fbpx

Sa alegem perdelele si surorile lor, draperiiile

Care este primul lucru pe care-l alegeam la o perdea, in general la orice element decorativ? Culoarea, desigur. Numai ca intr-un fel ne apare perdeaua sau draperia cand o vedem in standul magazinului, si in alt fel atunci cand o agatam acolo unde este locul si e scaldata de lumina soarelui sau a becurilor. N-o sa devina roz din maro, dar o deosebire de nuanta tot va exista. Daca putem lua acasa o mostra de la magazin, foarte bine. Vom vedea, astfel, si cum se asorteaza cu restul decorului, fiindca mai intotdeauna punem perdelele dupa ce avem mobila, podea, covor si peretii zugraviti sau tapetati. Daca nu, vom tine seama, spre exemplu, ca intr-o fereastra expusa la soare perdeaua noastra va fi mai deschisa la culoare decat o vedem in magazinul de perdele. Oricum, intr-o camera indreptata cu fereastra catre rasarit e preferabil sa optam pentru perdele si draperii cat mai deschise, altfel lumina solara le va da repejor un aspect de ponosit.

Citeste si:  Musaca greceasca

Perdeaua reprezinta singura piesa decorativa a unei incaperi care se vede si din afara, si dinauntru. Cand o alegem, nu tinem cont doar de cum arata ea vazuta de pe strada. Analizam destinatia fiecarei camere. O incapere detine personalitatea ei, data de persoana care o locuieste sau o foloseste mai des decat altele din casa. Nu vom lua nici in ruptul capului aceleasi perdele si draperii pentru toate camerele din casa, chiar daca avem ferestre aliniate catre exterior, nu-i deloc obligatoriu sa prezinte fiecare aceeasi culoare, nu folosim perdele-uniforma.

Elegant e ca perdelele sa fie insotite de draperie in toate incaperile din casa, cu exceptia bucatariei. In camerele locuite de adolescenti, de tineri, sunt potrivite perdelele cu imprimeuri in diverse motive, flori sau fantezii geometrice. O regula importanta e ca, atunci cand perdeaua contine imprimeuri, draperia sa fie uni, si viceversa. E la fel ca la combinatia bluza – fusta sau pantaloni. Perdeaua e recomandabil sa se apropie de culoarea predominanta a camerei, cea a peretilor, iar draperia sa devina pata de culoare.

Citeste si:  Vara casa ta radiaza de fericire

In sufragerie, daca avem peretii in culori stinse, perdelele vor fi transparente, iar draperia – mai inchisa la culoare. In camera, vom plasa mici piese de mobilier sau decorative (pernute de fotoliu, vaze, vase de lut sau de metal, aplice) de aceeasi nuanta cu aceea a draperiei. In dormitoare, mai ales dormitoarele pentru doi, specialistii in arta decorarii recomanda, de asemenea, o draperie mai inchisa la culoare decat perdeaua si ambele sa fie uni. Perdeaua va fi din material mai dens decat in cazul camerei de zi.

Fiecare casa ori apartament are stilul sau. Avem de-a face cu locuinte mobilate rustic, modern, clasic… In cazul casei rustice, ne orientam catre materiale naturale. La casele clasice, alegem materiale mai de pret. In acest ultim caz, e bine ca atat perdeaua, cat si draperia sa fie cu un lat de palma, daca nu doua, mai lungi decat distanta de la galerie la podea. Perdelele dau astfel senzatia ca se scurg de pe pereti, iar locul devine mai cald, mai intim. Draperiile se strang fie cu o panglica din materialul lor, fie – mai de fect – cu un lant argintiu sau auriu.

Citeste si:  Decorarea dormitorului unei adolescente

Un truc valabil pentru orice camera e draperia dubla. Daca avem un interior mov si un exterior al casei maro, nu putem impaca si capra, si varza decat cu o culoare pentru spatiul dinauntru, care sa mearga asortata cu movul, si una pentru cel de dincolo de fereastra, potrivit cu maroul.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.