Retete de post

Please select a featured image for your post

A inceput Postul Craciunului, un post al bucuriei, pe care il tinem pentru a ne pregti trupul si sufletul pentru a sarbatori asa cum se cuvine Sarbatoarea Nasterii Domnului. Pentru a incepe Postul Craciunului cu dreptul, va propunem retete care sa va inspire.

Supa crema de rosii. Pentru ca in perioada postului oricum mancam mai putin si aducem corpului un aport caloric mai mic, este necesar ca mancarurile de post sa fie consistente si mai ales sa nu ne limitam pe perioada postului la paine unsa cu diverse. Asa ca, va propune o supa consistenta, care nu doar ca intruneste criteriile unei supe „de dulce” dar are si un gust deosebit, astfel ca vei fi tentata sa o gatesti si in afara postului. Ingrediente necesare pentru supa de post: 1 kg de rosii bine coapte, 2 cepe mari, 100 gr de orez, un morcov mare, o legatura de verdeata (patrunjel, marar, frunze de telina), 2 linguri de ulei de masline, sare si piper.

Citeste si:  Ixora
Intr-o tigaie adanca, de exemplu un wok, pune la incins uleiul de masline. Curata cele doua cepe si taie-le marunt, eventual le poti da prin blender pentru a fi taiate cat mai fin. Curata morcovul si da-l pe razatoarea mare si pune-l la calit, in uleiul incins, impreuna cu ceapa. Daca nu ai ulei de masline, il poti inlocui cu 2 linguri de margarina vegetala, insa uleiul de masline da o aroma deosbita supei de rosii.

Cand ceapa si morcovul sunt calite, pune rosiile taiate cubulete si adauga 500 ml de apa si lasa supa sa fiarba circa o jumatate de ora, pana cand rosiile sunt fierte. Poti inlocui rosiile proaspete cu rosii decojite, din conserva. Cand legumele sunt fierte, dai tot amestecul prin blender sau printr-o sita. Vei obtine supa crema de rosii, in care trebuie sa mai pui orezul fiert si verdeata tocata marunt. Condimenteaza supa cu sare si piper dupa gust si serveste-o alaturi de paian prajita sau crutoane. Pofta buna!

Citeste si:  Bucataria portugheza intre cod, condimente si vin de Porto
Musaca de soia si cartofi. O masa se post poate fi la fel de consistenta si de savuroasa ca o masa pa baza de carne, iar reteta de muscaca de soia si cartofi deovodeste cu brio acest lucru. Ingrediente necesare pentru musaca: 500 gr de cartofi, 100 gr de granule de soia, 2 cepe medii, 100 ml de ulei, o lingura de faina, 3 linguri de bulion, condimente – sare, piper, cimbru.

Pune cartofii la fiert in apa rece cu sare. Ai grija sa ii speli bine inainte. Cartofii sunt fierti atunci cand furculita intra bine in ei. Scurge-i sub jet de apa rece, curata-i de coaja si taie-i in felii, nu foarte subtiri. Cat timp cartofii sunt la fiert, pune granulele de soia la inmuiat in apa cu putina sare. Cand ai pregatiti cartofii si soia, e momentul sa tai ceapa marunt si sa o calesti in putin ulei. Cand ceapa e translucida, scurge bine soia de apa si pune-o in tigaie alaturi de ceapa, calindu-le impreuna. Pune si bulionul, condimenteaza dupa gust cu sare si piper si lasa sosul sa dea un clocot bun.

Citeste si:  Lavoarul - piesa vedeta a unei bai moderne
Intr-un vas termorezistent uns cu ulei, pune un strat de felii de cartofi, apoi un strat din sosul de soia, si apoi iar un strat de cartofi, pana la epuizarea ingredientelor. Separat, fa un sos din faina, apa calda si putin ulei, amesteca-l bine pentru a nu face cocoloase si toarna-l peste musaca. Presara musacaua cu cimbru si da la cuptorul incins 10-15 minute. Cartofii vor face o crusta frumoasa iar sosul de soia si cumbrul vor da mancarii o aroma deosebita!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.