fbpx

Retete de toamna – galuste cu prune

Please select a featured image for your post

Inainte sa fuga si ultimele zile cu soare, ar trebui sa ne bucuram de toamna si de deliciile ei, iar preparatele pe baza de prune sunt unele dintre cele mai savuroase si mai aromate. In combinatie cu scortisoara sau alte mirodenii, prunele au o aroma absolut deosebita!

Galustele cu prune sunt preferatele copiilor dar nici adultii nu se dau inapoi de la asemenea bunataturi! Galustele sau gombotii cu prune sunt o reteta cu specific unguresc, care insa este servita in multe din marile restaurante ale lumii. Ingrediente pentru galustele cu prune: 1 kg de cartofi fainosi, din cei care se sfarma usor, 150 gr de faina alba, 150 gr de gris, 2 oua mari, o jumatate de kg de prune, 300 gr de pesmet, 200 gr zahar, 200 gr de pesmet, scortisoara, 2 linguri de ulei, zahar vanilat.

Se fierb cartofii in coaja, in apa cu sare. Dupa ce cartofii sunt fierti, se curata de coaje si se pun intr-un vas mai mare, unde se piseaza la fel ca si piureul pentru cartofi. Pentru o compozitie mai fina, putei folosi si blenderul pentru a marunti cartofii. Peste cartofii macinati se pun cele 2 oua, grisul si faina, cele 2 linguri de ulei si putina sare. Framantam un aluat oarecum elastic si nelipicios. Daca aluatul se lipeste, inseamna ca mai trebuie pusa putina faina. Uleiul nu este primordial, insa atunci cand cartofii sunt foarte farmiciosi, este necesar si uleiul pentru framanta mai usor.

Citeste si:  Masa de Paste: Bors, musaca si stufat. Toate de miel
Cat timp cartofii sunt la fiert, va puteti ocupa de prune, care trebuiesc spalate foarte bine si desfacute in jumatati. Indepartati samburele si pudrati prunele cu zahar vanilat si scortisoara si lasati-le cateva minute sa se intrepatrunda. Daca prunele sunt foarte suculente, e indicat sa le lasati pe un servetel, cu miezul in jos pentru a se scurge lichidul din ele inainte de a pune zaharul si scortisoara.

Cand aluatul e gata, pudrati masa cu faina si intindeti aluatul intr-o foaie de aproximatic 1 cm grosime. Cu ajutorul unei forme rotunde sau a unui pahar decupati cercuri din aluat si in fiecare dintre ele puneti cate o jumatate de pruna sau cate o pruna intreaga, depinde de dimensiunea lor. Inchideti bine cerculetul de aluat si modelati-l sub forma de bila. Acestea vor fi galustele sau gombotii cu prune, care insa nu sunt inca gata de devorat.Intr-o oala mare de cel putin 5 litri, puneti apa la fiert, impreuna cu putina sare. Rand pe rand, puneti galustele cu prune la fiert, atunci cand apa clocoteste. Atunci cand se ridica la suprafata, galustele sunt gata se vor ridica singure la suprafta si trebuiesc scoase din oala cu o spumiera. Separat, puneti intr-o tigaie teflonata zaharul si lasati-l putin sa se carmalizeze, apoi puneti pesmetul si zaharul vanilat. Radu Anton Roman ne propune ca in compozitia de zahar si pesmet prin care dam galustele cu prune sa punem si 300 gr de unt, sa amestecam untul, zaharul, zahar vanilat si pesmet si sa le lasam pe foc pana cand untul se topeste.

Citeste si:  Gradina de trandafiri in stil englezesc
Indiferent de varianta pe care o alegeti, important este ca o data scoase de la fiert, sa dati galustele cu prune prin compozitia de zahar si pesmet, care este foarte aomata. Important este a dati galustele prin pesmet atunci cand sunt foarte calde si inca umede, deci proaspat scoase de la fiert.

Desi fabricarea galustelor pare o chestiune laborioasa, rezultatul final merita cu desavarsire! Galusetele sau gombotii cu prune se servesc fie ca atare, fie alaturi de smanatana sau iaurt. Pofta buna!

Un comentariu

Lasă un răspuns la arriel Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.