Panourile solare – ecologice si economice

Preocuparea pentru ecologie a patruns in toate domeniile, iar cel al decoratiunilor si materialelelor de constructii nu putea sa faca exceptie. In aceasta tendintam se inscrie si interesul tot mai mare pentru sursele alternative de energie, care nu numai ca protejeaza mediul, dar protejeaza si… buzunarul tau. Lumina solara sau puterea vantului sunt absolut gratuite, pentru oricare dintre noi.

Daca stam sa facem calcule, probabil ne vom da seama ca apa calda necesita cele mai mari cheltuieli lunare. Cum ar fi sa beneficiem de toata apa calda necesara, fara sa platim intretinere? Este posibil cu ajutorul panourilor solare. Cu pasi mici si timizi, acestea patrund si in casele noastre, desi in tarile vestice sunt deja destul de folosite. Panourile solare sunt o modalitate excelenta de a incalzi apa in mod ecologic si de a minimiza costurile. Evident ca este necesara o investitie initiala, dar in cativa ani, acesta se va amortiza cu siguranta.

Panourile folosesc energia solara care este gratuita, in totalitate ecologica, inepuizabila si nu necesita costuri de prelucrare sau transport. Daca te gandesti la toate acestea, parca nu-ti vine sa crezi ca n-am folosit pana acum aceasta sursa de energie care pare ideala.

Citeste si:  Hot design 2012

Din pacate, la noi nu se stie mare lucru despre panourile solare, dar putem afla cateva impreuna, chiar de la sursa. Cei de la Panouri Solare se ocupa numai cu asta si se pricep mai bine decat oricine.

Exista doua tipuri de panouri :

Panourile solare nepresurizate sau „de vara” se pot folosi din martie pana in octombrie. Sunt alcatuite din tuburi vidate, care transfera radiatia solara, prin convectie, in masa apei dintr-un rezervor asezat in partea superioara a panoului. Principiul de functionare este simplu: apa din tubul vidat se incalzeste, motiv pentru care isi reduce densitatea si se ridica in rezervor. In tuburile vidate, este inlocuita de apa rece, care are o densitate mai mare. Pierderile de caldura sunt mici, pentru ca vidul din tuburile de sticla are o capacitate mare de termoizolare. Este posibil ca intregul sistem sa fie montat independent de reteaua electrica, dar atunci utilizarea apei calde se va face prin cadere libera, deci sistemul trebuie montat deasupra celui mai inalt consumator (de exemplu baia de la ultimul etaj).

Panourile solare presurizate sunt si mai „inteligente”, putand fi folosite pe toata perioada anului. Pe langa tuburile vidate, panourile presurizate contin niste dispozitive numite heat-pipe. Acestea primesc caldura de la tuburile vidate si o aduc in rezervorul de acumulare. Agentul termic din rezervor se incalzeste si transfera caldura catre serpentina de cupru din interior. Apa rece intra in aceasta serpentina si preia caldura. Ansamblul poate fi folosit la presiunea sistemului de apa curenta si nu este necesar sa fie montat deasupra celui mai inalt consumator. De asemenea, se poate modifica numarul de serpentine din cupru, asa incat cantitatea de apa incalzita va fi mai mare, ea putand fi folosita si pentru incalzirea locuintei.

Citeste si:  Retete de musaca

Pe langa panourile solare propriu-zise, un sistem complet include: statia de lucru, manometrul, debimetrul, pompa de recirculare, supapa de siguranta, robinetii, supapele de sens, aerisitoarele, vasul de expansiune si boiler-ul cu una sau doua serpentine din cupru.

Pentru a alege componentele optime, trebuie sa te gandesti la ceea ce iti doresti de la sistemul solar. Vrei apa calda doar pe timpul verii? Vrei apa calda tot anul, plus incalzire? Firma care iti monteaza sistemul, prin consultantii sai, va putea sa te lamureasca cu privire la aceste aspecte.

Pare interesant, dar probabil ca te intrebi la cat se ridica investitia. Avem si aici un raspuns. Un sistem cu panouri nepresurizate, care pot fi folosite de primavara pana toamna si care asigura apa calda pentru trei persoane, ajunge la 1480 de lei, iar investitia se amortizeaza in aproximativ patru ani. Un sistem complet care asigura apa calda pentru 4 persoane pe tot timpul anului si are un aport la incalzirea locuintei de pana la 40%, ajunge la 8630 lei. Investitia se amortizeaza in aproximativ sase ani.

Citeste si:  Ixora

Panourile solare se pot folosi si la bloc, nu numai la casa si, dupa cum spun cei de la Panouri Solare, montajul este usor de realizat. Din pacate, nicio asociatie de proprietari nu s-a gandit pana acum la asa ceva. Dar nu e timpul trecut. Avand in vedere multitudinea de avantaje si lipsa dezavantajelor, probabil ca panourile solare vor incepe sa rasara incet, incet pe tot mai multe case si blocuri romanesti.

Pentru mai multe informatii, achizitii si montaj :

SC PUSH SRL (importa, distribuie, vinde si monteaza panouri solare)
Panouri Solare
Str. Boerescu Zaharia, nr.7, Targoviste, Dambovita
0746.999.439
0729.897.156
0767.393.646
Persoana de contact: Eugen Lungu (eugen.lungu57@gmail.com).


6 Comentarii
  1. Imi plac la nebunie articolele tale! Nu pierd niciunul, pentru ca vreau sa-mi imbunanatatesc cultura generala in designul de interior si sa fiu la curent cu toate noutatile din acest domeniu si domeniile ce au legatura cu designul. Tine-o tot asa si la cat mai multe articole iti doresc…. sau va doresc!

  2. va rog comunicati de indata ce obtineti autorizarea pentru programul \\\”casa verde\\\” si ce acte trebuiesc depuse
    radutoi umitru
    bilciurestibovita

  3. Amenajarea unui iaz in spatiul unei gradini confera acesteia precum si posesorilor un loc de relaxare si incarcare cu energie pozitiva.Oricine poate avea un iaz sau o fantana arteziana ca decor in spatiul sau.Ideia nu este rea si nu trebuie sa sperie pe nimeni ca acest lucru poate fi greu de executat,sau intretinerea necesita un timp indelungat.www.piscine-ecologice.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.