Salate de vara (II)

Salata cuscus cu omleta de oua

200 g cuscus
4 oua
4 cepe
1 dovlecel
3 rosii
3 linguri suc de lamaie
5 linguri ulei de masline
1 legatura de patrunjelul
2-3 fire de menta
2 fire de busuioc
sare si piper

• Varsati cuscusul fiert intr-o salatiera. Acoperiti-l cu apa rece si scurgeti-l imediat. Puneti la loc cuscusul in salatiera si afanati-l cu furculita. Stropiti-l cu sucul de lamaie si 4 linguri de ulei de masline. Baza salatei e gata!
• Adaugati rosiile si dovlecelul taiat cubulete, ceapa tocata marunt si ierburile maruntite.
• Adaugati sare si piper dupa gust, acoperiti cu o folie de plastic si bagati la frigider timp de 4 ore.
• Bateti ouale cu furculita intr-o farfurie cu sare, piper si sofran (daca e cazul, pentru mai multa culoare).
• Incalziti o jumatate de lingura de ulei intr-o tigaie mica.
• Coaceti jumatate din compozitie. Coaceti mai intai pe-o parte, apoi intoarceti omleta pentru a o coace si pe partea cealalta. Coaceti si a doua omleta din restul compozitiei.
• Lasati sa se raceasca, apoi taiati cubulete omletele.
• In momentul servirii, verificati asezonarea grisului, incorporati omleta si presarati totul cu busuioc.

Salata mixta

400 g piept de pui fiert;
3 ardei grasi rosii;
150 g orez fiert;
150 g mazare fiarta;
2 linguri mustar;
4 linguri ulei;
2 linguri otet de fructe;
1 lingura patrunjel verde tocat;
1 lingura tarhon tocat;
2 linguri alune, prajite si zdrobite;
sare;
piper.

• Ardeii grasi se spala si se coc pe plita, dupa care se curata de pielite, seminte si se rup fasii subtiri.
• Intr-un castron, se pun orezul fiert, mazarea fiarta, pieptul de pui, taiat fasii inguste, si fasiile de ardei copti. Se amesteca usor.
• Mustarul se freaca bine cu uleiul, dupa care se adauga otetul de fructe, tarhonul tocat, sarea si piperul.
• Sosul preparat se toarna in castronul cu mazare, orez, carne si ardei. Se amesteca pentru omogenizare. Salata se pune la rece, pentru minimum o ora, inainte de a fi servita.
• Cand se aduce la masa, se presara cu patrunjel verde tocat si alune prajite si zdrobite.

Citeste si:  Casa din gradina

Sugestie:

Alunele pot fi inlocuite cu nuci sau seminte de floarea-soarelui decojite, care se prajesc usor, intr-o tigaie, fara grasime, apoi se zdrobesc cu un sucitor de lemn.

Salata de sunca de pui cu pere si struguri

400 g sunca de pui;
200 g boabe de struguri albi si negri;
2 pere;
200 g branza de capra;
100 g fistic;
1 salata creata rosie.

Pentru sos

4 linguri ulei;
2 linguri otet de mere;
4 linguri nectar de pere;
sare;
piper alb.

• Boabele de struguri se spala, se taie in doua; se scot samburii si boabele se pun intr-o salatiera.
• Perele se spala, se curata de coaja, se taie in patru si se scoate casuta cu samburi; se taie felii subtiri, care se adauga in salatiera.
• Salata creata rosie se spala frunza cu frunza si se zvanta cu un servet. Se pun deoparte 8 frunze mari, iar restul se rupe bucati mici, care se adauga in salatiera impreuna cu sunca de pui, taiata fasii lungi si subtiri.
• Prepararea sosului: Se amesteca uleiul, otetul de mere, nectarul de pere, sarea si piperul alb. Se bate totul cu un tel, dupa care se stropeste salata cu intreaga cantitate.
• Se lasa 15 minute, ca sa se patrunda, dupa care se serveste in cupe. In fiecare cupa se asaza cate o frunza de salata creata rosie, apoi se pune preparatul. Deasupra se presara fistic, curatat si zdrobit usor, si cuburi mici, din branza de capra.

