Supa de ceapa si sarmalute de oaie in foi de vita

Supa de ceapa vine din Franta, sarmalutele sunt din tarile arabe. Sarmalele ca sarmalele, muncim ceva la ele, dar cu supa e ceva de speriat. Provine din sofisticata bucatarie frantuza, si e aproape gata cand noi, dac-am fi gatit o mancare zdravana de-ale noastre, cu sos, abia am fi oparit rantasul si ne-am fi facut incalzirea pentru anevoioasa treaba…

Supa de ceapa

Ingrediente:
0,5 kg ceapa uscata
100 g unt
2 linguri de faina
1 fir de praz
100 ml vin alb
1 legatura patrunjel
100 g cascaval
sare, piper.

Mod de preparare:
Tocam ceapa si o calim in unt, intr-o cratita. Cand devine transparenta, presaram faina si amestecam cu o lingura de lemn, apoi turnam 1 litru de apa, punem sare si piper macinat, acoperim cratita si lasam sa fiarba, la foc mic, o jumatate de ora. Adaugam in cratita vinul, firul de paz facut rondele foarte subtiri si legatura de patrunjel chiar sub forma de legatura. La final, o vom scoate si arunca. Lasam toate acestea sa fiarba 5 minute si stingem. O punem in farfurii peste care presaram, la servire, cascaval ras. Alaturi vom avea crutoane de paine.

Citeste si:  Zugravire baie

Sarmalute de oaie in foi de vita

Ingrediente
500 g carne tocata de oaie
500 g foi de vita
70 g orez
1 ceapa
3-4 rosii
1 lamaie
condimente macinate amestecate:
piper, scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara
2 fire de patrunjel verde
2 fire de menta verde
50 ml ulei de masline
sare.

Mod de preparare:
Frunzele de vita le lasam sa dea doua-trei clocote, le scoatem din apa fiarta si le punem deoparte. La fel procedam si cu orezul. Il oparim, il strecuram si il spalam cu apa rece. Ceapa tocata marunt o calim in ulei de masline pana devine aramie. Turnam orezul peste ea si il calim si pe el cateva minute, amestecand cu o lingura de lemn. Lasam compozitia sa se raceasca si o scoatem intr-un castron. Adaugam peste ea carnea tocata, condimentele macinate, o rosie decojita si taiata bucati, frunzele de patrunjel si de menta tocate, o lingurita de sare. Amestecam bine. Din aceasta pasta facem sarmalele, de 5 cm lungime si late pe jumatate. Punem umplutura pe frunza de vita si impachetam strans.

Citeste si:  Organizare dulap

Luam o cratita antiaderenta, ii acoperim fundul cu un strat de frunze de vita, felii de rosii decojite si felii subtiri de lamaie. Peste acest strat punem sarmalute, una langa alta. Daca avem cantitate mai mare, mai punem un strat de foi de vita, rosii si lamaie si unul de sarmale. Reluam straturile de cate ori e nevoie. Deasupra nu punem frunze de vita, doar felii de rosii si de lamaie. Turnam in cratita apa fierbinte, pana acopera cu un deget sarmalele. Punem un capac etans si dam cratita la foc mic. Mai turnam apa fierbinte daca scade nivelul. Lasam pe aragaz 45 de minute, apoi mutam cratita, fara capac, la cuptor pentru 30 de minute. Le mancam calde, cu iaurt.

Citeste si:  Sfaturi feng-shui pentru dormitorul copiilor

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.