fbpx

O cina nemteasca: chiftelute cu portocale cu garnitura de varza rosie cu mere

Daca tot pare ca a venit toamna cu precizie calendaristica ridicata, iar racoarea care incepe sa se lase o data cu venirea serii ne consuma caloriile, ce-ar fi sa preparam o cina in stilul culinar nemtesc? Mie asa mi s-a parut dintotdeauna, ca venirea anotimpurilor reci are ceva legatura cu Germania, n-as putea explica exact de ce. Oricum, avem de-a face cu o mica nedreptate: ne plac masinile nemtesti, ne plac in general lucrurile facute de ei, dar bucataria acestei mari tari e ignorata metodic. Intr-un fel, pe buna dreptate, pentru ca nu legam numele nemtilor de niciun fel de mancare mai acatarii: snitelele sunt austriece, pastele sunt italienesti, painea buna e frantuzeasca etc. Cu toate astea, trebuie sa stiti ca Henry Heinz, inventatorul ketchupului si unul dintre cei care au revolutionat industria alimentara, s-a nascut in Germania. Noi nu vom folosi ketchup pentru cina noastra, dar cine stie, poate ca mancand preparate nemtesti vom reusi si noi sa ne mai organizam un pic si sa capatam ceva din meticulozitatea tipica lor.

Citeste si:  Organizare bucatarie

Chiftelute cu portocale

Ingrediente (4 portii):

150 de grame de carne de vita tocata
150 de grame de carne de porc tocata
2 portocale mari
60 de grame de nuca de cocos deshidratata
1 ou
2 linguri stafide
50 de grame de margarina
2 – 3 linguri de pesmet

Mod de preparare:

Portocalele se curata de coaja si de tegumentele albe si se taie in cubulete mici. Se adauga carnea tocata si restul ingredientelor si se amesteca uniform. La final se pune pesmet, cat e nevoie pentru a da consistenta pastei rezultate. Din amestecul respectiv se modeleaza patru chiftelute, care se prajesc fie pe teflon, cu un pic de ulei de masline sau unt, fie in baie de ulei, pana cand capata o culoare maronie. Se servesc pe foi de salata verde sau de varza, alaturi de varza cu mere, si ar fi o idee buna ca in loc de paine simpla sa pregatiti niste galuste din paine (le-am preparat data trecuta, mai stiti?).

Citeste si:  Cum pastram cartile ca la carte

Varza rosie cu mere (4 portii)

Iata cum doua ingrediente esentiale in Germania, varza rosie si merele, se unesc intr-un preparat dulce-amarui, care insoteste minunat chiftelutele, fripturile suculente si nu numai. De altfel, varza rosie, care la noi este mult mai rara decat cea alba, in Germania a ramas un aliment esential, ca si in celelalte tari nordice, precum Belgia sau Olanda.

Ingrediente:

1 kilogram de varza rosie
2 cepe
2 linguri de untura sau margarina
un pahar de vin rosu
2 linguri de otet din vin sau de mere
6 boabe de ienupar
1 frunza de dafin
3 catei de usturoi
2 linguri de miere sau de jeleu de afine
2 mere mari
Faina, unt
Sare, piper

Citeste si:  Tortilla de cartofi

Mod de preparare:

Varza se spala, se scoate cotorul si se taie in fidelute. Intr-o oala se topeste untura sau margarina si se caleste ceapa taiata cubulete pana cand capata o culoare galbuie – transparenta. Apoi se adauga varza, vinul rosu, otetul, ienuparul, frunzele de dafin, sare, piperul si – eventual – cateva cuisoare – si se fierbe la foc mic, mestecand usor. Se acopera si se fierbe la foc mediu timp de aproximativ 45 de minute, timp in care se pregatesc merele. La final se adauga mierea sau jeleul de afine.

Merele se curata de coaja, se scoate cotorul si se taie in feliute subtiri, se presara cu faina si se prajesc in unt pana se rumenesc. Se pun pe platou alaturi de varza rosie si de chiftelutele cu portocale.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.