Pericole necunoscute pentru animalutele noastre

Va iubiti animalele de companie si incercati sa le oferiti ce este mai bun, indiferent de situatie: mancare de calitate, plimbari cat mai lungi, spatiu de desfasurare si, nu in ultimul rand, atentie si iubire. Dar exista pericole care va pot rani animalutul de companie… si aici nu ma refer la masinile care trec pe strada si dupa care cainele alearga fara sa fie atent la celelalte masini sau cazaturile pisicutei de la etajele superioare ale cladirii (sa stiti ca pisicile, desi au 7 vieti, se pot rani grav daca vor cadea de la inaltimi mari)… ei bine, ma refer la lucrurile ascunse privirii dumneaoastra agere, pe care nu le-ati banui niciodata: PLANTELE.

Acestea, fie ca locuiti in partament, fie la casa, ne inconjoara peste tot, caci orice iubitor de natura si animale are in casa cateva flori care il fac mandru sau, daca nu, are cel putin vecini care le indragesc. Acestea pot deveni insa foarte usor nu motive de orgoliu, ci de regrete.

Citeste si:  Lotus

Animalele sunt deosebit de curioase, incercand intotdeauna sa-si faca o idee proprie despre lumea inconjuratoare. Ati vazut poate de multe ori cum pisicuta a smuls si a „gustat” incantata din frunzele plantei de pe masa din sufragerie, sau cum iepurasul dragalas, odata scapat din cuscat lui, s-a repezit direct la palmierul din colt! Acestea sunt semne evidente ca ar trebui sa ne facem griji pentru sanatatea micutilor nostri prieteni atunci cand vine vorba de plantele ornamentale. Iata cateva dintre plantele pe care le intalnim frecvent in casele si gradinile noastre si pe care ar fi bine sa nu le lasam in calea animalutului nostru:
Dracena este o planta indragita de gradinarii amatori, ale carei frunze sunt toxice mai ales pentru pisicute, producandu-le dureri abdominale, crestrerea pulsului, dilatarea pupilelor si dificultati in respiratie. La caini, efectele sunt mai putin accentuate, putand aparea stari de voma, confuzie sau stari de depresie.

Citeste si:  New deco

Azaleea (Rhododendron sp) este o planta toxica atat prin frunze, cat si prin flori, efectele sale fiind hipersalivatia, hipotensiune, voma, diaree si, daca este ingerata o mare parte din planta, chiar colaps cardio-vascular.

Cyclamen sp este toxica prin frunze, provocand iritatii la nivel bucal, stari de voma, dificultati in respiratie si inghitire urmate de refuzul hranei.

Leandrul (Nerium oleander) este foarte des intalnit in caminele iubitorilor de plante, dar, in acelasi timp, este deosebit de toxic. Animalul afectat prezinta stari de diaree, voma, hipotermie si, in final, poate surveni decesul.

Aloe vera, planta recunoscuta mai ales pentru calitatile ei medicinale nu are insa aceleasi efecte asupra animalelor care au inghitit parti din frunze si tulpina, aparand diareea, voma, stari depresive si anorexie.

Gladiolele (Gladiolas sp.) produc o stare accentuata de voma insotita de cele mai multe ori de sangerari, precum si diaree, dureri acute abdominale si hipersalivatie.

Yucca, un palmier deosebit de indragit, poate produce, de asemenea, diaree si stari de voma care insa sunt urmate de lesin.
Hortensia(Hydragea spp.) toxica prin frunze si flori produce febra, puls crescut sau anorexie.

Citeste si:  Big White, un concept romanesc

Acestea sunt numai cateva dintre plantele care va pot rani animalul de companie, exista din pacate numeroase altele, cum ar fi: Convallaria majalis (lacramioara), Tulip sp (laleaua), Digitalis purpureea (degetel rosu), Anthurium sp., Narcissus sp. (narcisele), Clivia minata (crinul de apartament) sau Schefflera.
Foarte important: daca suspectati ca animalul dumneavoastra de companie a fost intoxicat cu diferite parti ale plantelor trebuie sa-l duceti fara nici o ezitare la medicul veterinar!

Metodele prin care va puteti proteja animlul iubit sunt destul de putine: puteti sa renuntati la plantele din apartament si sa fiti atenti la ceea ce „ciuguleste” animalul atunci cand il scoateti la plimbare sau puteti pastra florile daca le plasati cat mai sus si in locuri la care companionul dumneavoastra nu poate ajunge.


2 Comentarii
  1. vai lasa plantele, pisica mea a mancat o data bucatele din niste papucei din plastic pe care ii aveam sub pat, si a trebuit sa i se faca spalaturi stomacale, ca altfel murea. Cate am patimit atunci cu ea… nici nu stiam ce s-a intamplat pana nu am descoperit sursa \”deserturilor\” ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.