fbpx

Retete traditionale de Paste

Drob de miel

Ingrediente :

&nbsp&nbsp&nbsp• carne de miel
&nbsp&nbsp&nbsp• organe de miel (ficat, rinichi, plamani, inima)
&nbsp&nbsp&nbsp• prapure de miel
&nbsp&nbsp&nbsp• 2-3 oua
&nbsp&nbsp&nbsp• 2-3 legaturi de ceapa verde
&nbsp&nbsp&nbsp• 2-3 legaturi de patrunjel
&nbsp&nbsp&nbsp• ulei
&nbsp&nbsp&nbsp• sare
&nbsp&nbsp&nbsp• piper

Mod de preparare:

Se spala bine organele si carnea in apa rece si se fierb. Carnea fiarta se taie in bucatele cat mai mici si se amesteca bine cu organele date prin masina de tocat. Peste pasta rezultata se adauga condimente, dupa gust.

Se taie si se caleste ceapa, se bat ouale, se toaca verdeata apoi toate se adauga in amestecul de carne si organe.

Prapurele se spala bine si se asaza intr-o tava de marime potrivita unsa cu ulei, asa incat sa-i ramana afara marginile. Peste el se pune amestecul preparat inainte, iar cu marginile ramase afara se inveleste amestecul. Se baga tava la cuptorul preincalzit, pana cand se rumeneste. Se scoate din tava si se asaza pe un platou.

Drobul se serveste rece, ornat cu frunze de patrunjel si salata verde.

Stufat de miel

Ingrediente :

&nbsp&nbsp&nbsp• carne de miel
&nbsp&nbsp&nbsp• 5-6 legaturi de ceapa verde
&nbsp&nbsp&nbsp• 3-4 legaturi de usturoi verde
&nbsp&nbsp&nbsp• o legatura de patrunjel
&nbsp&nbsp&nbsp• o legatura de marar
&nbsp&nbsp&nbsp• bulion
&nbsp&nbsp&nbsp• o lingura de faina
&nbsp&nbsp&nbsp• o cescuta de ulei
&nbsp&nbsp&nbsp• sare

Citeste si:  Idei de decorare a mesei de Paste

Mod de preparare

Se spala si se portioneaza carnea de miel. Se curata si se taie ceapa si usturoiul, se oparesc cu apa fiarta si se calesc putin in ulei incins, odata cu bucatile de carne. Dupa ce s-au calit, se fierb pana cand scade sosul si carnea este bine facuta. La final, se prepara o pasta dintr-o lingura de faina, una sau doua linguri de apa si putina sare si se adauga in mancare. Se pune si bulionul, patrunjelul, mararul, sarea si se lasa sa mai fiarba cateva minute.

Ciorba de miel

Ingrediente :

&nbsp&nbsp&nbsp• carne de miel (cap, gat, coaste, coada)
&nbsp&nbsp&nbsp• 2 linguri de orez
&nbsp&nbsp&nbsp• 2 legaturi de ceapa verde
&nbsp&nbsp&nbsp• Bors
&nbsp&nbsp&nbsp• 2-3 morcovi
&nbsp&nbsp&nbsp• pastarnac
&nbsp&nbsp&nbsp• patrunjel radacina
&nbsp&nbsp&nbsp• 1 legatura de patrunjel verde
&nbsp&nbsp&nbsp• 1 legatura de leustean
&nbsp&nbsp&nbsp• 1 galbenus de ou
&nbsp&nbsp&nbsp• 2-3 linguri de smantana
&nbsp&nbsp&nbsp• sare

Mod de preparare:

Se spala si se portioneaza carnea, mai putin capul care ramane intreg, apoi se pune la fiert intr-o oala. Dupa 20 de minute, se adauga morcovii, pastarnacul, ceapa si radacina de patrunjel taiate cubulete. Se lasa totul sa fiarba.

Cand carnea si zarzavatul sunt aproape fierte, se adauga orezul bine spalat si ales daca este nevoie. Peste 10 minute, se adauga borsul si verdeata tocata, se sareaza dupa gust si se mai lasa sa fiarba cateva minute.

