fbpx

Planta de ceara

Hoya este o planta foarte orginala si speciala, aspectul sau exterior atragindu-i denumirea de „planta de ceara”. In intreaga lume exista peste 100 de specii, majoritatea originare din Asia de Est sau Australia, dar planta folosita ca specie decorativa de apartament este cea care poarta denumirea de Hoya carnosa. Aceasta planta este speciala si din alt motiv: adora sa fie ignorata si se descurca foarte bine daca este lasata sa stea agatata in cosuri, asezata atat in casa cat si in exterior, la are curat.

Hoya produce si flori minunate, ce poarta denumirea de umbele, care incanta orice privitor cu diversele lor culori. Un lucru cunoscut despre aceasta planta este faprul ca mirosul florilor este foarte puternic seara, putind inunda o camera intreaga, de aceea majoritatea persoanelor aleg sa o amplaseze in exterior, pe balcon sau in gradina. Florile apar destul de tarziu, dupa patru ani sau chiar mai multi, sunt splendide si delicate, in forma de stea, de culoare roz sau alba, dar apar numai pe perioada verii.
„Planta de ceara” se dezvolta bine la lumina intensa, stralucitoare, insa nu directa, trebuie asadar proejata de razele soarelui, mai ales daca este amplasata in zone cu orientare sudica.

Citeste si:  Dieta mediteraneana

Temperatura ideala pentru cresterea normala este de aproximativ 20-24 de grade Celsius. Atentie insa: dezvoltarea pe durata verii si formarea radacinii se pot reduce daca temperatura este excesiv de ridicata, mai ales daca locul in care este asezata planta este lipsit de ventilatie.

Udarea hoyei se potriveste foarte bine persoanelor cu program incarcat, care nu au timp zilnic pentru ingrijirea plantutelor: se face temeinic, cu apa din belsug, dupa care solul trebuie lasat sa se usuce relativ inainte de a repeta procedura, in timp ce iarna este recomandabil sa permiteti uscarea totala a substratului.
Pamantul in care planta de ceara se simte cel mai bine este cel care contine o cantitate mare de substanta organica, care sa retina suficient de bine apa, fara insa a mocirli. Este bine sa se adauge perlita sau nisip pentru realizarea unui drenaj eficient si evitarea putrezirii radacinilor.

Cel mai simplu mod de inmultire pentru acesata planta este cea realizata prin butasi. Folositi un butas cu 2-3 frunze, inlaturati frunzele de la nodul de baza, eventual prafuiti capatul pe care urmeaza sa-l introduceti in sol cu hormoni de crestere a radacinilor (se gasesc in majoritatea florariilor) si plantati-l intr-un substrat alcatuit din jumatate perlita si fumatate compost. Aveti grija sa-l udati din belsug si sa asezati ghiveciul intr-o zona luminata suficient.

Citeste si:  Parchet versus gresie

Fertilizarea „plantei de ceara” se face o data pe luna, cel mai indicat fiind un feritilizator lichid ai carui nutrienti sunt pusi imediat la dispozitia plantei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.