Retete cu alge marine

Chiar daca nu prea sunt placute vederii si nici la gandul de a le manca nu-ti lasa gura apa, algele marine sunt o adevarata comoara a naturii. O stiu cel mai bine asiaticii care prepara diferite feluri traditionale din diferite tipuri de alge, dar si irlandezii, canadienii sau scandinavii. Algele sunt foarte bogate in vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K) si minerale (magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fier, fosfor, zinc). Sunt foarte usor de preparat si sunt recomandate in anemie, rahitism, constipatie. Ca sa nu mai spunem ca au doar 30 de calorii la suta de grame, ceea ce le face excelente pentru orice dieta.

Citeste si:  Labrador Retriever - activ in fiecare zi

La noi se gasesc in special alge deshidratate (wakame), in magazinele tip Plafar (costa aproximativ 4 lei pachetul de 100 de grame), dar, cu putin efort, gasesti si foite din alge usor rumenite (nori), care se folosesc mai ales la sushi.

Iata cateva idei de preparare:

Salata de alge marine

50 g alge deshidratate
3 linguri sos de soia
O lingura otet
O lingurita de zahar
O lingura de ulei
2 cepe verzi
O lingurita ghimbir dat prin razatoare (optional)
O lingurita seminte de susan (optional)

Algele se tin in apa timp de 20 de minute, apoi se scurg bine. Intre timp, se amesteca otetul, sosul de soia, uleiul, zaharul si ghimbirul intr-un bol pana cand se dizolva complet zaharul. Se adauga algele si se amesteca cu dressing-ul. Pe deasupra se presara seminte de susan si ceapa verde taiata in bucati mici. Inainte de servire, se lasa cateva ore la frigider.

Citeste si:  5 lucruri de aruncat

Supa coreeana de alge

Jumatate de pachet de alge deshidratate (30 de grame sunt suficiente pentru patru portii de supa)
6 cani supa de legume (apa in care au fiert legumele)
2 linguri de ulei de masline
Sare de mare, dupa gust
O lingurita de usturoi pisat (optional)

Algele se lasa la inmuiat in apa timp de 10-20 minute (sau pana cand se inmoaie), apoi se clatesc de mai multe ori cu apa. Toate ingredientele, inclusiv algele, se pun intr-o oala de marime potrivita si se lasa sa clocoteasca cateva minute. Se adauga sarea, dupa gust. In Coreea, aceasta supa se serveste cu orez brun fiert, uneori chiar in aceeasi farfurie.

Citeste si:  Un pranz belgian: Supa de rosii cu mini-perisoare si chiftele inabusite in bere

Gustare crocanta cu alge

Foite nori
Ulei de masline
Sare

Foitele de alge nori se ung cu ulei pe ambele parti, apoi se presara putina sare. Se rumenesc usor intr-o tigaie de teflon (20-30 de secunde pe fiecare parte), apoi se taie in bucati mai mari sau mai mici, dupa preferinte. Se poate adauga mujdei de usturoi sau alte condimente.


Un comentariu
  1. Am cumparat un pachet de alge. Acum sunt pe foc. Ma gandesc inca daca sa le arunc. Mirosul mi-a intors stomacul pe dos. Nicaieri pe net nu scrie ca miroase atat de puternic, zici ca esti intr-o zi pe plaja cand este plin de alge. Sigur nu mai cumpar si nu mai gatesc asa ceva. Nu stiu daca pot sa gust din supa. Sper sa nu imi dea sotul cu farfuria in cap. Am gustat intr-un final din ciorba. Ca sa elimin mirosul de mal am adaugat in supa zeama de varza. A iesit o ciorba cu zeama de varza si \’\’varza\’\’. Este destul de ok. Am sa pastrez restul de alge pt atunci cand fac varza sa o pun inauntru, asa pot sa ma pacalesc sa mananc si eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.