fbpx

Secrete de amenajare a micilor terase, din Japonia

Daca locuinta ta beneficiaza de un mic spatiu in jurul ei sau de o terasa sau un balcon pe care nu le-ai amenajat inca, sau despre care inca nu stii cum vrei sa arate, te provoc la ceva inedit: o mica amenajare in stil japonez.

Inainte de toate, trebuie sa stii ca trebuie respectate anumite reguli care dau autenticitate si valoare acestui tip de amenajare. In Asia, arta gradinaritului dateaza de mii de ani si este oarecum diferita de toate celelalte stiluri, pentru ca ofera o alta viziune. Gradinarii japonezi incearca, intr-un spatiu restrans, sa adune in mod rafinat toate elementele naturii. Este necesar sa intelegi ce inseamna o gradina japoneza inainte de a te apuca de lucru, adica sa cunosti niste principii clare de la care sa nu faci rabat. Astfel, aceasta este alcatuita din trei parti: ceea ce se observa la primul contact vizual, partea de mijloc (zona activa) si partea nevazuta (zona misterioasa). Amenajarea devine o inraurire de imagini si impresii care te conduc, incet, spre locurile nepatrunse ale gradinii (zona misterioasa).

Citeste si:  Trenduri in design: la joaca

Cand concepi o gradina japoneza, trebuie sa te gandesti la plante ale caror forme, culori si texturi sa fie potrivite si 100% naturale. In traditia japoneza exista trei specii de plante foarte des utilizate, cunoscute sub denumirea generica de „cei trei prieteni”: pinul, prunul si bambusul. Prunul infloreste in mod spectaculos primavara devreme, cand afara este inca rece, pinul este asociat cu tenacitatea si longevitatea, iar bambusul este admirat pentru expresivitatea sa. Daca nu ai o curte indeajuns de spatioasa pentru a include pomii (bineinteles in afara de bambus care nu poate fi cultivat decat in conditii speciale), iti poti amenaja terasa, balconul sau gradinita cu ghivece: poti folosi ferigi si plante de gardenia (de diferite culori), pe care le poti cumpara de la florarie. Trebuie sa le gasesti un loc cat mai vizibil si in mijlocul acestora poti pune un vlastar de bambus (se gaseste tot la florarie si il tii in apa – insa nu uita sa-i schimbi apa zilnic!). Un accent deosebit se pune pe forma si culorile speciilor de plante folosite. Cand le aranjezi, incearca sa pastrezi un echilibru intre proportiile folosite, deoarece, in timp, vegetatia isi schimba radical infatisarea. Gradina trebuie intretinuta cu grija, din acest punct de vedere, iar plantele trebuie atent selectionate si pozitionate in functie de lumina soarelui.

Citeste si:  Planificarea decoratiunii interioare

Pentru zona activa, daca ai o gradina mai mare, poti amenaja o fantana sau un mic lac, ale carui maluri sa le pavezi cu piatra naturala sau lemn, optiunile sunt nelimitate; cuvantul de ordine trebuie sa fie, insa, simplitatea. Pentru un spatiu restrans poti opta pentru o cascada de mici dimensiuni – poti gasi la magazinele de bricolaj, pe care sa o inconjuri de plante, preferabil de aceeasi specie. Alege motive si materiale cat mai naturale, pentru a da amenajarii tale un aspect cat mai reconfortant.

Si acum urmeaza preferata mea, zona misterioasa, partea cea mai putin vizibila a gradinii, un loc creat numai pentru tine. Pentru aceasta amenajare trebuie sa ai in vedere trei lucruri la fel de importante: personalitatea ta, umbra si o bancuta (leagan, scaun, hamac – in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie). Este spatiul tau de intimitate, asa ca lasa-te in voia propriilor dorinte. Orice idee ai avea, insa, nu trebuie sa uiti de simplitatea relaxanta a gradinilor japoneze. Unitatea armonioasa a elementelor si utilizarea unor simboluri fac ca aceste amenajari sa depaseasca un nivel pur material. Gradina japoneza este o incercare de a copia Gradina Paradisului si reprezinta o tranzitie intre sacru si profan.

Citeste si:  Zugravirea dormitorului si balconului

In incheiere am ales si alte plante pe care le poti folosi in gradina ta, in functie de dimensiuni si posibilitatile financiare, pe care le poti gasi si la noi: Berberis thunbergii, Cotoneaster simonsii (macesul), orice specie de gard viu, arbusti de tuia, arbori de tisa (pentru gradini), iar pentru terase si balcoane de apartament, sunt ideale plantele care fac flori albe sau rosii.
Inarmeaza-te cu rabdare si la lucru!

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.