Paste italiene

Please select a featured image for your post

Fiecare popor are ceva al lui, o marca distincta, un element definitoriu in absolut orice domeniu. In domeniul culinar, italienii sunt considerati maestrii pastelor fainoase si chiar daca pastele lor au fost bine primite in restul lumii si gatite cu placere, nicaieri pastele italiene nu au un gust mai bun decat acasa, in Italia. Exista mai multe tipuri de paste italiene decat ne-am putea imagina, fiecare fiind concepute pentru a fi gatite intr-un anumit fel.

Regulile generale de fierbere. Indiferent de tipul de paste, exista cateva reguli generale e fierbere, care insa nu se aplica pastelor care nu trebuiesc fierte, cum ar fi cannelloni sau foile de lasagna. In rest insa, regulile sunt cam aceleasi: ideea generala este ca pastelor le place sa se simta ca la piscina, asa ca fierbeti-le in foarte multa apa. De obicei, pentru fiacre 100 gr de paste se pune 1 l de apa. In nici un caz pastele nu se pun la fiert o data cu apa, ci apa se lasa sa fiarba, cand da in clocot se pune in apa putina sare si cativa stropi de ulei de masline, apoi se adauga si pastele.

Citeste si:  Ce sa nu faci cand iti renovezi sau decorezi casa
Pentru a ne asigura ca pastele nu se lipesc intre ele sau de fundul vasului, este bine sa amestecam din cand in cand cu o lingura sau o spatula de lemn. Pastele fierb cel mai bine atunci cand este pus si un capac deasupra oalei. Oala trebuie sa fiarna la foc mic si este absolut becesar sa respectati timpuld e fierbere de pe cutie daca nu doriti sa fie sfarmicioase si lipiscioase. De obicei exista doua timpuri de fierbere: unul pentru al dente, adica pastele care sunt moi la exterior si putin mai tari la interior, astfel incat sa poata fi muscate si timpul de fierbere normal al pastelor, care sunt moi insa isi pastreaza forma. Dupa fierbere, pastele trebyuiesc scurse bine intr-o sita, fara insa a se limpezi cu paa rece. Daca puneti sosul pe pastele inca ude, riscati sa se taie.Ce paste alegem? Exista atat de multe tipuri de paste tocmai pentru a el alege pe cele mai potrivite in functie de sosul pe care il folosim. De exemplu, tagliatelle-le sunt perfecte pentru sosul de carne, indiferent ca e carne de vita sau carne de porc. De altfel tagliatellele clasice sunt cele cu ragu, sosu gros de carne si sos de tomate, gatit dupa o reteta originala. Macaroanele, datorita formei lor, lungi de pana la 30 de cm si groase de 3 mm sunt ideale pentru sosuri, pentru ca retin o cantitate foarte mare de sos. Pentru ca sunt atat de lungi, macaroanele pot fi putin greu de manevrat cu furculita, insa le puteti rupe in jumatati. Italienii mananca cel mai des macaroanele cu sardine sau vinete, insa in restul Europei se consuma cu sosuri de branza sau de carne.

Citeste si:  Vedetele au fost la deschiderea primului showroom Roche Bobois in Romania
Alte paste perfecte pentru sosuri sunt farfalle, sau funditele, asa cum le cunostem noi. Se asorteaza cu un sos de carne si legume si marele lor avantaj este ca sunt unele dintre cele mai bune paste al dente, miezul le ramane tare si crocant, in timp ce marginile sunt moi si numai bune de incis in sos. Pentru pastele cu branza, cel mai bine este sa alegeti Fusilli, sau pastele spirala, pentru ca branza se insurubeaza foarte bine pe ele, datorita formei lor.

Citeste si:  Feng-Shui in baia ta
Tot paste ideala pentru sosuri sunt si Penne, care sunt fie Penne rigate, respectiv taiate stramb la capete, fie Penne lisce, care nu au nici un fel de stratii sau Pennette, care sunt o varianta mini a clasicelor penne. Scoicile, sau conchiglie sunt perfecte pentru supe, acumuland lichid in interiorul lor. Exista si o forma XXL a conchiglelor, conchiglioni, care se pot insa umle cu carne, ca si niste buzunare si servite alaturi de sos de rosii.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.