Retete de sosuri

Please select a featured image for your post

Se stie clar, barbatii iubesc carnea, femeile sosurile si salatele. Asa e traditia, asa suntem noi mai delicate, nu mancam carnea oricum si nici salatele daca nu sunt pregatite ca la carte. Va voi prezenta cateva retete de sosuri, care se folosesc pentru fripturi, pentru salate, pentru mancaruri, pentru fructe. Retete de sosuri pentru orice!

Sos de vin pentru fripturi Fripturile, in special cele uscate, se potrivesc de minune cu sosurile pe baza de vin, pentru ca le fac mai fragede. Pentru sosul de vin, aveti nevoie de 1 pahar de vin alb, 3 galbenusuri, 150 gr de zahar pudra, coaja rasa de la o lamaie. Se mixeaza galbenusurile impreuna cu zaharul si coaja de lamaie, pana se obtine o pasta omogena, care se subtiaza cu vinul caldut. Se amesteca in continuu si in acelasi sens, pentru a nu se taia crema de galbenuse. Se pune vasul pe foc, la foc minim si se amesteca cu o spatula de lemn pana se ingroasa. Aveti grija ca sosul sa nu fiarba. De aceea, flacara trebuie sa fie foarte slaba.

Citeste si:  Transformarea unei perdele
Sos Remoulade Sosul Remoulade este un sos pe baza de maioneza, respectiv o maioneaza picanta. Pentru maioneza, aveti nevoie de 1 galbenus fiert tare si un galbenus moale proaspat, o lingura de mustar picant. Se amesteca toate impreuna, cu o lingura de lemn, amestecand in acelasi sens pentru a nu se taia maioneza. Apoi se adauga uleiul in fir subtire, amestecand in continuu, pana la epuizarea cantitatii de ulei (cca 300 gr). Se poate stropi cu sifon pentru a fi mai usoara.

Pe langa 300 gr de maioneza (daca nu doriti sa o preparati in casa, alegeti din comert o maioneza dupa gust – pe baza de ou sau vegetala), 3-4 castraveciori murati, o lingura de mustar, o legatura de patrunjel verde, 2 oua fierte tari, tarhon (2 fire proaspete sau o lingura uscat), otet, sare, piper, 3-4 capere, 2 linguri de smantana.

Citeste si:  Cum pui in valoare un tablou
Se amesteca maioneza cu castraveciorii si caperele taiate marunt, cu patrunjelul si tarhonul si restul de ingrediente. Daca doriti ca sosul sa fie cat mai fin, se pot amesteca toate in blender. Sosul Remoulade se serveste cu oua fierte, peste si fripturi reci.

Sos de ciocolata pentru fructe si dulciuri
Dupa ce am gustat fructele confiate date prin sirop de ciocolata (din faimoasele fantani de ciocolata) am ramas atat de impresionata incat a trebuit sa repet figura si acasa. Pentru siropul de ciocolata aveti nevoie de 100 gr de ciocolata cu lapte sau amaruie (o chestiune de gust), 250 ml de lapte, 3galbenusuri, 3 linguri de zahar pudra, 1 esenta de vanilie si una de rom.

Se fierbe laptele impreuna cu esentele, in lapte se dizolva ciocolata. Daca ciocolata nu se topeste complet si raman cocoloase chiar si in urma mestecarii, puteti sa strecurati sosul inainte de a-l amesteca cu galbenusurile. Separat de lapte si ciocolata, se mixeaza galbenusurile impreuna cu zaharul, apoi se adauga peste, putin cate putin, laptele cu ciocolata, pana la omogenizarea completa. Compozitia obtinuta se fierbe pe baie de aburi pana cand capata consistenta dorita.

Citeste si:  Biroul de acasa
Folosind bete pentru frigarui, se pot face frigarui din fructe proaspete (banane, capsuni, pepene, caise etc) sau din fructe confiate, peste care se toarna siropul de ciocolata.

Sosurile sunt si vor fi mereu la moda, bune de asortat cu orice si daca nu aveti cu ce le asorta, raman cel mai bun pretext pentru a te linge pe degete si a te transforma intr-un degustator profesionist. Eu recunosc ca nu pot trece pe langa un sos fara sa imi var un degetel in el.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.