fbpx

Plantele, colegele noastre de apartament

Florile sunt vii, dar n-au gura sa spuna daca le bate prea tare soarele-n cap, daca vor un pahar cu apa, daca simt nevoia unei toalete sumare. Nu sunt prea pretentioase. Ne desfata vazul si mirosul, ne improspateaza aerul si nu cer mare lucru. Cam cele ce urmeaza.

Nu trebuie sa bagam plantele de apartament in aceeasi oala! Ce-i prieste uneia s-ar putea sa-i dauneze alteia. De aceea, cand le ingrijim, vom tine cont de particularitatile lor.

Intotdeauna pamantul trebuie sa fie afanat si fertilizat, sa-i dea voie apei sa se scurga prin el. Pamantul de flori se gaseste din belsug la florarii, dar trebuie sa stiti din care sa cereti. Pentru florile delicate – violete, petunii, gloxinii – exista un amestec diferit decat cel necesar plantelor mai robuste.

Citeste si:  Gradina de trandafiri in stil englezesc

Anual, pamantul trebuie schimbat. Dupa ce ati lasat planta doua zile neudata, o puteti scoate din ghiveci cu pamant cu tot, ajutandu-va de un cutit cu care sa separati pamantul de marginile ghiveciului. Curatati bine radacinile plantei si saditi-o in pamant proaspat, udand-o imediat cu apa si ingrasamant. In cazul plantelor firave, ca sa nu li se rupa tulpina, turnati multa apa in ghiveci si, pe masura ce pamantul se inmoaie, scoateti-l cu o lopatica, apoi puneti pamantul nou.

Ghivecele de lut nu sunt doar mai estetice decat cele de plastic, dar si mai confortabile pentru planta. Daca planta creste vizibil, trebuie sa-i schimbati ghiveciul, si cu ocazia asta faceti acelasi lucru si cu pamantul din el. Obligatoriu vasul sa aiba fundul gaurit, pentru a permite scurgerea apei in exces. Altfel, planta se ineaca. Daca anumite motive va fac sa folositi ghivece de plastic, folositi-le doar pentru plantele asupra carora lumina soarelui nu bate direct.

Citeste si:  Comuniune cu natura. O baie in stil minimalist

Frunzele mari trebuie sterse cu o carpa de bumbac inmuiata in apa calduta, iar cele care nu permit stergerea se pulverizeaza cu apa, neaparat la orele cel mai putin calduroase. Si cu apa e un secret: nu o folositi pe cea venita direct de la robinet. Lasati-o o zi, intr-un vas descoperit, si dupa aceea udati florile cu ea. Cand vremea se incalzeste, plantele trebuie scoase afara. Pe balcon, de exemplu. Aveti grija sa nu le expuneti dogorii soarelui, protejati-le cu o hartie.

Citeste si:  Top 10 proiecte de decorare a interioarelor pe care le poti face singura

Ingrasamintele au si ele rostul lor. Ele se folosesc o data pe saptamana in perioada infloririi si o data la doua saptamani in restul timpului. Fie ca ingrasamintele sunt sub forma de praf sau lichide, ele vor fi amestecate cu apa de udat planta, iar udarea cea mai buna se face dupa ce se lasa intunericul. Curatati orice planta de frunze si flori vestede, spre a nu contamina partea ei sanatoasa.

Lumina le prieste cam tuturor plantelor. Cum multora le stimuleaza cresterea, e bine ca periodic sa le rasucim ghiveciul cu cateva grade, spre a se dezvolta uniform. Atentie insa la trandafirul chinezesc: unde va hotarati initial sa-l puneti, acolo sa ramana, mai intepenit ca un sifonier. Daca-i schimbati locul, ii cad florile si frunzele i se vestejesc!

Un comentariu
  1. eu prefer florile care nu necesita atat de multa lumina ca nu imi place sa stau cu florile prin geamuri si florile care nu se uda des ,odata la 2 zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.