Retete spaniole

Chilli con carne (carne cu ardei iute)

2 linguri ulei de masline
2 cepe de marime medie, tocate marunt
2 catei de usturoi pisati
700 g carne de vita tocata
250 g rosii decojite si fierte
4 linguri sos de rosii
O frunza de dafin
O lingura chimion macinat (optional)
O lingura oregano
¼ lingura piper cayenne
1 lingura boia dulce
250 ml supa de vita (numai zeama)
400 g fasole rosie din conserva
Sare
Piper

• Se incalzeste uleiul in oala. Se adauga ceapa si usturoiul si se calesc pana cand se inmoaie, dar fara sa se arda.
• Se adauga carnea tocata si se caleste pana cand isi pierde culoarea rozalie. Se adauga rosiile, sucul de rosii, condimentele si supa de vita si se da o data in clocot, apoi se lasa o ora la foc mic, amestecand din cand in cand.
• Se adauga fasolea rosie, se acopera si se mai lasa la foc 30 de minute. Cand e gata, se scoate foaia de dafin si se serveste imediat.

Arroz con pollo (pui cu orez)

3 linguri ulei vegetal
6 felii sunca de porc (cu fasii de grasime), taiate marunt
2,5 kg pui, dezosat si portionat
40 g faina amestecata cu piper si sare
2 cepe taiate marunt
1 catel usturoi pisat
400 g rosii decojite si fierte (sau din conserva)
75 g ardei gras rosu fiert (sau din conserva)
2 linguri paprika
¼ lingura sofran macinat (optional)
1 lingura sare
600 ml apa
200 g orez cu bobul lung, inmuiat 30 de minute in apa rece si scurs
150 g mazare congelata

• Se incinge uleiul in cratita. Se adauga sunca si se prajeste pana cand devine crocanta, apoi se pune pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul.
• Bucatile de pui se dau prin faina amestecata cu sare si piper, scuturand de fiecare data excesul de faina. Fiecare bucata de carne se prajeste in tigaie pana cand devine corcanta, apoi se pune pe o farfurie.
• Se incalzeste cuptorul.
• Se scurge uleiul din cratita si se adauga ceapa si usturoiul, care se prajesc pana cand se inmoaie. Peste ceapa si usturoi, se pun bucatile de pui, rosiile, ardeii grasi, paprika, sofranul, sare si apa. Se da in fiert, apoi se adauga si orezul. Tigaia se acopera cu un capac, apoi se pune la cuptor si se lasa 30 de minute.
• Se adauga mazarea si sunca prajita si se mai lasa la cuptor 15-20 de minute sau pana cand carnea de pui este gata.
• Se scoate cratita din cuptor si se serveste imediat.

Citeste si:  Decoratiunile interioare fac diferenta in orice camin

Guacamole (sos cu avocado)

3 avocado
1 lingura suc de lamaie
2 linguri ulei de masline
Sare si piper, dupa gust
½ lingura coriandru macinat
1 ou fiert tare, taiat bucati
½ ardei gras, taiat marunt
1 ½ ardei iute uscat si pisat (sau boia iute)
2 cepe verzi
1 rosie decojita si tocata marunt

• Fructele de avocado se taie in jumatate si se scot samburii. Se curata coaja si se pune pulpa intr-un bol mare.
• Se piseaza fructul cu furculita pana cand devine o pasta, apoi se adauga treptat sucul de lamaie, uleiul de masline, condimentele si coriandrul.
• Se amesteca bine si se adauga si celelalte ingrediente.
• Se tine o ora la frigider si este gata pentru servire.
• Se poate servi cu chips-uri de cartofi sau cu felii subtiri de cartofi prajiti in casa.

Citeste si:  Sucuri si siropuri de fructe

Tortilla espagnola (omleta spaniola)

400 ml ulei de masline
5 cartofi de marime medie, curatati, taiati felii subtiri si dati cu sare
½ ceapa
3 catei de usturoi pisati
5 oua
Sare

• Se incalzeste uleiul in tigaie si se adauga feliile de cartofi pe rand, ca sa nu se lipeasca intre ele. Se lasa la prajit, aproximativ 5 minute, intorcand pe ambele parti. Se adauga ceapa si usturoiul si se lasa la foc pana cand se fac cartofii.
• Se scurge uleiul din tigaie pana cand mai raman aproximativ trei linguri.
• Separat, se bat ouale intr-un bol mare, apoi se adauga peste ele cartofii prajiti si se amesteca bine. Se muta totul in tigaia cu cele trei linguri de ulei incins si se inclina recipientul pana cand compozitia se intinde bine pe fundul lui. Se lasa la foc mic, fara a mesteca, pana cand este pe jumatate gata.
• Se scoate omleta din tigaie, rasturnand-o pe o farfurie intinsa. Se mai pune in tigaie o lingura de ulei, iar cand este incins se pune inapoi omleta, dar pe partea cealalta.
• Cand este gata omleta, se pune pe farfuria intinsa si se taie in bucati (ca pizza). Se poate servi calda sau la temperatura camerei, ca aperitiv sau ca fel principal.

Coliflor salteado (conopida)

1,5 kg conopida
Sucul de la doua lamai
50 ml ulei de masline
4 catei de usturoi
Sare si piper dupa gust
Patrunjel

Citeste si:  Pastramalii si sufleu de svaiter

• Conopida se desface in buchetele mici, care se tin in apa sarata timp de 10 minute.
• Se pune in apa intr-o oala (cat sa acopere conopida) si se adauga sucul de lamaie si sarea. Abia cand apa clocoteste, se adauga conopida. Se da in fiert o data, apoi se lasa la foc mic, timp de 10 minute. Buchetelele trebuie sa ramana intregi.
• Se piseaza usturoiul si se amesteca cu uleiul de masline. In acest amestec se caleste conopida timp de cateva minute. La sfarsit, se presara patrunjel tocat fin, piper si sare si se aranjeaza pe farfurie.

Sopa de Ajo con Huevos (supa de usturoi cu oua)

50 ml ulei de masline
4 catei de usturoi taiati marunt
4 felii paine de tip french toast, taiata cubulete, fara coaja
1 lingura paprika
Sare si piper dupa gust
5 cani de apa
3 rosii tocate marunt
2 oua batute usor

• Se incinge uleiul in oala. Se adauga ucturoiul si se caleste 2 minute, amestecand continuu.
• Se adauga cubuletele de paine si se calesc 1-2 minute.
• Se adauga paprika si condimentele, apoi se pune apa impreuna cu rosiile.
• Dupa ce da in fiert o data, se acopera si se lasa la foc mic 15-20 de minute.
• Se adauga cu grija ouale batute si se mai lasa la foc mic 1 minut, avand grija sa nu dea in fiert.
• Se serveste imediat.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.