fbpx

Rosiile, sanatatea verii

Please select a featured image for your post

Bogate in vitamina C si A, rosiile constituie si o sursa buna de potasiu si de alte substante necesare organismului. Nu doar delicioase, dar si hranitoare rosiile aduc o savoare minunata mancarurilor de vara. Folositi-le cu incredere si in retetele propuse de noi, care va vor lasa gura apa.

Rosii umplute cu mazare
Ingrediente:
– 12 rosii mijlocii rotunde
– 1/2 kg de mazare
– 100-150 g de maioneza
– marar Se pregatesc rosiile pentru a putea fi umplute. Intre timp se fierbe mazarea in apa cu sare. Cand aceasta e fiarta, se scurge si se clateste putin cu apa rece. Apoi mazarea bine scursa se amesteca cu maioneza si mararul tocat. Se umple rosiile cu acesta compozitie si se acopera cu capacele ramase. La final se aseaza pe un platou acoperit cu salata verde si se decoreaza dupa preferinta cu patrunjel. Se pot servi ca un aperitiv excelent.
Citeste si:  Casa ta, o jungla pentru copil
Rosii cu oua si maioneza
Ingrediente (pentru 6 persoane)
– 6 rosii medii
– 6 oua tari
– 6 linguri de maioneza
– cateva felii de ansoa
– pantrunjel tocat
– sare, piper
– ulei, otet
Se aleg 6 rosii mai carnoase si frumoase. Se spala foarte bine, se sterg si li se taie la fiecare partea de sus, capacelul. Apoi cu ajutorul unei lingurite li se scoate miezul si semintele. Se lasa putin la scurs, iar dupa, fiecare dintre ele se umple cu doua lingurite de otet. Se lasa la macerat doua ore. Dupa ce au fost macerate rosiile sunt pregatite de umplutura. Pentru umplutura se taie in felii subtiri fileurile de ansoa. Se curata ouale si se desparte galbenusul de albus amestecandus-se cu jumatate din maioneza, la care se adauga si jumate de patrunjel. Rosiile marinate scurse se umplu cu compozitia pregatita. Se servesc reci pe un platou alaturi de salata si compozitia de maioneza si patrunjel ramasa.
Citeste si:  Tendinte in decoratiunile anului 2009
Supa de rosii
Ingrediente:
– 1 spate de pui
– 1 morcov
– 1 radacina de patrunjel
– frunze de patrunjel si telina
– 1 lingura de vegeta
– 3 linguri de orez
– 3-4 rosii sau 200 ml de bulion Prima data se pune carnea la fiert cu apa rece si se spumeaza. Intre timp se taie morcovul si radacina de patrunjel cubulete. Se adauga peste carne si se lasa la fiert. Cand zarzavatul si carnea sunt aproape fierte, se adauga 2-3 linguri de orez spalat, 1 lingura de vegeta si frunze de patrunjel si telina legate. Se lasa in continuare la fiert. Apoi supa se acreste fie cu rosii care au fost fierte, fie cu bulion. Se gusta la sfarsit pentru a vedea daca nu mai trebuie sarata sau acrita. Aceasta supa se poate face si cu galuste de gris sau taitei de casa.
Citeste si:  Cum decoram livingul?
Stiai? Decojirea perfecta a rosiilor este foarte usor de facut. Tot ce trebuie sa faceti este sa fierbeti in clocot 2 litri de apa pentru 1 kg de rosii. Acestea se spala, se aseaza intr-un vas si peste ele se toarna apa clocotita cat sa le acopere. Se lasa asa cam 2 minute. Se pot lasa maxim 3-4 minute, pentru ca daca se mareste timpul apa clocotita va schimba aspectul si gustul lor. Apoi se scot pe un fund de lemn si decojesc fara probleme. Cum alegem rosiile? Pentru salate e bine sa alegem rosiile mijlocii, dar nu foarte carnoase. Pentru umpluturi(aperitive) se vor alege rosii mijlocii sau mari. Pentru sosuri sunt de preferat rosiile bine coapte si carnoase.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.