Citeste si:  Ciuperci umplute cu parmezan si prajiturele cu ketchup

Separat, se bate galbenusul de ou cu smantana si se drege ciorba cu ele.

Friptura de miel cu ciuperci

Ingrediente :

&nbsp&nbsp&nbsp• carne de miel,
&nbsp&nbsp&nbsp• 300 g de ciuperci
&nbsp&nbsp&nbsp• 2 cepe
&nbsp&nbsp&nbsp• Jumatate de cana de vin
&nbsp&nbsp&nbsp• O capatana de usturoi
&nbsp&nbsp&nbsp• Verdeata (patrunjel, marar)
&nbsp&nbsp&nbsp• O cescuta de ulei
&nbsp&nbsp&nbsp• Sare
&nbsp&nbsp&nbsp• Piper

Mod de preparare

Se portioneaza carnea si se caleste putin in ulei incins. Dupa ce se scoate carnea, se pun in ulei ciupercile curatate si taiate daca este cazul. Se calesc si ele in putin ulei. Cand s-au inmuiat putin ciupercile, se pune peste ele carnea, piperul, sarea, usturoiul, verdeata tocata si vinul. Peste toate se adauga apa si se lasa la fiert pana cand s-a facut bine carnea.

Se poate servi cu smantana si mamaliga. In functie de gusturi, se poate acri cu zeama de lamaie.

Pasca

Ingrediente pentru aluat :

&nbsp&nbsp&nbsp• 1 kg de faina
&nbsp&nbsp&nbsp• 2 oua
&nbsp&nbsp&nbsp• 2 galbenusuri
&nbsp&nbsp&nbsp• 0,5 litri lapte
&nbsp&nbsp&nbsp• 50g drojdie
&nbsp&nbsp&nbsp• 100 g unt
&nbsp&nbsp&nbsp• 200 g zahar
&nbsp&nbsp&nbsp• Coaja de lamaie
&nbsp&nbsp&nbsp• Sare

Ingrediente pentru umplutura

&nbsp&nbsp&nbsp• 1 kg branza de vaci
&nbsp&nbsp&nbsp• 4 oua
&nbsp&nbsp&nbsp• 2 linguri de gris
&nbsp&nbsp&nbsp• 250 g de zahar pudra
&nbsp&nbsp&nbsp• 100 g stafide
&nbsp&nbsp&nbsp• Zahar vanilat
&nbsp&nbsp&nbsp• Coaja de lamaie
&nbsp&nbsp&nbsp• Sare

Citeste si:  O gradina in stil feng-shui

Se bate drojdia, cu o lingura de zahar, doua linguri de faina si cateva linguri de lapte cald. Se lasa sa dospeasca jumatate de ora. Se amesteca aceasta compozitie cu faina, ouale intregi, galbenusurile, zaharul amestecat cu lapte, sare si coaja de lamaie. Se framanta, acest aluat, adaugand cate putin unt pana cand este gata. Aluatul se acopera si se lasa la dospit, intr-un loc cald, timp de cateva ore.

Intre timp, se prepara umplutura, amestecand branza de vaci cu ouale, grisul fiert, stafidele, zaharul, coaja de lamaie.

Cand a dospit aluatul, se separa o bucata care se transforma intr-o foaie groasa. Aceasta se pune pe fundul unei forme rotunde, unsa cu unt si presarata cu faina. Se mai separa cateva bucati de coca, din care se fac suluri lungi. Aceste suluri se impletesc si se asaza pe peretii formei sau cratitei. Intre peretii impletiti, se toarna umplutura. Peste ea se mai asaza cateva suluri subtiri de aluat, realizand un model cu patratele sau o cruce.

Se coace la foc mediu, iar cand este gata se scoate din forma si se asaza pe o farfurie, cu modelul in sus.

