fbpx

O alegere originala – iguana

Printre atat de multe animale de companie precum cainii, piscutele, hamsterii si .. alte asemenea animalute dragute exista in Romania si o anumita categorie mai putin cunoscuta: iguanele. Aceste sunt originare din America de Sud si America Centrala, fiind unele dintre cele mai mari soparle vegetariene din lume, corpul lor atingind dimensiuni de aproximativ 2 metri. In ciuda acestor dimensiuni iguanele sunt animale pasnice, ierbivore in totalitate (exista mitul ca ar comsuma diferite insecte sau animale mai mici, de genul rozatoarelor, dar acestea sunt doar zvonuri nefondate), care isi petrec cea mai mare parte a timpului facind „bai de soare” pe crengile copacilor din padurile tropicale. Ca animale de companie sunt destul de greu de intretinut, asa ca daca va ganditi cumva sa faceti aceasta „alegere originala” de a adopta o iguana, trebuie sa reflectati bine inainte.

In primul rand, este foarte important sa creezi un mediu potrivit pentru cresterea acesteia, in caz contrar se poate imbolnavi si chiar muri. Spatiul in care veti plasa iguana poate fi un acavaterariu sau o cusca (care nu retine prea bine caldura de care are mare nevoie, deci ar fi bine sa o evitati). Acesta trebuie sa aiba lungimea de cel putin 2 ori lungimea iguanei, iar latimea macar cat jumatatea lungimii acesteia, si – foarte important – sa fie inalt (aproximativ 1.80metri), deoarece iguanle sunt animale arboricole si se simt cel mai confortabil la inaltime. Tineti cont insa ca aceste cerinte de marime sunt cele minimale, dar regula de baza este: cu cat acvaterariu este mai mare, cu atat mai fericita este iguana.

Citeste si:  Locuinta ta de vara e la tara?

Temperatura este unul dintre cei mai importani factori care asigura sanatatea acesteia: in mediul ambiant trebuie sa se situeze in jurul valorilor de 32 de grade Celsius, cel putin in timpul zilei. Daca temperatura este insuficienta se produce nedigerarea normala a hranei, reducerea absorbtiei nutrientilor si deci aparitia malnutritiei.

In privinta umiditatii, nevoile iguanei sunt de asemenea ridicate, deoarece nu beau prea multa apa. Nivelul umiditatii din acvaterariu trebuie sa fie de 65-75%. Atentie: una dintre cele mai des intalnite probleme in captivitate este deshidratarea, deci asiguarti-va ca iguana dumneavoastra nu va suferi de lipsa umiditatii. Pe langa habitat, exista si accesorii care sunt necesare mentinerii sanatatii iguanei, cum sunt structurile de catarare (animalele mature necesita „crengi” groase, largi, pe care sa se poata catara) sau politele pe care acestea se pot odihni si locuri in care se pot ascunde, pentru a se simti in siguranta. Substratul custii este de asemenea important: puteti folosi ziare, hartie normala, in nici un caz rumegus sau nisip.

Hranirea acestor soparle a ridicat de-a lungul timpului numeroase controverse, multa vreme crezindu-se despre ele ca sunt omnivore, dar tineti cont ca, de fapt, iguanele sunt strict vegetariene si nu incercati sa-i introduceti in alimentatie insecte sau carne. Puteti folosi in hrana diverse vegetale precum: mazare, ciuperci, asparagus, ceapa, morcovi, capsuni, mure, mango, zucchini, cartof dulce, banana, pepene (verde sau galben), mere, papaya. Hrana trebuie maruntita bine inainte de oferire deoarece, desi au un set de dinti ascutiti, iguanele nu-si mesteca hrana. Alimentele de evitat sunt: viermi, lapte, branza, iaurt, oua, mancare de caini sau pisici, portocale, grapefruit, lime, kiwi, lamaia sau rosii. Vasele in care se pun apa si hrana trabuie sa aiba peretii de mica inaltime, dar destul de voluminoase pentru a retine continutul cand iguana va incerca sa se catare in ele, din sticla, ceramica sau plastic. Pe langa aceste doua vase in cusca este necesara si plasarea altui vas in care iguana sa se poata „imbaia”: acesta nu trebuie sa fie plin (ca si cel de apa, de altfel), deoarece iguanele se pot ineca. El trebuie curatat foarte des, pentru ca iguanele tind sa isi faca nevoile in apa, dupa ce s-au „imbaiat”.

Citeste si:  Sfaturi pentru curatenia saptamanala

Daca cele de mai sus nu v-au descurajat in dorinta dumneavoastra de a achizitiona o iguana, va pot da si unele vesti bune: in ciuda opiniei generale, aceasta este un animal care are nevoie de dragoste (la fel ca un caine sau o pisica), si nu sunt fericite cand, desi sunt hranite si ingrijite, lipseste afectiunea stapanului.

Un comentariu
  1. CUM POATE SA PLACA ACEST…. ACEST… ANIMAL SCARBOS CUIVA?!?!? Nu pot sa cred ca cineva poate chiar sa gasesca iguanele dragute. a, nu de fac niciun rau, sunt si ele acolo prin lantul trofic… da sa-ti bagi una in casa…. ba chiar in pat…e curata tampenie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.