Principiile unei diete sanatoase II

Please select a featured image for your post

Este adevarat ca unii oameni se nasc grasi si isi mentin aceasta stare pe tot parcursul vietii si asta pentru ca, in unele cazuri, obezitatea si cresterea in greutate este ereditare si determinata genetic sau de diverse boli, afectiun i si dereglari hormonale pe care le acumulam de-a lungul vietii.

Genele au un rol determinant asupra modului in acre aratam si determina cat din grasimile pe care le consumam sunt stocate si cate sunt consumate, hotarasc daca avem un metabolism rapid sau lenes si determina in ce masura organismul va produce energie sau va stoca. De aici si zicala populara, atunci cand vedem o femeie slaba care poate manca ce vrea, fara a pune un gram �este soi bun�. Dar dincolo de gene, vine ambitia personala, bunul-simt si echilibrul. Poti sa fii slaba daca te stradui sa fii slaba!

Principiul 6 – diete bune vs diete rele. Ce face diferenta intre o dieta considerata buna si una considerata rea? Faptul ca vecina de la 2 a tinut dieta si a slabit 10 kg in 2 saptamani? sau faptul ca vecina de la 6 a tinut alta dieta si a slabit 10 kg in 3 luni, dar macar nu s-a ingrasat la loc? Diferenta intre dietele cu efect pozitiv si cele cu efect de yo-yo este facuta de medicii nutritionisti, de aceea este foarte important sa urmati numai diete certificate si sa va consultati cu medicul voastru personal, de familie sau nutritionist, inainte de incepe orice fel de dieta.

Citeste si:  Cand catelul nu mai tace....

O dieta sanatoasa este cea care acopera in mod echilibrate, toate grupele alimentare si iti ofera atat proteine, cat si glucide, carbohidrati, fibre sau lipide. Dupa o cura sanatoasa nu trebuie sa te simti vlaguit de puteti si chiar daca nu ai slabit la fel de spectaculos ca si dupa o cura-fulger, ai certitudinea ca esti sanatoasa si poti trece cu brio analizele periodice, fara a descoperi carnete majore.

Principiul 7- un kilogram pe saptamana. Pentru a slabi uniform, fara a creea carnete in organism si fara a risca sa pui inapoi kilogramele pierdute o data ce inchei dieta, trebuie sa slabesti undeva la 1 � 1 ½ kilograme pe saptamana. Orice dieta care iti promite sa dai jos 5 kg intr-o spatamana te ajuta sa elimini apa si nu grasime si deci, o data saptamana incheiata, vei repune kilogramele de care tocmai ai scapat. Cu cate te infometezi mai mult, cu atat te vei ingrasa mai mult. Dieta ideala trebuie sa iti acorde un minim de calorii , vitamine si minerale pentru a functiona eficient, fara a te simti extenuata.

Citeste si:  Deserturi simple si rulou de vitel cu stafide

Principiul 8 � schimbarea metabolismului. Foarte multe diete promit schimbarea metabolismului, insa trebuie sa stiti ca o astfel de dieta trebuie sa dureze minim 2-3 luni, in nici un caz nu va veti schima metabolismul dupa 2 saptamani de dieta. Aceste diete sunt foarte bine gandite, foarte echilibrate si au de obicei o faza de inceput, dieta efectiva si o faza de mentinere, care dureaza aproximativ la fel de mult ca si dieta. O astfel de dieta este dieta Rina sau dieta de 90 de zile.

Citeste si:  Masina de spalat vase

Principiul 9 � nu exista o dieta universal valabila. Nu exista o dieta care sa functioneze la fel pentru toata lumea, de aceea medicii ii incurajeaza pe pacientii care doresc sa slabeasca sa se adreseze unui medic specialist, care va concepe o dieta personalizata, in functie de constitutia persoanei, de stilul de viata (lucreaza mult la birou, este o persoana activa, face multa miscare etc) dar si de diversele afectiuni de care persoana respectiva sufera (este clar ca unul bolnav de gastrita hiper-acida nu i se va da o dieta pe baza de citrice). Dintre dietele populare, dieta mediteraneana este una dintre cele care au avut efecte pozitive asupra majoritatii persoanelor care o urmeaza, fiind mai degraba un stil de viata sanatos, decat o dieta stricta.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.