fbpx

Retete cu vinete

Please select a featured image for your post

De cand imi aduc eu aminte, am asociat vinetele cu salata de vinete clasica, una dintre mancarurile mele favorite inca de la gradinita. Acum, am invatat ca vinetele se pot gati in mai multe feluri, mai mult sau mai putin sofisticat, dar cu siguranta delicios!
Pentru nostalgici si cei cei care prefera retetele clasice, incepem totusi cu…

Salata de vinete
Pentru o portie medie, vom folosi 4-5 vinete mari, o ceapa mare, maioneza, sare. Vinetele se coc pe plita la aragaz, pe grill sau pe gratar, pana cand coaja este complet neagra si vine usor jos de pe vinete. Cu mare grija, intoarcem vinetele de codita, pentru a le praji pe toate partile.
Dupa ce s-au copt, indepartam coaja si coditele si tocam vinetele foarte fin, fie manual, pentru o salata obisnuita sau cu blenderul, daca dorim o salata foarte fina si fara samburi. Separat (sau tot cu blenderul) tocam ceapa marunt si o adaugam peste vinete. La sfarsit, se adauga maioneza fie preparata in casa, fie din cea gata pregatita. Se potriveste la gust de sare si… cam asta e. O reteta simpla, dar cu care nu puteti da gres!

Citeste si:  Despre portiile de mancare
Vinete evantai
Potrivite pentru o cina usoara de vara sau un aperitiv la un pranz festiv, sigur veti impresiona invitatii!
Am sa va prezint reteta pentru 2 persoane: 2 vinete mijlocii, de preferita nu foarte subtiti, 12 felii de telemea, 2 rosii, ulei de masline.
Prepararea este foarte simpla: crestam vinetele in felii subtiri, pana la cotor, fara insa a le desprinde de acesta; vanata se va deschide exact ca un evantai. Cu ajutorul unei pensule, ungem bine fiecare felie cu ulei de masline, apoi asezam pe ea feliile de telemea si rosie. Se aseaza vinetele in tava unsa cu ulei de masline si se stropesc din abundenta cu ulei si ierburi de provance. Se dau la cuptor cca 30 de minute, la foc mic. Nu este neaparat un timp prestabilit, puteti verifica din cand in cand “starea” lor. Sunt gata atunci cand vinetele s-au inmuiat. Va fi un adevarat festin!

Citeste si:  Zece reguli de amenajare a bucatariei
Vinete umplute
In sfarsit am ajuns la reteta cea mai speciala, genul de mancare pe care il faci cand vine mama soacra in vizita si vrei sa impresionezi cu orice scop.
Pentru a garanta dragostea nemarginita a partenerului sau a musafirilor, ne trebuiesc (pentru 4 persoane): 2 vinete mari, 300 gr de carne tocata, un ardei gras, 2 rosii, 2 oua, 200 gr cascaval ras, o ceapa mare, condimente.
Taiam vinetele in jumatate pe lung, le scobim mijlocul cu ajutorul unui cutit sau cu o lingurita, astfel incat sa lasam o margine de cca o jumatate de cm.
Taiem marunt mijlocul vinetelor, ceapa, ardeiul gras si le punem la calit in ulei, impreuna cu carnea tocata. Cand sunt gata, reumplem vinetele cu compozitia abtinuta, asezam peste fiecare jumatate de vanata felii de rosii si presaram casul ras. La sfarsit, batem cele doua oua ca pentru omleta si le turnam peste vinete, apoi dam totul la cuptor cca 30 de minute, la foc potrivit.
Vinetele vor fi atat de moi incat s aputem desprinde restul de miez de pe coaja, iar umplutura va face o crusta delicioasa!

E atat de simplu sa realizam ca din ingrediente putine putem face mancaruri deosebite si putem experimenta retete noi. De multe ori, cele mai bune preparate sunt cele “inventate” cu ce mai era prin camara sau frigider. Nu va fie frica sa gatiti absolut orice!

Un comentariu

Lasă un răspuns la Ioana Gaina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.