Stelute pline de culoare… Kalanchoe

Planta despre care m-am hotarat sa va vorbesc in acest articol este destul de cunoscuta si iubita de cei care isi dedica timpul pasiunii minunate care este cresterea plantelor decorative, din pacate, insa, denumirea ei, putin exotica, nu este prea cunoscuta publicului larg: Kalanchoe este o planta originara din Madagascar.
Foarte frumoasa si iubita, fiind printre putinele flori de apartament care infloresc toata iarna si ne incanta cu florile ei mici si delicate, in diverse culori (rosii, galbene, portocalii sau albe) in forma de stelute. Florile sunt grupate in inflorescente, iar frunzele se recunosc usor, fiind carnoase, verzi, in forma de inima, adesea cu o bordura rosiatica.

Kalanchoe nu este o planta foarte pretentioasa in ceea ce priveste conditiile de crestere, ingrijirea ei este destul de simpla, fiind in schimb rasplatita cu o perioada foarte lunga de inflorire – aproape jumatate din an. Planta trebuie udata la fiecare 15 zile primavara si vara, daca insa caldura este cu adevarat sufocanta, udarea se face odata pe saptamana cu o cantitate ridicata de apa. Iarna se uda o singura data pe luna, atunci cand se observa uscarea totala a solului.

Citeste si:  Dieta Rina sau dieta de 90 de zile

Lumina este foarte importanta in realizarea infloririi: daca este insuficienta se poate pierde coloratia frunzelor si florilor. Locul ideal de amplasare, care ii asigura suficienta lumina, este in fata ferestrelor cu orientare sudica sau estica, insa planta trebuie totusi protejata de soarele puternic al amiezii, fie prin acoperire, fie prin mutare in acea perioada a zilei. Fertilizare se face o data la doua sptamani, cu fertilizator de preferinta lichid, dar numai in perioada de inflorire. Atentie: aceasta inseamna la noi in tara in timpul iernii!

Temperatura la care aceasta planta se simte cel mai bine variaza in jurul valorilor de 18-25 de grade Celsius, iar la mai putin de 10 grade planta nu supravietueste. Trebuie sa evitati si variatiile mari de temperatura care sunt suportate foarte greu de Kalanchoe: in cel mai bun caz este amanata inflorirea. Umiditatea nu este nici ea bine tolerata, de aceea vaporizarile cu apa nu sunt recomandate nici macar in zilele calduroase.

Citeste si:  Oua batute, cu carnati si legume, la cuptor

Daca frunzele au acumulat praf, sunt murdare si doriti sa le curatati nu folositi produse de lustruire a frunzelor: utilizati mai bine o bucata de material moale, umectat, si in realizarea acestei operatiuni aveti grija sa nu atingeti florile. Pentru a favoriza inflorirea abundenta, rupeti florile care s-au ofilit si curatati planta de orice frunza uscata sau care prezinta diverse leziuni.
Multiplicarea se face prin butasi, numai in prima parte a primaverii, in felul urmator: de pe planta mama se aleg lastari tineri, abia formati si se despart de planta mama cu un cutit bine ascutit (trebuie sa fie si curat).

Citeste si:  Un nou prieten in casa - dihorul

Frunzele inferioare ale lastarilor abia selectati se indeparteaza cu grija si se planteaza in ghivece noi, in care substratul este alcatuit dintr-o parte compost si o parte nisip, aceste ghivece se amplaseaza intr-un loc semiumbrit, se uda temeinic pana cand se observa aparitia de noi frunzulite, ceea ce semnifica succesul procesului de inmultire.

Inlocuirea ghiveciului se poate face o data la 2-3 ani, substratul folosit fiind alcatuit din 2 parti pamant de gradina, o parte compost si o parte nisip. Este bine ca pentru a se realiza un drenaj cat mai bun, la nivelul stratului in ferior al ghiveciului sa plasati un strat subtire de pietris sau nisip.


4 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.