de gradina sau doua parti turba si o parte nisip.

Citeste si:  Adevarat sau fals - fierul din alimente

Muscatele au si ele o pretentie care trebuie indeplinita: nu suporta umezeala si de aceea udarea trebuie facuta cu grija, astfel incat apa sa nu stagneze in vasul de scurgere. Le place in schimb lumina soarelui, suportind chiar si cateva ore de expunere directa. Atentie! – aceasta nu inseamna ca iubesc caldura: ele prefera temperaturile mai joase care favorizeaza inflorirea. Iarna, tinute la caldura si udate cu aceeasi cantitate de apa ca vara, acestea pot continua inflorirea.

Daca insa vreti sa aveti in vara o explozie de flori este mai bine ca pe perioada de iarna sa permiteti plantelor sa intre in repaus: temperatura in camera sa fie mai scazuta, dar nu mai putin de 5 grade Celsius (muscata nu rezista la ger) si cantitatea de apa redusa considerabil. Inmultirea muscatelor este foarte simpla, facindu-se prin butasi, in aproape orice perioada a anului, cel mai bine toamna daca vrem sa avem prima inflorire pe timpul iernii, sau primavara, in luna martie. Substratul in care pozitionam butasul poate fi alcatuit dintr-o parte perlit si o parte turba.

Citeste si:  Top 10 articole de mobilier de care ai nevoie in prima ta casa

Taiatul sau „ciupitul” , una dintre operatiile care se fac pentru a determina o inflorire cat mai abudenta, se poate face de 2-3 ori pe an, rupindu-se varful lastarilor deasupra a 3, 4 frunze de la punctul de insertie. Tot pentru a stimula inflorirea este bine sa rupem florile care sunt pe cale sa se usuce, pentru a nu permite dirijarea energiei plantei in formarea de seminte.

Daca vreti sa creati o impresie de originalitate pentru micuta gradina din balcon plantati muscatele in jardiniere, alternind diferite culori, rosul cu alb simplu, roz, alb si mov si asa mai departe.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.