Retete din resturi de mancare

La fiecare masa, ne raman resturi care ajung in cel mai bun caz in fata unui catel si, in cel mai rau caz, la gunoi. Numai pentru ca a doua zi, sa dam alti bani pe alta mancare, din care, probabil, ne vor ramane noi resturi pe care le vom arunca. Asa se intampla in fiecare casa, fara sa ne gandim ca cele cateva bucati de friptura ramase de ieri si care nu sunt de ajuns pentru a satura intreaga familie, pot fi combinate cu alte ingrediente pentru a realiza un fel de mancare cu totul diferit.

Noi va propunem cateva retete simple si rapide, in care ingredientele principale sunt resturile de la masa de ieri.

Budinca din resturi de friptura

Resturile de friptura (porc, pui, vita, la gratar, la cuptor, la tigaie, etc)
100 g telemea de vaca
2-3 linguri iaurt sau smantana
Un ardei gras
100 g paste sau melcisori
1-2 oua
Alte resturi (cartofi fierti, prajiti sau piure, cateva masline, etc)
Verdeata

Se fierb pastele in apa cu sare. Intre timp, se taie in bucati mici resturile de friptura si celelalte resturi, branza si ardeii grasi si se amesteca bine cu ouale crude si iaurtul. Se adauga si pastele cand se fierb. Totul se toarna intr-un vas de cuptor sau o tava unsa cu ulei sau unt. Se tine la cuptor pana cand se rumeneste usor pe deasupra (20-30 minute).

Citeste si:  Bucataria italiana, mai santoasa

Kebab cu resturi de carne

Resturile de friptura (de orice fel)
Resturile de cartofi prajiti
Resturile de salata
Cativa castraveti murati
Ketchup, maioneza.
Lipii facute in casa sau cumparate

Lipiile se fac usor, dintr-un aluat (apa, faina, ou, sare) prajit in tigaia de teflon sau, mai simplu, se pot cumpara gata facute de la supermarket. Se intinde lipia pe o farfurie si se asaza pe ea friptura tocata marunt, cartofii prajiti, salata, castraveciorii taiati felii. Se poate adauga ketchup, maioneza, mustar, ceapa, dupa gust. Se iau doua capete ale lipiei si se unesc la mijloc.

Chiftelute cu resturi de carne

Resturi de friptura
Cativa cartofi mari
Pesmet
Verdeata
Branza

Se fierb cartofii, ca pentru piure, apoi se paseaza. Carnea se toaca in bucati cat mai mici, apoi se amesteca cu piureul, cu branza rasa si cu verdeata tocata marunt. Daca iese pasta prea groasa, se poate adauga un ou. Cand s-a amestecat bine pasta, se formeaza bilute de marime potrivita, rotunde sau plate, care se dau prin pesmet si se prajesc in ulei pana cand se rumenesc. Se pot servi ca aperitiv, sau cu garnitura, ca fel principal.

Citeste si:  Spatiu in casele mici

Bundica dulce din resturi de orez

Resturi de orez fiert, de la garnitura
Lapte
Dulceata

Orezul se fierbe in lapte, pana cand scade bine. Orezul cu lapte se asaza intr-o tava astfel: un strat gros de orez, un strat subtire de dulceata, un strat orez, etc. Se baga la cuptor pana cand se rumeneste usor deasupra (15-20 minute).

Omleta napoletana cu resturi de paste

Resturi de paste fierte
4 oua
Ulei de masline
Branza telemea
Cascaval

Ouale intregi se bat usor si se adauga peste ele spaghetele. Intr-o tigaie mare se incinge putin ulei (cat sa acopere fundul). Se pune in tigaie jumatate din cantitatea de paste cu ou. Se presara branza si cascavalul rase, intr-un strat generos. Peste ele se pune cealalta jumatate din cantitatea de paste cu ou. Se lasa la foc pana cand se face partea de jos, apoi se intoarce cu grija (se poate rasturna totul intr-o farfurie plata, apoi sa muta in tigaie) ca sa se faca si partea de deasupra.

Citeste si:  Oglinzi vechi

Rulouri italiene din resturi de carne si cartofi

Resturile de piure
Resturile de friptura (bucati mari si subtiri)
O ceapa tocata marunt
O lingura de ulei
Cascaval
Bulion
Usturoi
Sare, piper
2 linguri de lapte

Ceapa tocata se caleste in ulei pana devine stravezie. Se amesteca bine cu piureul, laptele si branza data prin razatoare. Pasta rezultata se intinde pe feliile de friptura, intr-un strat generos. Bucatile de friptura se ruleaza, cu pasta inauntru. Intr-un vas de cuptor se pune bulion cu bucati de usturoi in strat subtire si peste el se asaza rulourile. Deasupra se pune bulionul ramasa, amestecat cu verdeatam, sare si piper. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se lasa la cuptor 15-20 de minute. Cand este aproape gata, se scoate si se adauga deasupra cascaval ras. Se mai lasa cinci minute sa se inmoaie cascavalul si este de servit.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.