Citeste si:  Mamaliga cu ciuperci la cuptor si lasagna cu vinete si ardei copti

Sugestie:

Pentru un rafinament culinar deosebit, salata din cupe se poate presara din abundenta cu un amestec de fistic, migdale decojite, alune si nuci zdrobite cu un sucitor.

Salata de conopida

250 g conopida rasa fin;
2 mere mici rase pe razatoarea mare;
70 g alune date prin masina sau nuca de cocos rasa.

Pentru sos:

2 linguri branza de vaci;
1 lingurita miere;
3 linguri smantana;
2 linguri de smantana acra;
sare de mare.

• Intr-un castron, se amesteca cele 250 g de conopida rasa fin, merele si alunele sau nuca de cocos.
• Separat, se prepara sosul, prin amestecarea ingredientelor specificate mai sus. Cele doua compozitii se amesteca si se decoreaza, dupa preferinta.

Salata de pui cu grepfruit roz

500 g piept de pui fiert;
2 grepfruturi roz;
2 morcovi fierti;
1 mar;
1 salata verde creata;
2 linguri patrunjel verde tocat.

Pentru sos:

250 g iaurt;
1 lingura zeama de lamaie;
1 praf de chimen;
1 praf de cimbru uscat;
sare;
piper.

• Prepararea sosului: Intr-un castron, se pun iaurtul, zeama de lamaie, praful de chimen, praful de cimbru, sarea si piperul. Se bate totul cu un tel, pentru omogenizare.
• Pieptul de pui fiert se taie cuburi mici, care se pun in sos impreuna cu grepfrutul, curatat atat de coaja, cat si de pielite, si taiat cuburi.
• Morcovii fierti se taie rondele fine (daca diametrul legumei este destul de mic) sau cuburi, care se pun in castronul cu sos.
• Marul se spala, se curata de coaja, se taie in patru, se scoate casa semintelor, apoi se taie cuburi, care se pun in castron. Totul se amesteca impreuna cu sosul, pentru omogenizare. Castronul se pune la rece pana la servire.

Citeste si:  Un strop de Sicilia: Penne al forno cu sos roz si Paste cu vinete si sos ragu

• Salata verde creata se spala, se zvanta cu un servet, dupa care frunzele mari se pun pe marginea unei salatiere. Se rastoarna preparatul rece din castron in salatiera. In mijloc se infige inima salatei, iar peste restul se presara patrunjel verde, tocat fin.

Sugestie:

Morcovul fiert poate fi inlocuit cu morcov crud, ras pe razatoare sau taiat cuburi mici. In aceasta salata se mai pot adauga 2-3 linguri de boabe de porumb fiert.

Salata picanta

250 g conopida taiata in felii mici
1 lingura sana
1 lingura apa
1 lingura ulei
sare de mare
piper macinat mare
1 ardei iute rosu (mic) tocat marunt sau boia iute
1 lingura marar uscat sau 2 legaturi de marar proaspat
1 catel de usturoi pisat.

Toate aceste ingrediente se amesteca foarte bine, se lasa sa se patrunda timp de mai multe ore sau chiar de seara pana dimineata si apoi se poate servi salata.

Salata de varza alba cu sos

200 g varza alba taiata fideluta,
1 lingurita chimen,
putina sare de mare.

Pentru sos:

2-3 linguri ulei sau smantana,
1 lingura suc proaspat de lamaie,
2 linguri plante aromatice proaspete (patrunjel, maghiran),
1 lingurita mustar praf.

• Se freaca varza cu sarea de mare si se lasa sa se patrunda cateva minute.
• In acest timp, se prepara sosul din ingredientele mentionate mai sus.
• Se toarna peste varza si se poate orna cu rosii.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.