Pasi de urmat si de evitat pentru un dormitor de vis

Apartamentele nu tocmai vaste care adapostesc majoritatea romanilor duc la sporirea sarcinilor unei incaperi. Dormitorul se transforma si in camera de lucru, si in loc de primit oaspeti care n-au nicio treaba cu patul. In aceste conditii, mobilarea dormitorului suntem nevoiti s-o facem incalcand perceptiile clasice. Si totusi, prima functie pe care trebuie s-o indeplineasca incaperea asta e sa ne asigure un somn reconfortant sau o odihna la fel. Ne vom stradui pentru asta sa urmam niste reguli, sa iesim cat mai avantajos din inevitabilele compromisuri dictate de spatiul locativ si, mai ales, sa evitam niste greseli destul de des inatalnite in amenajarea odailor de dormit.

Cea mai potrivita asezare a patului e lipirea lui de doi pereti, iar fereastra s-o avem in fata ochilor, cum tinem capul pe perna, sau in lateral. E nerecomandabil ca in spatele capataiului patului sa fie o fereastra sau o usa, faptul ca ea s-ar putea oricand deschide (de un alt locatar al casei, de curent) da o stare de neliniste. Mai ales ca noaptea, in semiadormire sau chiar in somn, nu mai exista explicatii logice despre cum s-ar deschide o usa. Copiii ar fi cei mai expusi in cazul acestei amplasari. Unele cercetari arata ca patul de metal nu e cea mai fericita alegere pentru sanatatea noastra.

Citeste si:  Un dormitor mai linistit

Doar in satele neelectrificate n-a patruns masiv aparatura electrica si electronica. Televizorul, orice s-ar spune (si se spune ca e preferabil sa ne uitam la el din fotoliu), rareori lipseste dintr-un dormitor. O solutie care combate eventuala lipsa de spatiu e sa prindem ecranul in perete, pe cat posibil la nivelul ochilor atunci cand urmarim programul TV din pozitia culcat in pat, asa incat sa nu stam cu gatul indoit. Nu vom tine aparate in apropierea capului, ne afecteaza sanatatea, prospetimea fara sa ne dam seama!

Citeste si:  Limbajul florilor

De altfel, e indicat ca uneltele de lucru precum computerul si derivatele sale sa nu le tinem si folosim defel in dormitor. E stresant sa te trezesti cu ele in fata ochilor, unde mai pui ca, atunci cand nu-ti mai vezi capul de munca, e enervant sa zaresti la doi pasi imbietorul pat. Daca n-avem de ales si trebuie sa dormim in aceeasi odaie cu laptopul sau computerul, ii vom harazi un loc unde privirea noastra, cand stam in pat, sa-l ocoleasca.

Dezordinea e si ea un dusman redutabil al relaxarii: rufe intinse pe speteaza scaunului sau pe calorifer, teancuri de hartii pe masa si alte asemenea. O conditie e sa fim noi ordonati si alta sa ne asiguram ca avem spatii de depozitare pentru toate cele. Rafturile, dulapurile, cosurile sau cuferele (pe ale caror capace sa nu depozitam nimic!) rezolva destul de lesne problema.

Citeste si:  Sufragerie contemporana

In ce priveste culoarea predominanta a dormitorului, recomandarea intalnita cel mai des duce catre una calda, pastelata. Portocaliul e in topul culorilor energizante. Nuantele inchise pot seconda, pe portiuni mici, culoarea principala. Tablourile, pzele, desenele de pe pereti le alege fiecare dupa preferinte, dupa ce inseamna pentru el persoanele din imagini. Nu e confortabil psihic sa avem imagini care inseamna violenta, moarte: demoni si alti monstri, lupte, personaje inarmate.
Dormitorul e incaperea care trebuie ferita cu strasnicie maxima de chimicale, pentru ca-n nicio alta camera nu respiram aer sapte-opt ore continuu. Florile si alte plante sunt capabile sa asigure atat prospetime, cat si miros, iar daca dorim un iz exotic, special, exista uleiuri aromatice naturale.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.