Somon cu legume si sos de leurda si salata de patrunjel

Somonul nostru va sedea pe un pat de dovlecei si ciuperci, iar peste el, in rol de plapuma, va veni sosul de leurda cu smantana. O plapuma de soi, fiindca leurda a fost decretata de niste cercetatori – evident, britanici – leguma secolului curent. V-am mai pregatit o salata pe care n-a fost nevoie s-o ornam cu patrunjel.

Somon cu legume si sos de leurda

Ingrediente:
0,5 kg somon (4 bucati)
100 ml otet
2 linguri zahar
piper boabe
2-3 foi de dafin
100 ml ulei de masline
200 ml smantana
200 g dovlecei
300 g ciuperci
100 ml vin alb
1 legatura leurda
sare, piper.

Citeste si:  Cum sa aducem linistea si relaxarea in dormitorul nostru

Mod de preparare:
Bucatile de somon, sarate, piperate si stropite cu vin le tinem doua-trei ore la marinat, la rece, intr-un vas cu apa in care am dizolvat zahar, am pus otet, piper boabe si foi de dafin. Prajim pestele, intorcandu-l pe ambele parti si il punem deoparte. Intr-o tigaie, inabusim dovleceii taiati cubulete si ciupercile facute felii, pana devin moi si se pot manca. Pregatim sosul: calim leurda, apoi turnam peste ea vinul alb si smantana si punem sare si piper. Lasam sa fiarba cateva minute. Pe un platou, asezam dovleceii si ciupercile, pste ele bucatile de somon, iar deasupra sosul.

Citeste si:  Un pic de natura in casa ta

Salata arabeasca de patrunjel (tabule)

Ingrediente:
4 legaturi mari de patrunjel
3-4 fire de menta
1 ceapa rosie
500 g rosii cherry
2 lamai
100 g bulgur
100 ml ulei de masline
piper, sare.

Mod de preparare:
Dupa cum se vede mai sus, singurul ingredient mai putin obisnuit pentru plaiurile mioritice e bulgurul. Nimic altceva decat niste cereale faramitate care se gasesc la alimentarele cu specific arabesc. Bulgurul il punem intr-un bol laolalta cu rosiile taiate in sferturi si cu zeama lor, acoperim vasul si-l tinem doua ore la rece. Tocam ceapa, tocam marunt patrunjelul si menta si le amestecam in bolul cu bulgur si rosii. Zeama lamailor o turnam itr-o ceasca impreuna cu uleiul de masline, sare si piper. Dupa ce se dizolva sarea, turnam zeama in salata, amestecam si o mai lasam 20 de minute la frigider, sa se imbine aromele.

Citeste si:  Curatenie de Sarbatori

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.