fbpx

Rosii frantuzesti cu ton si galuste cu prune

A inceput culesul prunilor. Daca sacrificam un kilogram de prune, productia de tuica nu va suferi o paguba decat de circa 150 de mililitri. Vom pune, asadar, acest kilogram sa fiarba in oala, si nu la cazan, si vom obtine o mancare nonalcoolica de mai mare dragul. Inaintea galustelor, avem la masa rosii umplute cu ton. N-am urmarit asta, asa s-a nimerit: doar preparate sferice.

Rosii frantuzesti cu ton

Ingrediente:
5 rosii mari
o conserva de ton
1 ou
150 g maioneza
marar
5 linguri ulei de masline
3 linguri otet
o lingura mustar
o ceapa
sare, piper.

Mod de preparare:
Pregatim un sos vinegreta astfel: amestecam uleiul de masline, otetul, mustarul si ceapa (preferabil, ceapa rosie) tocata marunt. Punem sare si piper. Rosiilor le indepartam calota de la varf, apoi le scobim de miez. Le stropim cu jumatate din sosul vinegreta si le tinem o ora in frigider. Trecem la compozitia de umplut rosiile. Oul rascopt il amestecam cu tonul, mararul bine tocat si maioneza. Mai punem sare dupa gust. Umplem rosiile si le mai stropim cu sosul vinegreta ramas.

Galuste cu prune

Ingrediente:
1 kg cartofi
1 ou
2 lingurite ulei
350 g faina
1 kg prune
300 g pesmet
200 g zahar
100 g unt
sare.

Mod de preparare:
Daca avem prune mari sau vrem galuste mai mititele, taiem prunele pe jumatate. Daca nu, doar le scoatem samburii. Desigur, dupa ce le-am spalat. Facem aluatul: punem cartofii la fiert in coaja. cand sunt gata, ii curatam si ii dam prin masina de tocat sau ii zdrobim. Amestecam cu ei faina, oul crud, uleiul, o lingurita de zahar si una de sare. Ne pudram mainile cu faina, sa nu se lipeasca aluatul de ele, si imachetam pruna in aluat, modelandu-l pana ia forma unui gogoloi. Galustele astfel formate le punem la fiert, dupa ce apa a clocotit, cu un praf de sare. E simplu ca buna ziua sa stim cand sunt gata: cand s-au ridicat la suprafata apei. Din acel moment, le mai lasam pe foc doua minute si le scoatem pe un vas prevazut cu strecuratoare.

Citeste si:  Cartofii, deliciul mancarurilor

Am avut grija, intre timp, sa preparam amestecul prin care vom tavali galustele. Am pus pesmetul sa se prajeasca in unt. Cand s-a rumenit, am stins focul si am amestecat pesmetul cu zahar. Dam galustele prin aceasta compozitie cat sunt calde, sa se lipeasca bine de ele. Cat sunt calde, le si mancam.

Citeste si:  Gratarele facute in casa
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.