fbpx

Salata cu peste si placinta de post, cu dovleac

Postul Craciunului este un post mai bland decat cel al Pastelui: din cele 40 de zile ale sale, circa 16 – 17 sunt „dezlegate la peste” – aproape toate sambetele si Duminicile din post, plus alte praznice. De aceea, avem de-a face cu o perioada in care se consuma mai mult peste decat in restul anului, aceasta carne fiind singura delicatesa permisa celor ce postesc. O reteta de salata de peste este deci binevenita pentru aceste zile, iar pentru indulcirea meniului vom adauga si o portie de placinta cu dovleac.

Ca mai toate salatele, si salata de pestepoate fi pregatita in mii de feluri, in functie de gusturile si preferintele fiecarei gospodine. Asadar, vom prezenta mai jos cateva reguli generale de respectat atunci cand faci o salata de peste, dar chiar si acestea pot fi incalcate!

1. Cartofii sunt unul dintre ingredientele cel mai bine asortate la salata de peste. Pentru un gust bun, cantitatea de cartofi fierti nu trebuie s-o depaseasca pe cea de peste. Inainte de a fi pusi in salata, cartofii (si orice alte legume fierte folositi) trebuie lasati sa se raceasca bine.

Citeste si:  Chiftelute de vinete si supa de porumb

2. Pestele, chiar si cel afumat, este bine sa fie mai intai desarat si clatit, apoi fiert cateva minute in apa cu piper si foi de dafin. Inainte de a fi folosit, trebuie sa asteptati sa se si raceasca.

3. Daca folositi peste din conserva cu ulei (mai ales ton), scurgeti-l bine inainte de a-l adauga in salata. Nu folositi uleiul din conserva, ci ulei curat, preferabil de masline.

4. Ceapa taiata fidelute si usturoiul (daca faceti salata cu sos de usturoi) este bine sa stea in apa rece macar zece minute, pentru a fi mai usor digerate.

5. Pentru sosul final, folositi cantitati egale de ulei de masline si otet de mere.

Salata de peste cu rosii

Mod de preparare: Pestele se desareaza o ora-doua si intre timp, rosiile se decojesc, se maruntesc si se lasa la macerat in apa cu ulei, otet, piper si sare (circa 3 linguri de ulei si tot atata otet). Apoi pestele se fierbe un pic in apa cu piper si foi de dafin, la fel si cartofii, taiati cubulete. Cand s-au racit, cartofii se amesteca bine (se paseaza) cu rosiile, apoi se adauga ceapa fidelute si maslinele cu samburii scosi si taiate marunt. La final se adauga carnea de peste, fara solzi si oase. Se condimenteaza cu oregano. Se serveste cu crutoane si, eventual, cu felii de lamaie. Placinta cu dovleac – de post

Ingrediente:
500 kg faina
1 kg dovleac
250 ml apa
250 ml ulei
200 g zahar (variaza dupa gust)
1 plic praf de copt
O lingurita amidon
Coaja de lamaie, scortisoara, zahar vanilat

Mod de preparare:

Citeste si:  Tapetul, o alegere din nou la moda

Faina (cu praful de copt), uleiul si apa calduta, doua linguri de sare si coaja de faina se amesteca si se framanta. Daca e nevoie, se mai adauga faina, pana cand aluatul este bun de pus in tava. Dovleacul curatat si fara seminte se taie bucati mici si se fierbe pana se inmoaie, dupa care se scoate si se pune un pic la calit cu zaharul, scortisoara si amidonul. Unele gospodine folosesc chiar dovleac copt la cuptor (scot miezul), sau il calesc ca pe mere, in oala.

Compozitia se pune la tava, intre cele doua straturi de aluat, cu precautiile necesare (hartie de copt de exemplu). Partea superioara se pudreaza cu zahar si cu zahar vanilat si se introduce in cuptorul incins circa 40 de minute. Pentru a verifica daca este gata, introducem o scobitoare in placinta – daca iese curata, poate fi scos. Este mai buna la gust cand este rece sau calduta decat atunci cand este fierbinte.

Un comentariu
  1. i-as sfatui pe toti romani sa invete sa mance peste cel putin o data pe saptamana, mai ales cei care depun efort la sala sau sau alte domeniimai multe detali aflati aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.