Sa combatem daunatorii plantelor cu alte plante!

Cui pe cui se scoate, spune o vorba. S-ar putea ca-n cazul oamenilor beti asta sa fie doar pretextul pentru a se drege cu inca un pahar, dar la plante functioneaza. Vom feri florile, legumele si plantele ornamentale de atacul daunatorilor folosind extracte din plante – evident, altele decat cele pe care vrem sa le protejam. Nu de alta, dar insecticidele omoara daunatorii, nu-i vorba, dar nici plantei nu-i va fi grozav de bine sa stea cu chimicalele pe ea. Sa vedem ce solutii folosim si cum.

Mujdeiul de usturoi
Usturoiul are substante active care indeparteaza infectiile cu ciuperci. In afara de asta, alunga paianjenii aceia mici de plante si diverse alte ganganii minuscule care isi fac veacul pe tot felul de frunze. Le vedem cu ochiul liber, mai ales ca umbla in hoarde. Bine e sa aplicam preventiv acest tratament: inainte sa semanam o leguma, luam semintele si le inmuiem in extractul de usturoi. Ii putem spune si mujdei, dar nu e la fel de concentrat precum mujdeiul pe care il mancam. Cum preparam extractul: la 1 litru de apa punem si amestecam 100 g de usturoi zdrobit. Il folosim proaspat. Lichidul il turnam in pulverizator si stropim planta peste tot, tulpina si frunze. In cateva zile, ganganiile vor disparea.

Citeste si:  Biscotti cu ciocolata alba si alune de padure

Decoctul de coada calului
Pentru oameni, coada calului e buna la bolile de rinichi. In ce priveste regnul vegetal, folosim decoctul pentru plantele de apartament, iar dintre flori, orhideea necesita in special tratamentul acesta. Coada calului lupta impotriva sporilor de ciuperci care ataca frunzele, fiind foarte eficienta datorita imensei sale concentratii de acid salicilic. Cum preparam decoctul: in 10 litri de apa rece punem 1 kg tulpini verzi tocate de coada calului. Lasam peste noapte amestecul, apoi il fierbem 30 de minute si asteptam sa se raceasca. Stropim plantele pe frunze si tulpini, dar si udam pamantul cu decoctul, fiindca ciupercile apar si din pamant. Procedam lunar la aceasta operatiune.

Citeste si:  Pregatire picnic

Extractul de urzica
Popular, se cheama „zeama care musca“. Apropo, noi, oamenii, sa avem grija sa nu ne muste pana sa se transforme in zeama! Acarienii sunt victime fara scapare in fata acestei arme. La fel si paduchii de frunze. La 8 l de apa ne trebuie 1 kg de urzici tocate. Le lasam la macerat peste noapte, dupa care strecuram lichidul. Il pulverizam pe toata planta, inclusiv pe dosul frunzelor.

Decoctul de hrean
La 1 litru de apa avem nevoie de 100 g de hrean. Cand apa a dat in fiert, aruncam in ea hreanul maruntit, apoi stingem focul si lasam sa se raceasca. Pulverizam solutia pe orice planta pe care insectele obisnuiesc sa o consume. Iuteala hreanului va pune pe goana orice daunator, inclusiv dintre cei maricei, cum ar fi gandacii de Colorado si omizile.

Citeste si:  Sa insanatosim planeta, traind ecologic!

Rosii pe varza
De la rosii nu folosim fructul, ci frunzele, asta in caz ca avem varza prin gradina: o vom proteja de fluturele alb. Strivim o mana de frunze, le zdrobim si le lasam vreme de doua ore intr-un litru de apa. Stropim varza cu solutia.

Decoctul de pelin
Pelinul o fi el considerat mai degraba buruiana, dar e bun in curtea omului: se pune la sapun, la vin, ba se poate face din el si absint. In 4 litri de apa punem la fiert 5,5 kg frunze de pelin. Strecuram si lasam sa se raceasca. Solutia e buna pentru cele mai hraparete si rezistente insecte.

Solutia de tutun
Nu exista insecte fumatoare, toate fug de tutun. Pentru noi, e o solutie mai scumpa si cu prepararea mult mai lenta decat altele. O putem folosi pentru cateva ghivece. Rupem 5 tigari si le punem tutunul in 0,25 l apa. Lasam 3 zile la macerat, strecuram si pulverizam.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.