Ordine si armonie in bucataria ta

La nivel estetic principala caracteristica a unei bucatarii o reprezinta acuratetea. Vorbim in acest caz de odine si armonie in combinarea diverselor elemente de design, de un aspect „curat” si bine definit prin forme geometrice regulate, prin linii drepte, printr-un joc atent studiat al grosimilor si printr-o dozare corecta a culorilor. Respectind aceste principii de amenajare bucataria va capata importante valente estetice care le vor completa pe cele de drept – functionale.

Corpurile de mobilier din cadrul unei bucatarii pot fi considerate ca principale puratatoare de atribute functionaliste. Ele sunt insa si principalele piese care intra in diversele jocuri de natura estetica ce pun in evidenta orice spatiu, il personalizeaza si il scot din anonimat. Fronturile corpurilor de mobilier se pot face remarcate prin combinatii inedite de culori, prin materiale si texturi, prin raporturile de ordin functional care se stabilesc intre ele. Sticla, metalul si lemnul au in particular calitati estetice de mare valoare, insa puse in relatie ele dau nastere unor combinatii uluitoare ca efect grafic, ca imagine finala si ca mod de conlucrare in plan estetic.

Citeste si:  Cum sa ai plante sanatoase in interior

Alegem un mobilier realizat din lemn deschis la culoare pentru zona de lucru si cu o nuanta mai inchisa rezervata locului de luat masa. Detaliile de imbinare prevazute la exterior si manerele completeaza imaginea spectaculoasa a hotei cu invelis exterior metalic. Un joc interesant, redat pin zone transparente – zone opace, poate fi realizat prin utilizarea sticlei la nivelul inchiderilor verticale.
Daca spatiul destinat bucatariei nu este prea generos atunci utilizarea unor culori vii, solare vor corecta vizual aceasta deficienta. Culoarea lemnului natur este completata de nuante de bej, galben si oranj, intalnite la nivelul dulapurilor de depozitare si al peretilor.
Pardoseala este realizata din placi ceramice cu dimensiuni mari si forma patrata. Acest tip de pardoseala este usor de intretinut, este avantajos din punct de vedere al rezistentei la exploatare in conditiile existente in cadrul acestui spatiu caracterizat in principal prin variatii de temperatura si umiditatate mare. In plus, placile ceramice se gasesc intr-o varietate de forme, culori si modele astfel incat ele pot face fata cu succes chiar si unor amenajari mai pretentioase din punct de vedere artistic.

Citeste si:  Cat mai multe Craciunuri cu el: bradul la ghiveci

Peretii pot fi acoperiti cu un tapet special tratat pentru acaesta functiune a casei, pot primi o tencuiala speciala sau o placare cu placi ceramice. Daca peretii sunt acoperiti in mare parte cu piese de mobilier, atunci cea mai buna alegere o constituie o simpla vopsire intr-o nuanta care sa se armonizeze cu ansamblul propus.
Locul de luat masa este pus in evidenta print-o tratare speciala a suprafetei peretilor. Acestia primesc cateva nise luminate ingenios cu spoturi care le evidentiaza proportiile, jocul de lumini si umbre, dar mai ales contributia lor la intregirea si echilibrarea amenajarii interioare. Astfel, locul de luat masa se detaseaza vizual de restul spatiului si se prezinta ca o functiune de sine statatoare. Pentru realizarea acestor nise se iau in considerare formele existente in cadrul spatiului tratat, dimensiunile acestora, cat si elementele prezente care trebuie echilibrate prin alte forme si piese cu dimensiuni bine stabilite.

Citeste si:  Pastrarea casei racoroase pe timpul verii

Daca lumina naturala nu are prea multe cai de acces in interiorul acestei incaperi, atunci ea trebuie sustinuta chiar si in timpul zilei cu o serie de spoturi dispuse la nivelul tavanului, urmarind o schema logica ce asigura o buna iluminare a tuturor spatiilor prezente aici.
Acesta bucatarie nu trebuie „constransa” intr-un spatiu inchis, ci este necesar ca ea sa comunice vizual cu restul casei, cu celelalte functiuni si spatii interioare.

Poti sa te bazezi pe aceasta amenajare atat in ceea ce priveste organizarea unui spatiu restrans specific aprtamentelor, cat si pentru o casa cu zone interioare ample. Succes!


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.