Programul „Casa verde”

Astazi panourile solare, dispozitivele eoliene sau pompele de caldura sunt inca o raritate la noi in tara. Se pare insa ca aceasta situatie se va schimba incepand cu anul viitor, datorita programului « Casa verde » demarat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Programul se refera la inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energia solara, energia geotermala, energia eoliana sau cu alte sisteme care vor conduce la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului. Astfel persoanele fizice care vor sa inlocuiasca vechiul sitem de incalzire cu unul nou, bazat pe un tip de energie regenerabila, vor primi o subventie de 90% din pretul investitiei.

Chiar si fara aceasta subventie, sistemele alternative de incalzire erau mult mai convenabile decat cele clasice. Energia solara, eoliana sau geotermala nu ne costa nimic si nu se epuizeaza. Daca ai platit dispozitivele necesare folosirii acestor energii, nu vei mai plati niciodata pentru apa calda sau caldura. Insa investitia initiala poate sa fie destul de mare pentru unii din noi. Cu indemnizatia de 90%, pretul pentru cumpararea si montarea sistemelor noi scade mult.

Citeste si:  Curatare lemn

Ca sa facem un mic calcul, ne vom referi la panourile solare despre care am vorbit deja.
La PanouriSolare.net, un sistem complet care asigura apa calda pentru 4 persoane pe tot timpul anului si are un aport la incalzirea locuintei de pana la 40%, ajunge la 8630 lei. Ca persoana fizica acceptata in program, platesti doar 10%, adica 863 de lei. Avand in vedere ca nu vei mai plati niciodata apa calda si ca, iarna, vei plati doar 60% din suma obisnuita pentru incalzire, investitia este foarte mica.

Citeste si:  Retete pentru cei mici

Programul „Casa verde” a inceput deja, dar in aceasta faza, participa doar firmele specializate in vanzarea si instalarea sistemelor de energie regenerabila, care depun cereri pentru a fi acceptate in program ca instalatori. La jumatatea lunii decembrie, se va face publica lista cu instalatorii autorizati care au fost admisi in program. Ea va fi disponibila pe site-ul Ministerului Mediului. Persoanele fizice care doresc sa primeasca subventii studiaza lista si isi aleg instalatorul. Incepand din 5 ianuarie 2009, incep inscrierile si pentru persoanele fizice. De la aceasta data, poti merge la instalatorul ales pentru a te inscrie in program. Dupa ce iti studiaza dosarul, instalatorul validat iti da o nota de acceptare, ceea ce inseamna ca ai intrat in program.

Citeste si:  Corpuri de iluminat cu forme atipice

Dosarul persoanelor fizice trebuie sa cuprinda, pe langa cererea tip, copii dupa actele de identitate si proprietate, actul autentificat de notar prin care toti proprietarii isi dau acordul pentru montarea sistemului alternativ si documentele care atesta o situatie particulara (casatorie, divort, schimbarea numelui).

Programul „Casa verde” se va desfasura in fiecare an. Incepe din 2009, dar va continua si in anii urmatori. In fiecare an, finantarea investitiilor se face in limita fondurilor alocate. In 2009, aceste fonduri se ridica la 400 de milioane de lei.


5 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.