4 Comentarii
  1. va spun eu cum se face cea mai bune friptura de miel posibila! aia din articol e grasa;)) si nu prea sanatoasa pt ca e facuta in ulei incins
    deci: fiti antena:
    Pentru inceput, ca sa fie mai usor de digerat, carnea de miel se pune pentru cateva ore intr-o solutie de apa, otet si condimente la marinat. Condimentele trebuie sa fie din abundenta: piper, cimbru, rozmarin, boabe de mustar, frunze de dafin, maghiran, obligatoriu. Carnea trebuie spalata bine si crustata introducandu-se catei de usturoi in aceasta. Se unge bine carnea cu ulei de nuca (dar se gaseste mai greu, desi este delicios), sau cu ulei de masline extravirgin, se condimenteaza cu cele mai sus specificate si se pune la marinat intr-o solutie din 4 parti apa si o parte otet, minim 24 de ore. A 2 a zi se pune intr-o tava unsa in prealabil cu ulei de masline, se sareaza usor, se adauga felii de morcovi, telina si de cartofiori taiati mari printre bucatile de carne, ceapa verde tocata marunt din plin, patrunjel si usturoi verde, se adauga o cana de apa si se introduce la cuptor. La final se mai adauga inca o serie de patrunjel verde amestecat cu ustoroi verde si gata friptura! Pofta buna si Paste Fericit!

  2. Alte idei excelente pentru personalizarea fripturii de miel:

    1. dupa ce a stat la marinat, inainte dea fi pusa in tava de gatit si data la cuptor, fripturica se unge cu miere;

    2. cana de apa care se adauga peste carnita inainte de a fi introdusa la cuptor se poate \’indoi\’ jumatate sau mai mult, depinde de gustul fiecaruia cu vin alb, urmand ca inainte de a fi scoasa de tot din cuptor, sa se mai stropeasca cu alt sfert de cana de vin alb de data aceasta \’neindoit\’;

    3. mielul se stropeste si cu lamaie, pentru un plus de gust, inainte de a fi introdus la cuptor;

    4. cu 5 minute inainte de a fi scos, mielului i se poate adauga cubulete de unt pentru fragezime, sau se poate taia kaizer ori sunculita afumata si presara felii subtiri o data cu acesta, in momentul introducerii de la inceput in cuptor.

    5. pana aproape de final, friptura de miel va fi gatita la cuptor, acoperita fiind cu folie de aluminiu, in caz de oala noastra nu are capac,pentru ca ideea este sa se gateasca innabusit, suculenta, asadar cu doar 5 minute inainte de a fi gata, friptura de descopera, pentru a prinde acea frumoasa crusta aurie dupa care ne dam toti in vant ! (dar numai cu 5 minute inainte, altfel riscam sa mancam o friptura uscata)

  3. Pont!!! o carnita de miel bine pregatita, bine marinata si bine gatita nu va mai avea acel iz de oaie de care multi ne ferim, in special copiii (oricum copiilor sub 10 ani nu le este recomandata carnea de miel, asadar pentru acestia vom pregati friptura la fel numai ca ingredientul principal: carnea de miel va fi inlocuita cu cea de curcan sau piept de pui. Pentru copiii mai mari insa, cat si pentru persoanele mai pretentioase, carnea de miel se va inlocui cu iedul, carnea de ied sau de caprior, care este foarte buna, cu aceleasi proprietati numai ca \’nu miroase a oaie\’ deloc!!! Puteti incerca sa va convingeti, are acelasi gust ca si carnea de pui numai ca este mai frageda si din pacate mai grasa, decat cea de pui dar fiind Pastele o singura data pe an, putem uita de dieta si ne puterm bucura de o delicioasa masa cu acest preparat!

  4. PS: se spune ca mielul, carnea de berbecut este un afrodisiac natural – substantele nutritive din carnea de miel sau de berbec au capacitatea de a creste capacitatea sexuala a barbatilor si de a trata sterilitatea femeilor. Barbatilor care sufera de o erectie slaba li se recomanda sa consume zilnic o portie de carne de miel sau berbec, bine preparata la cuptor si cu mult usturoi.

Lasă un răspuns la crissu83 Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.