fbpx

Retete cu caise

Please select a featured image for your post

Iata ca a venit si sezonul caiselor! Le-am asteptat atat de mult incat nici nu stiu ce sa fac mai intai: sa mananc un kilogram intreg imediat ce le-am luat de la piata, ca sa imi treaca pofta, sau sa astept sa folosesc caisele intr-o reteta elaborata? In cazul in care alegeti varianta numarul doi, e bine de stiut cateva retete foarte bune, pe baza de caise. Prajitura cu jumatati de caise Aceasta prajitura cu caise este deosebita pentru ca in fiecare bucata de prajitura gasiti o jumatate de caisa, asa ca nu e doar o prajitura gustoasa, ci si foarte aspectuoasa. Aveti nevoie de 4 oua, un pachet de unt, 100 gr de zahar, 2 pachetele de zahar vanilat, 100 gr de faina. Se freaca untul cu zaharul, untul trebuie sa fie la temperatura camerei iar zaharul pudra se va topi mai usor, insa este ok si zaharu tos, mai ales daca puneti si 2 linguri de lapte fierbinte, care va face untul mai pufos. Cand zaharul este topit, se adauga si zaharul vanilat si cele 4 galbenuse, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. La final, se pun albusurile batute spuma tare impreuna cu un varf de cutit de sare si faina, incet incet, amestecand prin rasturnare si in nici un caz cu mixerul.
Aluatul obtinut se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da 10 minute la cuptor, pana se prinde coca putin. Apoi se scoate de la cuptor si se pun jumatati de caisa, din loc in loc, calculand astfel incat la fiecare bucata de prajitura sa aveti o jumatate de caisa. Caisa se pune cu scobitura (partea din care ati scos samburele) in aluat. Se da prajitura la cuptor, la foc mic, alte 20 de minute.
Citeste si:  Cavalier King Charles
Tarta cu caise Tartele cu fructe sunt senzatia verii, pentru ca va ofera o varietate de topinguri, reteta de baza ramand aceeasi. Pentru aluat, aveti nevoie de 225 gr de faina, 150 gr de unt, 75 gr de zahar, un albus. Se freaca zaharul cu untul, apoi se pune in ploaie faina si se framanta pana se incorporeza. In aluat se pune si un albus de ou, care va omogeniza compozitia. Aluatul se framanta sub forma de bila, se inveleste in folie de celofan si se da 30 de minute la frigider. Se unge cu unt si se tapteaza cu faina o forma de tarta, se intinde aluatul intr-o foaie de marimea tavii, se gaureste bine cu furculita, se pun boabe de fasole pe fundul formei si se mai da aluatul la frigider 20 de minute. Fasolea va turti aluatul, astfel incat sa nu se umfle la copt si sa isi pastreze forma de tarta. Aluatul se coace in cuptor, cca 30 de minute.
Citeste si:  Cum gatim legumele verzi
Pentru crema de vanilie, aveti nevoie de 500 ml de lapte, 3 oua, 2 linguri de faina, un baton de vanilie. In bain marie, amestecati ouale batute cu zaharul, apoi puneti restul ingredientelor (de la batonul de vanilie folositi doar mixerul) si lasati sa fiarba la abur, amestecand in continuu, pana cand crema se ingroasa.
Citeste si:  Pozitionarea florilor in functie de camera
Crema se toarna peste aluat, se orneaza cu caise jumatati sau feliute, in functie de imaginatia fiecaruia, apoi se toarna peste un pliculet de jeleu alb. Se da la frigider pana cand se intareste gelatina.

Un comentariu

Lasă un răspuns la Ioana Gaina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.