fbpx

Reguli de baza pentru un decor inspirat

Regulile decoratiunilor interioare pot fi la fel de rigide ca o stanca sau pot fi atat de flexibile si libere in interpretare ca o viziune acerului. Expertii sustin insa ca invatarea acestor reguli de baza este primul pas catre sansa noastra de a incalca normele, atunci cand este necesar. Luam in calcul totul, nu trebuie sa ne scape nici cel mai mic amanunt: dimensiunea camerei, cea a ferestrei, punctele cardinale, amplasarea prizelor etc. Atunci cand decorezi o camera, trebuie sa ai in vedere faptul ca procesul este similar cu acela in care alegi sa-ti condimentezi viata de zi cu zi.

Fa-ti timp pentru lecturarea revistelor de specialitate, pentru participarea la showhouses, pentru navigarea pe internet inainte de a te apuca efectiv de decorare. Regula de baza este sa-ti identifici stilul personal, sa gasesti culorile si nuantele pe care le vrei in viata ta in fiecare dimineata.

Identifica punctul cheie al camerei sau creeaza-l tu insati: un semineu, un armoire, o masuta de cafea, o oglinda.

Citeste si:  Burta alla Romana

Defineste-ti stilul chiar si in scris si detaliaza-l. Nu doar stilul britanic, de exemplu, ci stilul francez cu motive rurale, cu o schema a culorilor in care sa predomine negrul si auriul.

Alege un element de baza in jurul caruia sa se concentreze restul deciziilor de design. Poate fi vorba despre o tesatura manuala, un covor, un tablou, o statueta de ceramica sau, pur si simplu, o carte postala. Ideea este ca acest element vedeta sa incorporeze in el atat schema culorilor, precum si stilul sau starea de spirit generala pe care doresti s-o imprimi casei tale.

Alege materialul podelelor si nuantele acestora inainte de a face achizitiile majore, precum cele ale mobilierului, si inainte de a te decide asupra nuantelor peretilor.

Tot in faza incipienta alege trei dintre elementele de baza: covoarele, draperiile si mini-mobilierul tapitat. Apoi iti va fi mai simplu sa te ghidezi in alegerile viitoarelor obiecte, pentru ca vei avea deja un stil si niste culori pe care trebuie sa le urmaresti.

Citeste si:  Decorare pentru vara

Amesteca modelele, atat la scara mare, cat si la scara mica: dungi, cu motive geometrice, uni. Acest proces este mai complicat, pentru ca trebuie sa fii foarte atenta ca impresia generala sa nu fie una de incarcatura nedorita. Daca insa vei fi inspirata, efectul final va fi unul exceptional. Aranjarea acestor motive seamana cu migala depusa intr-o biblioteca, in care ne asezam cartile verical, orizontal, adaugam o caseta de bijuterii intre ele etc. In aparenta, creativ, in esenta extrem de ordonat dupa edituri sau autori sau ani ai aparitiei. Acesta este secretul si in ceea ce priveste motivele tesaturilor alese.

Ia in considerare utilizarea efectiva a camerei. Daca, spre exemplu, camera de luat masa, va fi totodata si incaperea de studiu, atunci ia in calcul un coltisor care sa-ti permita accesul la cat mai multa lumina naturala, insa si spatiul necesar pentru un birou si o minibiblioteca. Abia apoi mergi la cumparaturi, dupa ce in capul tau este totul limpede.

Citeste si:  Cate ceva despre condimente

Tine seama de principiul repetitiei atunci cand vine vorba despre forme, culori, materiale, modele. Un accent de verde iti va atrage atentia, insa nu va avea niciodata acelasi efect ca atunci cand alte nuante de verde vin sa-l completeze. Doar urmand acest principiu poti desavarsi schema culorilor la care te-ai decis.

Nu face economii cand vine vorba despre mobilier. Alege cea mai buna calitate pe care ti-o permiti. Mobilierul nu se achizitioneaza in fiecare zi si este unul dintre elementele de baza care ne permite sa ne simtim acasa asa cum creierul nostru ne mai permite sa ne amintim din copilarie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.