fbpx

Principiile unei diete sanatoase I

Please select a featured image for your post

Inainte de a incepe, trebuie sa pornim de la ideea ca mancam sanatos si echilibrat nu doar pentru a slabi, ci mai ales pentru a fi sanatosi! Din cate imi aduc aminte, zicala e mens sana in corpore sano, nu men sana in corpore grasano. Daca ar fi sa sa rugam 5 femei sa defineasca cuvantul dieta, nu stiu daca am obtine doua definitii la fel. Dieta si nutritia nu se refera strict la curele de slabire in general si nici la un regin anume, cum ar fi Atkins, Scarsdale sau Weight Watchers.

Dieta e pur si simplu un mod de viata, care in cazul unota este mai sanatos si mai echilibrat decat in cazul altora. Dieta este o insumare a tuturor alimentelor pe care le consuma un individ. Asa cum animalii au dieta: koala mananca eucalip, cainele carne, pisica peste etc, la fel este si in cazul oamenilor. Insa pentru ca o dieta sa fie sanatoasa, indiferent in ce consta ea, trebuie sa fie echilibrata si sa se bazeze pe niste principii sanatoase.

Citeste si:  Stufat de miel si pasca de branza dulce

Principiul 1 – mancam ca sa traim, nu traim ca sa mancam! Pentru a reusi sa te abtii de la portia gigantica de cartofi prajiti, iata cateva ganduri pe care ar trebui sa le iei in considerare: mancarea e destinata sa ne ajute sa ramanem in viata, nu este centrul universului nostru. Organismul nostru contine undeva inte 65-70% apa, deci hidratrea e foarte importanta si se face cu apa plata sau minerala, nu cu sucuri dulci si carbogazoase.

Principiul 2 – mancarea te mentine in viata, nu iti da sfaturi amoroase. Ciocolata nu este cel mai bun prieten al tau, nici atunci cand esti fericita si cu atat mai putin atunci cand esti deprimata. O tableta de ciocolata mancata seara inainte de culcare nu iti va rezolva problemele sentimentale sau de la birou, insa o discutie cu prietena ta sau o ora de fitness te vor ajuta sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Principiul 3 � incearca sa intelegi ceea ce se intampla cu si in corpul tau. La nivel celular, enzimele descompun mancarea in compusi mai mici, pe care il folosesc apoi ca si combustibil pentru regenerarea celulara si a tesutilor si mentinerea ta in viata, tanara si frumoasa. De aceea e important sa ii dai corpului tau hrana de calitate, calorii pretioase, vitamine si minerale si nu caloriile goale, continute de o punga de chipsuri sau un cocktail pe baza de alcool si frisca.

Principiul 4 – corpul tau = un cuptor cu lemne. Gandindu-te astef, vei intelege mai bine de ce trebuie sa mananci moderat: intr-o soba bagi lemne numai atunci cand e frig in casa, nu tot timpul. Concluzia: nu mai ciuguli non stop, mai ales snackuri nesanatoase. Soba are o capacitate maxima, pe care nu o poti depasi nicicum. Stomacul tau, cu cat e hranit mai mult si mai consistent, isi mareste capacitatea maxima, care capacitate creste direct proportional cu marimea fundului tau. Concluzia: mananca portii mai mici! In loc sa ai 3 mese copioase pe zi, inlocuieste-le cu 5 mese frugale.

Citeste si:  Calitatile bicarbonatului

Principiul 5 – caloriile goale. Trebuie sa intelegi ca ai nevoie de undeva intre 1500-2000 de calorii pe zi, pentru a ramane sanatoasa (in functie de constitutie, stil de viata, activitati zilnice etc). Dar asta nu inseamna ca poti manca 3 table de ciocolata, acre au insumat 2000 de calorii, ci trebuie sa manani variat, sa acoperi grupele alimentare principale si sa ii dai organismului tau calorii valoroase, din fructe, legume, carne, peste, pua, lactate si nu din junk food.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.