fbpx

Prietenii din legende

De-a lungul timpului animalele au fost nu doar iubite, dar si admirate si chiar respectate. Exemple ale modului in care necuvantatoarele au fost percepute se pot gasi cel mai bine in mituri si legende care spun povestea omului alaturi de animale. Haideti sa ne amintim de cateva dintre ele:

Aspida Cleopatrei: regina Egiptului se temea sa nu cada sclava in mainile lui Augustus dupa pierderea bataliei de la Actium, de aceea a cerut unei sclave sa-i aduca o aspida ascunsa printre smochine lasindu-se muscata de acest sarpe al carui venin ucide pe loc. Nici la aceasta data istoricii nu s-au pus de acord asupra speciei acestui sarpe care, se spune, a ajutat-o pe Cleopatra sa se retraga cu demnitate, banuit totusi a fi o vipera neagra.

Leul lui Androcles: sclavul unui proconsul african a fost dat fiarelor in Colisseum pentru ca fugise de la stapanul sau. Un leu trebuia sa il sfasie si tot amfiteatrul astepta cu nerabdare sangerosul spectacol, dar leul s-a oprit, l-a privit cu mila pe cel ce-si astepta groaznicul sfarsit, l-a adulmecat si apoi s-a culcat la picioarele lui. Multimea privea uimita acest gest al leului ce trebuia sa fie feroce, dar legenda spune ca acesta il recunoscuse in omul inspaimantat pe cel care, demult, il gasise cu un ghimpe in laba si il ingrijise. Androcles a fost iertat in fata acestei minuni si i s-a dat chiar leul in ingrijire. Se zice ca leul il urma precum un caine prin oras si il pazea pe cel care il ajutase la nevoie.

Citeste si:  Friptura de vita si tort nemtesc

Delfinul lui Arion: poet si muzicant grec din sec.al VIII-lea i.H., Arion a trait multa vreme la curtea lui Periandru, tiranul Corintului. Pe cand naviga spre acest oras, inapoindu-se din Siraccuza, incarcat de daruri pe care le castigase la un concurs de cantec si poezie, cei care il acompaniau au decis sa-l omoare pentru a-si opri darurile pentru ei. Arion nu putea sa se impotriveasaca, fiind depasit numeric, dar a cerut ca ultima dorinta sa fie lasat sa cante cateva poeme cu lira. Acolo, pe marginea vaporului, a cantat acele poeme care au incantat la acel concurs si s-a aruncat in valurile marii. Un delfin, fermecat de suavitatea si frumusetea muzicii lui, urmarise corabia si, drept multumire pentru cantecul atat de frumos pe care i-l daruise poetul, acesta l-a luat in spate si l-a dus pe coasta Laconiei. Se spune ca pentru aceasta fapta delfinul a fost trecut in randul constelatiilor.

Pisica lui Mahomed: animalul favorit a lui Mahomed, pisica, dormea intr-o zi pe maneca hainei profetului. Pentru ca trebuia sa plece la rugaciune acesta nu a vrut sa o trezeasca din somn si si-a taiat maneca pe care dormea prietena sa necuvantatoare. Cand pisica s-a trezit a realizat gestul profetului si, cand acesta s-a intors de la rugaciune, i-a facut o reverenta, ca marturie a respectului si recunostintei. Se spune ca Mahomed a mangaiat-o pe spate si de aceea, atunci cand cad de la mare inaltime, pisicile nu-si lovesc corpul, ci cad pe labute.

Citeste si:  Renunta la obiceiurile nesanatoase

Gastele Capitoliului: cand galii cucerit Roma in anul 390 I. H., nu au intalnit nici o rezistenta pana la Capitoliu. Au asediat orasul si profitand de o noapte intunecoasa au incercat sa patrunda prin surprindere. Gastele sacre, care erau cescute in fortareata pentru cultul Junonei, speriate de navalitori, au dat alrma prin strigatele lor patrunzatoare. Capitoliul a fost salvat si, drept multumire, gastele au fost plimbate cu cinste prin oras, in fiecare an.

In concluzie, chiar daca aceste legende sunt doar…legende, necuvantatoarele din jurul nostru au stiut dintotdeauna sa atraga atentia oamenilor… iar oamenii au fost incantati sa le-o acorde; acum nu trebuie sa credeti ca va recomandam ca si animal de companie o vipera cu corn – am facut doar o mica incursiune prin… legende.

Un comentariu
  1. M-a surprins placut continutul materialului. Mai exista multe animale celebre in legende, sper sa vedem o continuare.:)). O vipera cu corn as recomanda totusi colegei mele de apartament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.