fbpx

O aparenta inselatoare – Lithops

Ce este lithops? Desi va poate parea ciudat, reprezinta una dintre cele mai comune dintre intrebarile care se pun in legatura cu aceste minunate plante. Numita popular si „piatra vie”, aceasta incredibila floare pare sa fie capabila sa pacaleasca atat oamenii cat si animalele cu aparenta sa.

Este originare din Africa de Sud si Namibia, unde a devenit foarte bine adaptata la conditiile de de extrema caldura si seceta. Desi pare greu de imaginat, ceea ce vedem noi in afara solului, corpul plantei, reprezinta de fapt o pereche de frunze care au evoluat in decursul timpului pentru a retine cat mai eficient apa in conditiile aride ale zonelor de origine, in care ploaia poate lipsi cu lunile. Pentru a minimaliza evaporarea, frunzele au devenit compacte si si-au pierdut forma normala, capatind aspectul unor pietre.

Citeste si:  Decorarea casei in spiritul Craciunului

Daca va hotarati sa fiti originali sa faceti loc in casa dumneavoastra pentru aceste plante este bine sa aveti mereu in minte conditiile aride cu care sunt obisnuite. Este de asemena forte important sa acceptati ca sunt plante cu crestere inceata si deci s-ar putea sa dureze cativa ani pana sa ajunga la maturitate
In privinta luminii necesitatile plantei sunt foarte ridicate, conditiie ideale de reproducere sunt indeplinite numai daca sunt dispuse in zone cu amplasare sudica. Daca plantele nu primesc suficienta isi vor pierde tocmai insusirea care le face speciale: compactitatea lor (si deci asemanare cu pietrele), dar vor deveni si mai putin rezistente. Inflorirea la aceasta planta este legata in mod direct de cantitatea de lumina pe care o primeste in timpul lunilor de primavera si vara, deci nu fitit prea dezamagita daca florile nu apar, mai ales in cazul in care zilele calduroase si insorite au alternat cu cele innorate.

Citeste si:  Retete cu vinete

Lithops poate suporta temperaturi foarte inalte, insa numai daca are suficient aer proaspat la dispozitie deoarece nu supravietuieste in conditii de stagnare a aerului. Udarea se face rationat, deoarce planta nu este obisnuita cu o cantitate mare de apa si poate putrezi foarte usor. Atentie: solul rebuie lasat sa se usuce complet intre doua udari. Daca sunteti in dilema si nu va puteti hotari sa udati cel mai bine respectati aceasta regula: daca nu sunteti sigura, mai bine nu udati.

Orice udare a acestei plante trebuie sa inceteze inainte de aparitia perioadei reci. Iarna si primavera solul trebuie lasat total sa se usuce, deoarece in aceasta perioda planta va genera un nou corp, care va consuma apa si nutrientii corpului anterior, in timp ce-si completeaza dezvoltarea.

In ceea ce priveste solul, orice substrat potrivit pentru cactusi este forte bun si devine ideal daca i se adauga si o parte de nisip mai mare (eventual pietris) care sa ajute la o drenare mai buna. Ocazional plantei i se pot administra cateva picaturi de fertilizator, insa nu trebuie exagerat, deoarece are nevoie de o cantitate foarte mica de nutrienti.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.