fbpx

Specificul culinar romanesc

Please select a featured image for your post

In bucataria romaneasca, specificul european a avut o influenta puternica, astfel ca fiecare regiune a tarii (Transilvania, Banatul, Dobrogea, Muntenia si Moldova) a capatat arome noi in plan culinar retetele romanesti diversificandu-se. Pentru Muntenia influentele vin din partea Franei, Italiei si Greciei, folosindu-se un sortiment variat de legume, carne, produse din came, peste, lapte, paste fainoase, fructe. Din aceste produse au fost realizate: ciorbele de legume, din carne de vita si de pasare toate acrite cu bors, condimentate cu leustean si drese cu ou si faina ; ciorba de burta si tuslamaua la prepararea carora se foloseste untdelemnul, untul dar si untura mai ales in timpui iernii. Salatele se gasesc intr-un sortiment foarte diversificat folosindu-se legume proaspete sau fierte dar si fructe, branzeturi, oua, la care se adauga ca liant maioneza. Tot in Muntenia putem servi renumitii mititei, sarmalele cu mamaliguta, fripturile la gratar si pestele, garniturile din legume, cartofi, paste fainoase si dulciurile de bucatarie cum ar fi budinci din paste fainoase, placintele, papanasi, compoturi din fructe, dulciuri de cofetarie cu frisca si ciocolata.
Bucataria din Transilvania a suferit de-a lungul istoriei influenta bucatariei austro-ungare. Pentru preparearea mancarurilor se foloseste in aceasta regiune foarte multa slanina afumata, untura de porc, rantas si papricas. Specific ciorbelor din aceasta regiune este tarhonul. Sosurile sunt, în general, albe dar si colorate deoarece se foloseste boia de ardei. Renumite in aceasta zona sunt preparatele ca : bulz, supa de chimen, supa de varza alba cu smantana, ciorba ardeleneasca de porc sau vaca, ciorba de carne cu tarhon, varza a la Cluj, ciuperci umplute, gulas, papricas, afumaturi.
Citeste si:  Trucuri pentru a slabi mai usor
Bucataria din Dobrogea a fost puternic influentata de preparatele turcesti, dar si de fauna si clima, mancarurile redand cu priososinta materiile prime de care beneficiaza: carnea de peste, oaie si vanat. Celebru in aceasta zona este borsul de peste la care se adauga, ciorba de burta, marinatele din peste, saramura de crap, pestele la protap, crapul umplu. Sarmalele de exemplu sunt mancare turceasca care la origine se prepara din tocatura de berbec cu orez si stafide invelite in foi de varza, foi de vita sau stevie. Printre alte preparate dobrogene se numara: carnatii de oaie, mielul la protap, saslacul, chebapul, musacaua, chefirul, garniturile de orez, dar si baclavaua, sarailia, dulciuri cu stafide si rahat.
Citeste si:  Ingrijire trandafiri
Influenta bucatariei din Banat este data ca si in Transilvania in mare parte de catre imperiul austro-ungar. Ne axam pe carne din porc, legume inabusite in untura sau ulei, cu sosuri din faina, condimentate cu piper, cimbru, boia de ardei, chimen. Pentru acrirea ciorbelor se foloseste lamaie, se imbunatatesc cu smantana si se condimenteaza cu tarhon. Supele se pregatesc cu taitei de casa, dar si cu rantas. Exista in Banat, ca de altfel si in Transilvania, preparatul numit Varga Beles in componenta caruia intra o budinca din taitei de casa cu branza de vaci si stafide, invelita in foaie de placinta. Renumite sunt si pogacelele obtinute din aluat si jumari si servite la tuica.
Citeste si:  Tarhonul, planta aromatica si medicinala
Rusia este cea care isi lasa amprenta in bucataria din Moldova. Preparatele sunt gusoase dar si mai dietetice fiind realizate fara rantajuri prajite, ceapa inabusita si faina. Printre putinele condimente folosite se numara: mararul, patrunjelul, cimbrul, ardeiul iute, (chiparus) hasmatuchi, usturoiul si leusteanul. In aceasta zona sarmalele sunt micute comparativ cu cele din Banat, 7-8 sarmale fiind infasurate intr-o singura foaie de varza. Dulciurile din Moldova sunt realizate din aluaturi cu diferite umpluturi din legume, fructe, branzeturi, aceasta bucatarie remarcandu-se prin preparate ca: alivenci, racituri de pasare, piftie de porc, ciorba de potroace, parjoale moldovenesti, tochitura moldoveneasca, cozonac moldovenesc, pasca moldoveneasca, placinte cu dovleac. cu branza, cu mere, cu varza.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.