fbpx

Stencil-ul in decoratiunile interioare

Le-ai vazut de zeci de opri prin oras pe ziduri, garduri si chiar geamuri, le-ai admirat si comentat impreuna cu prietenii. Dar te-ai gandit ca ai putea sa le folosesti pentru a-ti infrumuseta casa?
Stencil-ul este o forma de pictura care foloseste un sablon pentru a aplica desenul pe o anumita suprafata. Sablonul se realizeaza decupand anumite portiuni dintr-un material dur, dupa un desen realizat inainte. Poti crea litere, flori, frunze si orice altceva iti trece prin minte. Imprimarea desenului se face aplicand vopsea peste decupajele sablonului.

Tehnica stencil-ului este veche de sute de ani. Chinezii o foloseau pentru a decora peretii pesterilor, apoi pentru a colora materialele textile. Curand tehnica s-a extins in tot Orientul Indepartat, pentru a ajunge intr-un final si in Europa. Francezii decorau tapiteriile, cartile si cartile de joc cu ajutorul sabloanelor. Tapetul realizat astfel a ajuns sa fie atat de apreciat incat aparea in cele mai nobile case ale Europei. Odata cu revolutia industriala, s-au descoperit noi metode de a realiza tapetul, astfel incat tehnica sabloanelor a fost data uitarii.

Stencil-ul a revenit recent, insa este vazut mai ales ca o forma de vandalism creativ si mai putin ca o arta. Totusi, ar trebui stiut ca el este o modalitate de a decora o camera si o parte importanta a curentului Do It Yourself, fiind unul din putinele tipuri de pictura ce poate fi realizata de oricine. Poti folosi sabloane pentru a aplica borduri, pentru a realiza un desen pe un perete gol sau petru a decora obiecte din casa. Tehnica este simpla, investitia minima, iar rezultatele excelente.

Citeste si:  Cum sa vopsesti exteriorul casei

Pentru a realiza un desen cu ajutorul unui stencil, ai nevoie de:
– o imagine.
– un suport pe care sa-l transformi in sablon.
– o foarfeca sau un cutter.
– vopsea.
– o pensula, un trafalet sau un burete.
– banda adeziva.

Imaginea pe care o vei folosi o poti desena singura in cazul in care alegi ceva simplu sau o poti descarca de pe site-uri specializate, asa cum sunt Spray Paint Stencils sau Stencil Ease.

Poate fi vorba de orice desen, de la animalute pana la flori, scoici, sau figuri geometrice. Totul este permis atat timp cat se potriveste cu decorul casei. Aceasta imagine o vei imprima pe un suport care poate fi un carton, o folie de plastic mai dura, sau orice alt material usor de taiat si impermeabil. Hartia nu este recomandata pentru ca este prea poroasa si este posibil ca vopseaua sa treaca prin ea. In cazul in care alegi un carton va trebui sa gasesti unul mai subtire, altfel marginile desenului vor iesi neregulate. Urmatorul pas este decuparea sablonului dupa imaginea imprimata pe el. Trebuie sa ai grija ca marginile sa fie taiate perfect, altfel orice neregularitate se va vedea pe perete. Folosind banda adeziva lipesti sablonul pe perete, apoi treci peste el pensula sau trafaletul inmuiat in vopsea. Pentru un efect texturat poti folosi un burete, iar daca desenul este relativ mic poti renunta la toate acestea pentru a folosi un spray cu vopsea. Dupa ce dezlipesti sablonul deja poti spune ca ai aplicat un stencil.

Citeste si:  Schimbare decor sufragerie dupa anotimpuri

Metoda se poate folosi pentru a realiza desene variate, de la cele mai mici pana la cele mai mari. Daca desenul va fi in doua culori, de exemplu daca ai ales o floare cu petale rosii si frunze verzi, vei avea nevoie de doua sabloane, unul pentru petale, unul pentru tulpina si frunze.

Citeste si:  Cum sa folosesti cele 5 elemente din Feng Shui pentru a echilibra energia caminului

Evident, poti imprima si litere sau cuvinte intregi din care poti scrie pe pereti fraze, urari, nume, sau, de ce nu, chiar poezia preferata. Poti folosi un stencil si in baie sau bucatarie, chiar daca ai faianta pe pereti. De fapt, este chiar indicat daca vrei sa faci o mica schimbare, dar nu iti permiti faianta noua. Ajunge sa gasesti un desen mic, care sa incapa pe o placa de faianta si sa il repeti la fiecare a treia sau a a patra placa, in functie de dorinta.

Desi se foloseste in special pe pereti, stencil-ul poate impodobi cu succes si podeaua, daca desenezi o bordura foarte aproape de perete, in locul in care nu se calca prea des, dar si tavanul. Se pot obtine efecte spectaculoase in camera copiilor daca aplici pe tavan desene cu nori, pescarusi sau avioane.

Unealta cea mai pretioasa este imaginatia. Daca dispui de aceasta, restul ti se va parea incredibil de usor.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.