fbpx

Retete cu dovlecei

Please select a featured image for your post

Vara este sezonul de varf al dovleceilor, ma refer la cei romanesti, dovleceii de gradina si nu zucchini verzi de import. Alesi pe spranceana, dovleceii nu au samburii foarte mari si sunt gustosi in combinatie cu orice carne sau leguma. Sufle de dovlecei cu orez Aceasta reteta este lacto-vegetariana in principiu, dar poate fi folosita ca si garnitura alaturi de un gratar de porc sau pui. Pentru reteta de sufle de dovlecei cu orez, aveti nevoie de 4 dovlecei medii, 1 ceapa mare, o cana de orez fiert in prealabil, o legatura de patrunjel verde, 4 oua, 200 gr de cascaval ras, condimente dupa gust, pesmet. Dovleceii se spala foarte bine sau se curata de coaja daca aceasta nu este curata sau este foarte groasa. Se calesc cubuletele de dovlecei impreuna cu ceapa taiata cat de marunt. Cand sunt usor moi, se toarna peste ei apa cat sa acopere compozitia si se lasa sa fiarba inabusit 15 minute, pana scade apa. Apoi se amesteca cu ouale batute ca pentru omleta, patrunjelul verde tocat, orezul fiert, cascavalul ras si se condimenteaza cu sare, piper sau vegeta.
Citeste si:  Metode ingenioase de depozitare
Se aseaza compozitia intr-un vas termorezistent, uns cu unt si tapetat cu pesmet si se da la cuptopr in jur de 40 de minute, pana cand sufleul de dovlecei este bine legat si are o crusta frumoasa. Se poate servi atat cald, ca atare sau ca si garnitura, cat si rece, pe post de aperitiv.
Ciorba de dovlecei cu iaurt Pana la descoperirea acestei retete, trebuie sa recunosc ca nu am incercat niciodata sa folosesc dovlecelul la supe sau ciorbe, dar aceasta supa este atat de gustoasa, incat merita incercata. Se foloseste o jumatate de kg de dovlecei, 2 morcovi, 2 linguri de orez, 150 gr de iaurt, patrunjel verde, sare. Dovleceii se curata si se taie bucatele, morcovii se dau prin razatoarea mare. In circa 1 litru si jumate de apa, se pun la fiert morcovii si orezul, pentru ca fierb mai greu, iar dupa ce au dat in clocot, dupa cca 10 minute, se pun si dovleceii. La ultimul clocot, se presara ciorba cu patrunjelul verde tocat. Dupa ce se ia ciorba de pe foc si se lasa 10 minute sa se linisteasca, se adauga iaurtul, in fir subtire, si amestecand in continuu. Nu adaugati iaurtul cand supa este inca in clocot sau cand este foarte fierbinte. Pofta buna!
Citeste si:  Cum ingrijim Aloe Vera?
Prajitura cu dovlecei Da, din dovlecei se fac si dulciuri, iar acesta reteta de prajitura este dovada probata in bucatarie. Se folosesc 2 cani de faina, o jumatate de cana de ulei, o jumatate de cana de zahar, 2 oua, o esenta de vanilie, 2 cani de dovlecei curatati de coaja si razuiti cat de fin, un plic de praf de copt, o lingurita de scortisoara, una de nuscsoara si una de ghimbir macinat.
Citeste si:  Secrete din bucatarie
Se freaca intai ouale batute ca pentru omleta impreuna cu zaharul, pana cand acesta este complet topit, apoi se adauga restul de ingrediente si se amesteca bine, pana cand obtinem un aluat omogen. Se toarna aluatul intr-o tava de prajitura unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptorul prencalzit 40-50 de minute, la foc mic. Cand introduceti o scobitoare in mijlocul prajiturii si iese curata, inseamna ca prajitura e gata. Se scoate de la cuptor, se pudreaza cu zahar vanilat si se taie bucati cand este rece.

2 Comentarii

Lasă un răspuns la c0pilutza Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.