Plante pentru sala de baie I

Baia pare a fi locul cel mai putin indicat pentru a plasa una dintre plantutele nostre mult indragite. Oare de ce? Poate ca ne gandim ca aici de cele mai multe ori lipseste lumina si ca atmosfera este impregnata de vapori, cu umiditate ridicata. Dar oare motivul nu este, in realitate, faptul ca o mica planta amplasata in acesta parte a casei ar schimba modul in care privim noi baia? Exista foarte multe plante care nu numai ca suporta conditiile din baile noastre, dar chiar au nevoie de ele pentru a supravietui. Iata cateva exemple care pot schimba cu succes atmosfera din sala de baie:

Asplenium nidus este o planta originara din padurile tropicale umede ale Africii, Asiei si Australiei, cunoscuta la noi in tara sub denumirea de feriga cuib. Cerintele fata de umiditate si lumina ale acesteia sunt foarte apropiate de conditiile din baie: are nevoie de atmosfera cu grad mare de umiditate, nu suporta expunerea directa la soare, preferind umbra sau semiumbra. Solul care trebuie pus la dispozitia ferigii cuib este cel bogat in substante nutritive, bine drenat, care poate fi alcatuit, de exemplu, din turba, frunze si nisip si, pentru a asigura un drenaj mai bun, puteti pune pe fundul vasului pietris.

Citeste si:  Supa-crema de conopida cu branza si graten de ciuperci si spanac

Udarea ferigii este deosebit de importanta, lipsa apei, chiar si pe o perioada scurta de timp, putind conduce la moartea plantei, fiind necesar ca solul sa fie mentinut umed in permanenta. Iarna udarea se realizeaza o singura data pe zi, in timp ce pe parcursul perioadei de vegetatie, in lunile calduroase ale anului, se poate face si de 3 ori pe zi. Pentru pastrarea unei culori incantatoare si sanatoase a frunzelor se recomanada pulverizarea cu apa a acestora, de 3-4 ori pe saptamana. Daca, din diverse motive, planta nu a fost udata la timp si solul s-a uscat, se poate scufunda ghivciul intr-o galeata sau chiar in cada, fara ca planta sa fie atinsa de apa, si se lasa pana cand substratul a fost impregnat cu apa. Feriga cuib este mai sensibila decat alte ferigi, nesuportind curentii de aer rece si nici temperaturile mai mici de 15 grade Celsius. Ingrasamintele se pot aplica o data pe luna, de la inceputul perioadei de vegetatie (primavara) pana la mijlocul toamnei, cand planta intra in repaus. Replantarea se poate face o data la 2 ani, dar cel mai bine este sa schimbati ghiveciul numai atunci cand radacinile au ocupat tot spatiul disponibil.

Citeste si:  Decorarea in stil Feng Shui

Caladium sp: aceasta planta, cunoscuta sub denumirea populara de „frunze colorate”, este dificil de crescut in conditiile din casa, necesitind multa experienta, dar se acomodeaza bine in baie, unde gaseste mediul propice de dezvoltare. Desi produce flori de culoare alba, este apreciata ca planta ornamentala mai ales datorita frunzelor spectaculoase, in forma de inima, multicolore: verde, alb, roz sau rosu. Necesita udari frcvente, cu apa calduta, din abundenta, suficiente sa mentina solul umed, dar fara ca apa sa balteasca. Nu-i place lumina directa, fiind incantata sa stea la umbra, departe de razele puternice ale soarelui. Temperatura din timpul zilei trebuie sa se situeze in jurul valorilor de 22-29 grade Celsius, iar in timpul noptii de 19-23grade. Fertilizarea acestei plante se face regulat, dar la distante mari de timp, o data la 2-3 luni, si numai in perioada de crestere, cu fertilizator lichid. Inmultirea se face prin diviziunea tuberculilor, primavara, odata cu schimbarea ghiveciului, pentru a se evita deranjarea inutila a plantei.

Citeste si:  Casa ta sub semnul zodiilor - Dormitorul

Alte plante care ne pot inveseli baia, in articolul urmator!


2 Comentarii
  1. imi plac vasele acestea vechi, cum e cel din poza, cred ca se potriveste cam cu orice planta si mai ales in sala de baie. Astept continuarea, vreau plante ceva mai exotice pentru baia mea

  2. baia era ultimul loc in care m-as fi gandit sa bag plante. pai nu mor plantele in baie de la abur? interesting. pe de alta parte ar fi tare frumos sa faci o baie cu spunma inconjurata de plantute; m-as simti ca-n jungla cred

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.