fbpx

Retete cu afine

Please select a featured image for your post

Afinele sunt destul de greu de gasit in magazine, desi sunt niste fructe foarte usor de cultivat si intretinut, motiv pentru care cresc nestingherite in salbaticie. Cu siguranta le gasiti la piata si nu la hypermarket, iar pretul unui kg tinde sa fie destul de piperat, intrucat se culeg greu, bucata cu bucata. Totusi, o data sau de doua ori pe an, merita sa va rasfatati cu afine si preparate pe baza lor. Sirop de afine Siropul de casa, preparat vara cu apa rece de izvor nu se compara nici pe departe cu bauturile carbogazoase sintetice, care dauneaza atat de mult organismului. Pentru siropul de afine aveti nevoie de: 1 kg de afine, 1 kg de zahar, 1 litru de apa, o jumatate de lamaie. Se preseaza afinele fie folosind un tifon, fie asezandu-le intr-o sita si presandu-le cu mana pe care v-ati tras o manusa de unica folosinta. Sucul obtinut din stoarcerea afinelor se dilueaza cu jumatate din cantitatea de apa. Se fierbe cealalta jumatate de litru de apa cu zaharul, pana cand zaharul este topit in totalitate, apoi se toarna peste si sucul de afine diluat. Se lasa siropul sa fiarba la foc foarte mic si se spumeaza foarte des, pentru ca altfel siropul nu va fi limpede. Se lasa sa fiarba pana cand se incheaga la consistenta de sirop, apoi se toarna caldut in sticle sterilizate in prealabil in cuptor. Se infileteaza foarte bine capacul.
Prajitura cu afine Daca ursuletul ar putea alege, aceasta ar fi desertul lui preferat! Reteta de prajitura cu afine este foarte simpla si totodata va ofera un desert usor si foarte aromat. Aveti nevoie de: 4 oua + un galbenus, o jumatate de pachet de unt, 100 gr de zahar, un praf de copt, o cana de faina, 350 gr de afine, coaja si sucul de la o lamaie, fulgi de migdale pentru decor.
Citeste si:  Indepartare pete de ceara de pe covor
Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul, coaja si sucul de lamaie, apoi se adauga untul moale si albusurile batute spuma. Se incorporeaza si praful de copt. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da 10 minute la cuptor, la foc mic, cat sa se lege foarte putin. Se scoate de la cuptor, se presara afinele si se mai da la cuptor aproximativ 20 de minute, apoi se scoate si folosind o pensula se unge intreaga suprafata a prajiturii cu galbenusul de ou si se presara cu fulgi de migdale. Se mai da la cuptor inca 5 minute, la foc mic.
Citeste si:  Reparare gard
Timpii de coacere variza in functie de mai multi factori: daca a fost preincalzit cuptorul, de puterea cuptorului si a flacarii etc. De obicei prajitura se coace la foc mic si se tine in cuptor pana trece testul scobitorii. Gem de afine Gemul de afine este foarte simplu de preparat: la 2 kg de afine, se foloseste 1 kg de zahar, o lingura de coaja de lamaie, 3 plicuri de zahar vanilat. Afinele se amesteca cu zaharul si se lasa la macerat peste noapte. Se toarna peste 200 ml de apa si se fierb la foc mic pana se topeste zaharul, apoi la foc mediu, avand insa grija sa spumati gemul din cand in cand si mai ales sa amestecati bine compozitia pentru a nu se lipi de oala. Spre sfarsit, se pune zeama de lamaie si zaharul vanilat. Se torna gemul in borcane sterilizate si se lasa in cuptor, cu focul stins, pana cand se racesc.

Citeste si:  Cum sa-ti amenajezi garsoniera ideala
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.