fbpx

Supa de ceapa: simplu si delicios

Suna dezamagitor de… simplist. Este insa delicioasa, o specialitate ce poarta blazonul bucatariei franceze. Reteta a fost creata in Ile-de-France si a fost adusa la Paris de catre negustorii de legume care-si vindeau produsele in faimoasele Hale.
Ingrediente:

– 500 de grame de ceapa.
– 1 lingura de unt.
– 1 litru bulion de vita (asta inseamna supa din care s-au indepartat carnea si legumele, nu produsul acela de tomate). Se mai pot folosi cuburi tip knorr, dar nu le recomand cu draga inima nici macar dusmanilor.
– 4-6 felii subtiri de paine alba, de preferat tip bagheta.
– 2 linguri de unt de gatit.
– 200 de mililitri de vin alb.
– Sare.
– Piper proaspat macinat.
– Nucsoara.
– 100 de grame de branza sau cascaval ras. Este recomandat un sortiment cu gust puternic (Gruyere sau Comte).

Citeste si:  Bucataria suedeza, afumat, sarat si uscat

Mod de preparare:

Curatati si taiati ceapa pestisori. Intr-o tigaie puneti untul si apoi ceapa. Adaugati si doua linguri din bulionul de vita. Acoperiti si lasati totul totul pe foc pentru aproximativ 30 de minute. Ceapa trebuie sa capete o culoare aurie, dar nu inchisa pentru ca daca ajunge astfel va avea un gust amar. Mestecati din cand in cand.

In timp ce ceapa se „bronzeaza”, ungeti ambele parti ale feliilor de paine cu unt si prajiti-le in toaster pana cand se rumenesc usor.
Turnati vinul peste ceapa si lasati compozitia sa fiarba la foc mic. Apoi adaugati restul bulionului si lasati la fiert. Condimentati cu sare, piper si nucsoara dupa gust.

Turnati supa in castronase care au fost incalzite in prealabil. Puneti cate o felie de paine deasupra, in fiecare castronas. Acoperiti painea cu branza rasa si puneti castronasul la cuptor, la o temperatura inalta pentru o perioada scurta de timp pentru ca branza sa se topeasca.
Ai grija la sincronizare. Painea si branza trebuie puse peste supa doar cu putin timp inainte de servire pentru ca painea sa nu se imbibe de supa. Ai pierde puncte la capitolul estetica.

Citeste si:  Alegere culori

Era sa uit! Merge de minune cu un pahar de Beaujolais.

Bon appetit!

5 Comentarii
  1. Pai sa stii ca el are mai multe sanse decat mine sa-i reuseasca supa 🙂
    Asta e, recunosc, sunt o catastrofa. daca nu s-ar fi inventat mamele, iubitii, omleta si fulgii de cartofi as fi murit de foame.

Lasă un răspuns la Bebelusa Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.