Retete de sosuri faimoase

Please select a featured image for your post

Va aduceti aminte de reclama aceea cu „barbatii iubesc fripturile si femeile iubesc sosurile?”. Ei bine, nu e chiar asa, pentru ca toata lumea iubeste un sos bun. Sosurile elaborate inobileaza orice mancare, fie ca este vorba despre un sos bechamen pe legume, un sos ragu in lasagna sau un sos pesto pentru niste spaghette delicioase. Sosurile amintite sunt sosuri cu traditie dar usor de preparat daca le cunoasteti serctele. Impresionati-va oaspetii sau iubitul la o cina romantica, sau mai bine, rasfatati-va pe voi insiva cu un sos nemaipomenit.

Sosul Bechamel alaturi de maioneza, este unul dintre cele mai vechi sosuri cunoscute in gastronomie. Bechamelul a fost inventat in Franta, legendele il atribuie marchizului Louis de Bechamel, insa acesta era un gurmand si atat, fara a avea vreo elgatura cu buctaria. Cea mai plauzibila varianta este ca sosul Bechamenl a fost intr-adevar creeat in onoarea marchizului insa de catre un bucatar de la curtea lui Ludovic al XIV-lea. Sosul Bechamel a fost insa atribuit si ducelui de Mornay, care a inventat si faimosul sos de Mornay, care este de fapt un Bechamel cu adaos de cascaval.

Citeste si:  Decoreaza-ti casa ieftin si cu stil
Reteta de baza a sosului Bechamel este de fapt foarte simpla: unt topit, faina, lapte, condimentate cu nucsoara, cuisoare, piper alb, sare, o frunza de dafin. In functie de grosimea sosului, se pun: o lingura de unt si una de faina pentru sosul subtire, 2 linguri de unt si 2 de faina pentru un sos mediu si 3 linguri de unt si 3 linguri de faina pentru un sos gros. Cantitatea de lapte ramane aceeasi, o cana de 250 ml. Pentru retete ca si lasagna de exemplu, unde este nevoie de o cantitate mai mare de bechamel, puteti creste canitatea de lapte si proportional pe cea de unt si faina.

Citeste si:  Frigarui de peste cu sos de mango si supa-crema de rosii cu galuste de ricotta
Sosul pesto sau faimosul sos verde este un sos pe baza de busuioc, deci foarte aromat, numai bune pentru paste. Soul pesto este un alt sos cu vechime, fiind inca din antichitate preparat de romani. Initial, sosul de baza era moretum, pe baza de busuioc, ierburi si cas. Reteta cea mai cunoscuta pentru pesto este cea de pesto alla genovese. Cum se prepara? Foarte simplu: o cana de frunze proaspete de busuioc, 2-3 catei de usturoi, samburi de pin, ulei de masline si cas ras.Casul indicat pentru reteta de pesto este Parmiggiano Reggiano, Grana Padano sau Pecorino, in principiu un cascaval foarte tare. Intai se mixeaza in robotul de bucatarie frunzele de busuioc, usturoiul si sarea, apoi se pune cascavalul si samburii de pin. Ulei de masline se pune treptat, turnand in fir subtire si mixand in continuare, pana cand se obtine consistenta dorita a sosului. In mod traditional, sosul pesto se prepara in mojar de marmura, folosind un pistil de lemn.

Citeste si:  Ce sa faci si ce sa nu faci in decorarea dormitorului
Sosul Ragu alla Bolognese este sosul folosit pentru Tagliatelle, taietei de casa, lati si sub forma de ghemotoace. La fel de bine insa, puteti folosi ragu si pentru lasagna sau alet tipuri de paste. Aveti nevoie de ceapa si legume: morcovi, telia, patrunjel. Tocati legumele foarte marunt si le caliti un ulei de masline pana cand sunt translucide. Se adauga apoi carnea tocata, de preferinta carne amestec, vita si porc sau carne de vita si prosciuto crudo (sunca de porc). Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand scade tooata apa lasata de carne, apoi se adauga sosul de rosii, usturoiul pisat ai un pahar de vin alb si se lasa din nou sa fiarba aproximativ 30 de minute.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.