fbpx

Rata lacuita

Simplul fapt ca rata isi petrece, in genere, o buna parte din viata pe lac nu e suficient ca ea sa devina lacuita. (Nici macar o vietate care isi duce intreaga viata in mediu marin nu se marineaza din atata lucru). Rata o lacuim cum se lacuiesc multe altele pe lumea asta: cu pensula.

Ingrediente:
1 rata tanara
100 g sos picant de rosii cu mustar
700 ml vin alb sec
3 linguri miere
busuioc
Sare.
Pentru garnitura:
100 g orez
30 g unt
sare.

Mod de preparare:
Rata o curatam, o spalam, o ungem cu miere in interior, presaram sare si punem o crenguta de busuioc. Facem cate o taietura in partile laterale, prin care ii introducem picioarele in interior, iar aripile i le intoarcem catre spate. Intr-o cratita in care am turnat vinul si sosul picant punem pasarea la cuptor, lasand-o la foc mic aproximativ 20 de minute.

Citeste si:  Piese de mobilier pentru gradina

O scoatem si strecuram sosul format, amestecandu-l cu restul de miere. Cu o pensula curata, nefolosita la vopsit, ungem pasarea cu acest amestec si o bagam iarasi la cuptor, in noul sos. Dupa alte 20 de minute scoatem cratita si dam din nou cu pensula inmuiata in sosul de miere pe rata. O punem la cuptor si, de acum, mai facem operatiunea de lacuire de trei ori, la intervale de cinci minute. Tot atat, cinci minute, o mai lasam dupa ultima ungere.

Rata e bine patrunsa si a capatat o culoare aurie si un luciu ca si cum ar fi fost data cu lac. Nimic surprinzator pentru noi, care stiam denumirea retetei de cand ne puseseram pe treaba, dar pentru cineva caruia ii pui pasarea fripta si lucioasa direct in fata, fierbinte si garnisita cu orez, pe un platou rotund – da, e o surpriza.

Cum facem garnitura: orezul il spalam in trei ape reci si il punem la fiert in 300 ml de apa, cu putina sare. Craticioara o lasam la foc iute pana da cateva clocote. Adaugam untul si micsoram focul. Lasam asa pana scade apa, adica vreo 20 de minute.

Citeste si:  O baie cu zambet de primavara

V-am ramas datori cu o mica reteta, am pomenit la un moment dat un ingredient necesar.

Sos picant de rosii cu mustar

100 ml ulei
2 linguri faina
150 g pasta de rosii
2 cesti supa
2 linguri mustar
2 linguri zahar
cimbru, busuioc
sare, piper.
Incingem uleiul si presaram faina in el, amestecand repejor cu o lingura de lemn. Dupa doua minute, il stingem cu o ceasca de supa si adaugam pasta de rosii, mustarul, cimbrul, busuiocul si zaharul ars intr-o tigaita si stins cu supa. Saram si piperam. Lasam sa fiarba pana ce capata consistenta unui sos normal. E bun pentru orice friptura de pasare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.