fbpx

Samburi, seminte, nuci

Please select a featured image for your post

Parca serile la televizor, urmarind un film incitant, nu sunt la fel daca nu mancam seminte, fie de bostan, fie de floarea soarelui, meciurile nu sunt meciuri fara alune americane si fistic, iar prajiturile nu au nici un sens fara nuca sau migdale. Semintele, alunele, samburii nu doar ca dau un gust delicios prajiturilor sau sunt perfecte pentru rontait la petreceri sau la televizor, dar ele au un rol foarte important pentru sanatate, sustin imunitatea organismului, ne protejeaza de bolile cardiovasculare, sunt un adevarat pansament gastric si ofera un boost de energie.

Migdalele sunt o sursa foarte importanta de magneziu si cupru, ajuta la echilibrarea nivelului de calciu in organism, mentinand astfel oasele puternice si ajuta foarte mult sistemul nervos. Migdalele sunt ideale in cura de slabire pentru ca inhiba senzatia de foame, fiind si foarte hranitoare. Migdalele ne protejeaza de bolile cardiovasculare pentru ca ajuta la scadere colesterolului rau din sange si mentin tensiunea arteriala in limitele normale.

Citeste si:  Castigati spatiu in camera de baie!
Semintele de floarea soarelui. Foarte bogate in calorii, semintele de floarea soarelui, ne pot strica silueta, in special cele prajite si cu foarte multa sare. Pentru a te bucura insa de beneficiile oferite de semintele de floarea soarelui, alege sa le consumi crude sau coace-le usor la cuptor. Semintele de floarea soarelui sunt foarte bogate in vitamina B, E. cupru si zinc. Samburii de floarea soarelui contin grasimi polinesaturate care protejeaza inima de bolile cardiovasculare si de actiunile radicalilor liberi. Semintele de floarea soarelui ajuta la functionarea corecta a rinichilor si a bilei dar si pentru imbunatatirea circulatiei periferice si a digestiei. O cura cu samburi de semnite de floarea soarelui trebuie sa dureze 12 zile, timp in care se consuma zilnic 30 de grame de seminte, fara strop de sare si de preferinte crude.Nucile sunt nelipsite din cozonaci, dar totodata sunt alimente complexe, bogate in proteine, zaharuri si minerale. Nucile trebuiesc consumate constant pentru reducerea colesterolului rau din sange dar si pentru prevenirea bolilor coronariene si aparitia osteoporozei. Desi sunt hipercalorice, nucile trebuiesc consumate zi de zi, pentru o mai buna functionare a organismului, in special a tubului digestiv. Nucile sunt indicate in mod deosebit persoanelor varstnice, datorita continutului ridicat de Omega 3, substanta care previne atacul cerebral.

Citeste si:  Cum iti alegi o casa?
Fisticul face foarte bine organismului, insa numai cand este crud. Fisticul prajit este de-a dreptul nociv organismului, mai ales pentru ca este si foarte sarat sau condimentat si dauneaza tensiunii arteriale si rinichilor. Insa fisticul crul are proprietati terapeutice, continand luteina, antioxidantul care previne depunerea colesterolului pe artere. Astfel, fisticul crud are un aport insemnat in prevenirea atacului de cord. Fisticul regleaza nivelul de glicemie, deci incearca sa-l folosesti imediat dupa o masa bogata in carbohidrati.

Semintele de dovleac ajuta la stimularea lactatiei pentru mamele care alapteaza, trebuie doar sa amestecati 20 de grame de seminte maruntite cu 100 gr de apa si putin zahar. Semintele de dovleac sunt bogate in vitamina B, C si betacaroten, asa ca alegeti sa le consumati nu doar ca atare, ci si in salate de cruditati, cu conditia sa nu fie prajite, ci crude. Semintele de dovleac contin acizi grazi polinesaturati, care ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, ajuta rinichii si buna functionare a ficatului.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.