fbpx

Retete de toamna – retete cu pere

Please select a featured image for your post

Perele sunt nu doar foarte gustoase si aromate, ci si sanatoase. In bucataria chinezeasca, perele sunt apreciate pentru calitatile lor nutritive si sunt recunoascute pentru ca imbunatatesc memoria. Dulciurile diverse pe baza de pere – aluaturi, foietaje, compoturi sunt foarte nutritive si simplu de preparat.

Foietaje cu pere. Sunt gustarile potrivite pentru toamna, in special alaturi de o ciocolata calda sau un ceai aromat. Aveti nevoie de: o jumatate de kg de faina, 2 pachete de margarina, 1 galbenus, o lingura de coaja de lamaie, o lingura de zeama de lamaie, 150 ml de apa, putina sare, o jumatate de kg de pere, un ou intreg, scortisoara, migdale macinate. Pentru prepararea aluatului, se framanta un aluat din faina, galbenusul de ou, zeama si coaja de lamaie, sare si apa foarte rece. Cand aluatul este omogen, modelati o bila din aluat, inveliti-o intr-o folie de plastic si dati-o la frigider timp de 15 minute. Intre timp, frecati margarina spuma si dati-o la rece.

Citeste si:  Galben: o culoare indrazneata!
Scoate-ti din frigider aluatul pe baza de faina, intindeti-l cu sucitorul pe masa tapetata cu faina si peste el intrine-ti margarina batuta spuma. Impaturati aluatul in 4, intideti iar o foaie uniforma, apoi impaturati aluatul in 3. Acest aluat obtinut este aluatul de foietaj, ideal nu doar pentru foietajele cu pere ci si pentru orice alt fel e pateuri sau strudele. Aluatul se da la rece 20 de minute, apoi se intinde iar cu sucitorul, se impatura in 4, se intinde iar, se impatura in 3 si se da la frigier. Operatiunea se repede de 3-4 ori. Daca prepararea aluatului de foietaj vi se pare prea complicata sau nu aveti timpul necesar sa il preparati, puteti opta pentru aluatul de foietaj congelat, pe care il gasiti in comert. Cand aluatul e gata, il intindeti intr-o foaie de 1 cm grosime si decupati cu un pahar rondele. Ion mijlocul fiecarui rondel puneti cate un sfer de para. Batetioul ca pentru omleta si apoi, cu ajutorul unei pensule, ungeti fiecare foietaj cu ou si pudrati cu scortisoara si migdale macinate. Foietajele se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul incins timp de 20-30 de minute, la foc potrivit. Cand sunt gata, aluatul de foietaj va fi frumos infoiat si rumenit. Pofta buna!

Citeste si:  Bucataria deschisa, o moda de nestavilit
Rulada cu pere. Rulada cu pere este foarte rapid de preparat, datorita blatului de pandispan si foarte aromata datorita combinatiei pere plus scortisoara. Pentru blat aveti nevoie de 4 oua, 125 gr de faina, o lingurita de praf de copt, 50 gr de unt, coaja de lamaiie, un varf de cutit de sare, o esenta de vanilie, un plic de zahar vanilat. Separati albusurile de galbenusuri, albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul vanilat, galbenusurile se freaca cu sarea, untul topit, praful de copst, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecul de galbenusuri se toarna peste bezeaua de albusuri si se pune si faina, in ploaie, amestecand de sus in jos cu o spatula de lemn, astfel incat compozitia sa ramana pufoasa. Pandispanul se da la cuptorul incins la 180de grade 15 minute, apoi se rastoarna pe un prospo umed si se ruleaza.

Perele se spala si se curata de coaja, se dau prin razatoarea mare, se amesteca ci 2 albusuri de ou, pe care le batem spuma, scortisoara dupa gust, 2 pliculete de zahar vanilat si 2 linguri de zahar. Se desface rulada preparata, se pune in mijloc compozitia de pere si se ruleaza la loc. Se infasoara rulada in folie de aluminiu, cat mai strans si se mai da inca 15 minute la cuptor. Dupa ce se scoate de la cuptor, se lasa la racit si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.