fbpx

Stilul fusion ia ce-i place lui din toate stilurile

Stilul fusion e o noua moda de mobilare a casei. Ca mai toate stilurile de design interior, il intalnim si in alte domenii: in arhitectura, muzica, vestimentatie, gastronomie. Fuziune se cheama, spre exemplu, atunci cand doua partide se contopesc intr-unul; pentru ca exemplul sa fie cat mai apropiat de fusion-ul nostru deco, ar trebui ca partidele sa aiba ideologii cat mai diferite – situatii de care scena politica romaneasca n-a dus lipsa. In chimie, fuziune inseamna topirea unui corp la o temperatura peste cea ambientala, cum ar fi dizolvarea zaharului in cafea.

Cum se intampla ca stilul fusion sa mai iste, ca sa zicem asa, confusion, vom cauta sa-l prezentam exemplificand. Noul si vechiul in aceeasi incinta, mai ales baroc si minimalist. Obiectele de lux amestecate cu unele comune. Cele mai bizare combinari sunt rezultatul stilului fusion. Intr-un decor care tine de o anumita linie apar unele elemente care par a da precum nuca-n perete. Ele ies in evidenta si ne contureaza personalitatea.

Citeste si:  Cum organizam un picnic sanatos?

Stilul minimalist, consacrat la inceputul secolului XX, e adeptul spatiului aerisit si luminos, debarasat de piese de mobilier fara utilitate practica. Minimalismul a suprimat ornamentele, lucrand cu forme geometrice simple. In sculptura, Constantin Brancusi e reprezentant de seama al minimalismului. Si pe buna dreptate: vedem pe Coloana lui ghirlande sau amorasi?

Barocul e mult mai batran. Daca dintre minimalisti l-am pomenit pe Brancusi, un precursor al barocului e Michelangelo. Minimalismul s-a nascut din nevoia de a decora spatiile mici astfel incat sa nu fie supraincarcate. Barocul, dimpotriva, se adreseaza cladirilor de dimensiunile palatelor. Salon, sufragerie, camera de lucru, dormitor cu anticamera lui, budoar, camera de toaleta – acestea au fost, la origine, incintele unei locuinte mobilate baroc. Incaperi spatioase si bine luminate. Piesele de mobilier sunt dominate de forme curbe, serpuitoare. Ornamentele sunt prezente la tot pasul. Coloanele in spirala isi au locul la dulapuri si alte mobile. Picioarele scaunelor, ale dulapurilor si ale altor piese cu picioare au labe de leu sau de urs. Dar si cada din camera de baie baroca prezintă labe de leu sau gheare de vultur. E vorba obligatoriu de animale sau pasari puternice, simbolistica nu poate da gres.

Pe masura puterii sugerate de aceste detalii e si luxul afisat in decoratiuni. Piesele de arta – picturile si statuetele – sunt valoroase si apartin, desigur, stilului baroc. Tapetul de pe pereti, tapiteria scaunelor si a canapelelor e din cea mai buna matase, aratand opulenta. Aurul nu trebuie sa lipseasca din decoratiunea baroca. Bibelourile sunt si ele opere de arta, argintaria e nelipsita din dotarea casei. Barocul a asezat primul perne pe bratele scaunelor, spre rezemarea lejera a coatelor, si a nascocit ceea ce numim azi garnitura de mobilier: scaunele, fotoliile, canapelele confectionate din acelasi material, cu aceleasi decoratiuni.

Citeste si:  Ce puteti face cu o oglinda sparta

Despre decorul minimalist n-am avut prea multe de spus. Din decorul baroc ptem extrage o piesa sau doua ori elemente decorative. Stilul fusion propune, spre exemplu, o masa de toaleta cu oglinda sau o canapea baroca amplasata intr-o incapere minimalista. Ori un tablou si cateva bibelori vechi si valoroase.

In ce priveste bucataria fusion, ea s-a nascut la New York, unde exista o varietate culinara la care contribuie zeci de tari. Melanjul europeano-asiatic e cel mai des intalnit. In Bucuresti nu se putea sa nu existe localuri care sa se laude cu bucataria fusion.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.