Retete grecesti

Tzatziki
500 g iaurt
Un castravete taiat in bucati mici
1-2 lingurite de sare
1-2 catei de usturoi pisati
1 lingura de menta uscata sau verde taiata in bucati mici
1 lingura ulei de masline
½ lingura otet din vin
¼ lingura piper macinat

• Iaurtul se pune intr-un filtru de cafea din hartie, apoi se asaza intr-o strecuratoare mare si se lasa asa, cateva ore, la frigider, deasupra unui bol. La sfarsit se pastreaza iaurtul si se arunca zerul care se va scurge in bol.
• Castravetele se taie in bucati mici, se freaca cu jumatate de lingurita de sare, apoi se pune intr-un filtru de cafea si se lasa cateva ore la frigider, ca si iaurtul. Cand este scos din frigider, castravetele se pune intr-un prosop de hartie curat si se strange in mana ca sa se scurga toata apa si se adauga peste iaurt.
• Usturoiul se piseaza si se freaca cu sarea ramasa. Se adauga peste iaurt, impreuna cu menta, uleiul, otetul si piperul.
• Intreaga compozitie se amesteca bine si se tine la frigider cateva ore.
• Se serveste rece sau la temperatura camerei, ca dressing pentru salata sau se intinde pe paine pentru o gustare.

Citeste si:  Flori de toamna

Boureki

1,5 kg dovlecei curatati de coaja si taiati rondele
1 ceapa mare, taiata
1 kg cartofi, curatati si taiati rondele subtiri
3 sferturi cana ulei de masline
½ cana faina
450 g branza pisata
2 linguri de menta pisata
5 catei de usturoi pisati
¼ cana apa
Sare
Piper

• Se preincalzeste cuptorul.
• Dovleceii, cartofii si ceapa se asaza intr-un bol si se presara deasupra faina, sare si piper.
• Se adauga branza, usturoiul, menta, uleiul in asa fel incat sa acopere cartofii si dovleceii.
• Amestecul se toarna intr-un vas pentru cuptor uns cu ulei sau unt si se apasa cu mana pana devine compact.
• Se adauga apa deasupra.
• Se tine la cuptor aproximativ o ora si jumatate. Daca se usuca, se mai adauga un sfert de cana de apa.
• La sfarsit, se lasa sa se raceasca 15 minute, apoi se taie.

Citeste si:  Idei de redecorare a dormitorului

Karidopita (prajitura cu nuci)

6 oua separate
2 cani de zahar
O cana de faina
2 lingurite praf de copt
½ lingurita sare
½ lingurita scortisoara
½ lingurita cuisoare
500 g nuci taiate in bucatele

• Se bat albusurile pana se intaresc, adaugand treptat o cana de zahar.
• Se bat galbenusurile bine, apoi se toarna peste albusuri.
• Se adauga celelalte ingrediente, inclusiv nucile.
• Se toarna totul intr-o tava de cuptor si se lasa la copt pana se intareste (aproximativ 30 de minute).
• Intre timp se face un sirop din zaharul ramas si o cana de apa clcotita, care se toarna peste prajitura cand este inca fierbinte.
• Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in romburi.

Moussaka

5 cartofi curatati si taiati rondele
1 vanata taiata rondele
500 g carne tocata (vita sau miel)
½ pahar vin
2 cepe tocate
400 g rosii fierte si curatate de coaja sau bulion
Sare
Piper
Cimbru
Cateva linguri de ulei

Pentru sos Bechamel

50 g unt
1 lingura faina
250 ml lapte firbinte
Sare
Piper

Citeste si:  Gatitul la aburi

• Se caleste ceapa in putin ulei, se adauga carnea si se prajeste pana cand se rumeneste usor, apoi se pun rosiile (sau bulionul), sare piperul, cimbrul si putin apa. Se lasa totul la fiert aproximativ o jumatate de ora, timp in care se adauga apa din cand in cand, daca este cazul.
• Intre timp, se taie, se prajesc cartofii in putin ulei si, separat, se calesc vinetele.
• Se pregateste sosul Bechamel: se topeste untul, se adauga faina fara a lua cratita de pe foc, apoi se pune laptele incet, amestecand tot timpul. Se adauga sare si piper si se mai lasa pe foc 2-3 minute.
• Intr-un vas pentru cuptor se asaza un strat de cartofi prajiti, unul de carne, unul de vinete, apoi iar un strat de cartofi, unul de carne, unul de vinete. Deasupra se toarna sos Bechamel cat sa acopere ultimul strat de vinete.
• Se lasa la cuptor aproximativ o jumatate de ora.


6 Comentarii
  1. cele care spun ca gatesc retete grecesti nu stiu ce vorbesc. tzatziki se bate iaurtul cu mult ulei de masline, nu se pune piper. iaurtul e special, f gros, (nu se gaseste in romania) si imediat cum se bate cu ulei de masline, punandu-se la frigider (2-3ore inainte de a fi consumat) se strange f tare. de otet nici nu poate fi vorba. nici nu imi bat capul cu prostiile scrise…cel putin scrieti tzatziki ROMANESC! pofta buna tuturor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.